Jegălia: primarul Vasile Aurel va da în funcțiune o Stație modernă de compost

5 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Jegălia: primarul Vasile Aurel va da în funcțiune o Stație modernă de compost

Una dintre preocupările cele mai importante ale primarului Vasile Aurel, în comuna Jegălia este atenția pe care o dă crescătorilor de animale și dezvoltării agriculturii în localitate. Aurel Vasile:  Ne preocupă lucrurile bune pentru sănătatea cetățenilor, igiena în localitate, vizavi de bunăstare. Vrem să asigurăm un mediu curat pentru cetățenii din comună și an de an avem preocupări care demonstrează asta. În 2019 am continuat proiectele pentru împădurire cu 220 pini pentru  Gâldău  și am arat cca. 3,5 hectare de salcâm. Am continuat plantarea a 5000 trandafiri și am pus 40 suporți de flori lângă cei 17 existenți…Avem împădurit 42 hectare, și nu ne vom opri. Toate gropile de gunoi sunt în stadiul unor proiecte. Am depășit 1 tonă de gunoi selectiv. Cel menajer se ia de Rebu. Gunoiul de grajd se va prelua de statia de compost ce  se va finaliza în toamnă. Sunt cantități impresionante de gunoi de grajd, de resturi rezultate în urma lucrărilor agricole sau de la gospodării, pe care le predam la REBU. Am găsit soluția reducerii acestor costuri și de realizare a compostului, produs care va eficientiza producțiile agricole. Proiectele mele nu sunt întîmplătoare, sunt ca urmare firească a discuției cu fermierii, cu producătorii agricoli sau crescătorii de animale. Am muncit mult la acest proiect, m-am consultat cu specialiști și vom veni în sprijinul oamenilor pentru dezvoltarea agriculturii. Gestionarea ecologică a deșeurilor prin finanțare nerambursabilă din Fondul de mediu a avut ca țintă numărul de gospodării din localitate. 

Vasile Aurel: În general biodeșeurile sunt considerate deșeuri biodegradabile provenite din grădini si parcuri, deșeuri alimentare sau provenite din bucătăriile gospodăriilor private, restaurantelor, firmelor de catering ori din magazinele de vânzare cu amănuntul, compatibile cu deșeurile provenite din unitațile de prelucrare a produselor alimentare precum și produse animaliere. 
Stația de compost realizată poate prelucra deșeuri compostabile provenite din bucătaria privată , grădină si grajdul de animale ierbivore si cotețe de păsări de curte : resturi de fructe, legume, resturi de la prepararea cafelei sau a ceaiului, praf de la curătarea locuinței ,ramuri, frunze uscate, iarba, resturi de flori, defecații de animale ierbivore si defecații de la păsări de curte, etc. Se mai pot folosi resturi de hârtie și de carton marunțite, așchii si rumeguș de lemn, coceni de porumb, coji de nuci si de alune, coji de ouă marunțite si fibre naturale (lână, bumbac, etc). Toate aceste deșeuri se pot transforma în îngrășământ natural pentru terenurile agricole, grădină sau livadă în câteva săptămâni.

Stația de compost pentru transformarea gunoiului de grajd, va permite folosirea acestuia pentru agricultură și este aproape finalizată. Aceasta va aduce multe beneficii localității, compostarea deșeurilor organice din gospodării fiind posibilă cu ajutorul unităților de compostare. Tratarea deșeurilor organice este realizată pe loc. Nu sunt costuri suplimentare provenite din colectare, mărunțire, aerisire etc. Este nevoie doar de o investiție inițială, care este mult mai mică comparativ cu compostarea centralizată. Costuri mici, nesemnificative de amortizare, tehnologia ecologică sunt alte avantaje explică primarul Aurel Vasile. Nu sunt folosite mașini, deci nu este consum energetic, poluare, etc. Nu necesită mentenanță. Buna funcționare a unitaților nu necesită prezența unui operator. Durata de viață și sustenabilitate este de 20-30 de ani. Sunt cîteva dintre avantajele pe care Primăria Jegălia le va aduce agricultorilor din zonă – precizează primarul Vasile Aurel.

Secretul rezultatelor primarului sunt și consilierii din localitate, cu care a realizat multe proiecte. Vreau să fac lucruri durabile, și de aceea caut permanent ca la toate lucrările firmele  să nu își bată joc de banii publici. I-am obținut cu greutate și vreau să le fie de folos la oameni…Primarul descrie că va continua proiectele pentru oameni, pentru sănătatea acestora. El vorbește despre înlocuirea conductelor de apă pentru că apa este de foarte bună calitate la Jegălia, dar rețeaua de transport îi schimbă calitatea. Este un proiect de anvergură și nu vreau să stric infrastructura localității – încheie Vasile Aurel, primarul com. Jegălia.