Jandarmeria Călărași a sărbătorit 167 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române. VIDEO

7 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Jandarmeria Călărași a sărbătorit 167 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române. VIDEO

Astăzi, 03 aprilie, a.c.,  la sediul Inspectoratului Județean de Jandarmi Călărași s-a organizat  Ziua Porților Deschise. În cadrul acestei manifestări s-au desfășurat o serie de activități prilejuite de sărbătorirea a 167 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române. Cu această ocazie, cetăţenii au avut posibilitatea de a se familiariza cu privire la specificul instituţiei, cu materialele şi tehnica folosite de jandarmi în executarea misiunilor.

Au fost amenajate standuri expoziţionale cu materialele şi mijloacele de intervenţie din dotarea jandarmilor, autovehicule folosite în misiunile zilnice, dar şi un punct de informare cu privire la oferta educaţională pentru admiterea în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne – arma Jandarmi.

Copiii au fost atrași de tehnica expusă de jandarmi pe standurile de prezentare, de autovehicule, de câinii de serviciu cu ajutorul căruia s-a prezentat un dresaj. Armele, stațiile radio și dotarea jandarmilor i-au cucerit pe cei mici, mulți dintre ei spunând că se vor face jandarmi atunci cănd vor fi mari.

La finalul activităţilor au fost prezentate o serie de exerciţii demonstrative pregătite de luptătorii detaşamentului mobil. Jandarmii și-au adus aminte de această zi a Jandarmeriei, cu mulți ani în urmă, când erau premiați în bani pentru rezultatele obținute, și când se organizau mese festive. Au evitat să discute asupra salarizării, care este cea mai defectuoasă din Ministerul Afacerilor Interne, salariile de bază ale jandarmilor fiind aceleași ca și cele ale muncitorilor necalificați.

Un jandarm pensionar, spunea că această meserie implică multe sacrificii. Nu se referea numai la starea de sănătate care poate fi afectată de executarea unor misiuni. Nu se referea la sutele de misiuni anuale, la orele muncite peste program pe timp de viscole ori caniculă, la activități care pot afecta echilibrul și viața de familie. Meseria de jandarm se poate face pe bani mulți, dacă îți riști viața și pleci la acțiuni în teatre de operații străine sau trăind pe cele mai mici salarii oferite pentru bugetari în România. Jandarmii călărășeni au demonstrat că și-au slujit corect și oricând țara. Mulți dintre aceștia au fost în teatrele de operații din Afganistan, ori Kosovo. Cetățenii îi cunosc după ce au fost ajutați la deszăpeziri, inundații, alunecări de terenuri, dar și după ce jandarmii au restabilit ordinea publică tulburată în urma unor manifestații, după prinderea unor infractori sau  descinderi la locuințele interlopilor și unor politicieni. Jandarmii sunt cei care asigură misiunile de ordine publică și liniștea cetățenilor, oameni despre care spațiul acesta este insuficient ca să-i descrii.

Activitatea Jandarmeriei Române este reglementată de Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, care stabilește statutul, atribuțiile și competențele instituției, organizarea și conducerea, drepturile și obligațiile personalului instituției. Potrivit legii, ”Jandarmeria Română este instituția specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administrației și Internelor, care exercită, în condițiile legii, atribuțiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, la prevenirea și descoperirea infracțiunilor și a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum și la protecția instituțiilor fundamentale ale statului și combaterea actelor de terorism”.