Iuliana Raiu: Îmi doresc ca în orașul nostru să construim, să reparăm nu să demolăm!

4 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Iuliana Raiu: Îmi doresc ca în orașul nostru să construim, să reparăm nu să demolăm!

Orașul nostru are probleme grave din cauza lipsei de finanțare prin proiecte, pe banii guvernului sau fonduri europene.  Mă doare sufletul să văd că avem de achitat peste 670 milioane ron, împrumuturi bancare făcute la CEC Bank de către Primăria Călărași. La acestea se adaugă comisioane și dobânzi imense. Totul pe o perioadă de peste 12 ani, fără a lua în calcul refinanțarea din cauza imposibilității de plată. În acest timp, primarii adevărați liberali sau social-democrați au demonstrat în majoritatea comunelor și satelor din județ că nu este nevoie de a împrumuta comunitatea la bancă și au folosit banii de la guvern sau fonduri europene pentru asfaltare. Este cazul unor primării ca Roseți, Gălbinași, Borcea sau Independența unde primarii au terminat asfaltarea tuturor străzilor. În satele și comunele din județul nostru străzile arată ca în fotografia de mai jos. O spun cu regret pentru municipiul în care trăim, mai ales pentru viitorul copiilor noștri.

Imagine din com. Roseți

Primăria Călărași are nevoie de parteneriat cu Consiliul Județean, de banii pe care acesta îi poate atrage în investiții utile comunității noastre. Avem nevoie și de parteneriat public privat, de aportul investitorilor privați la dezvoltarea localității noastre care arată ca un șantier neterminat de ani buni. Îmi exprim nemulțumirea ca om, și ca un simplu călărășean vizavi de opoziția pe care Primăria Călărași o face neîncetat pentru proiectele de dezvoltare inițiate de Consiliul județean, ce privesc capitala de județ dacă putem să-i spunem așa municipiului nostru ghiorlănit de gropi. Există bani și un proiect aprobat pentru asfaltarea drumului de acces în municipiu dinspre Piscola, pentru modernizarea acestuia. Consiliul Județean a obținut toate avizele necesare autorizării dar Primăria se opune eliberării autorizației de construire/ modernizare prin alte pretexte cerând mereu noi și noi avize.

Drumul degradat unde Primăria tergiversează eliberarea Autorizației de construire

Avem nevoie urgentă de reabilitarea drumului de acces în municipiu! Strig asta din tot sufletul și din toată inima, așa cum o faceți și voi atunci când vă deplasați prin acele gropi. Avem nevoie de asfaltarea întregului municipiu și nu de excavarea acestuia, risipind banii pe sute de bănci stradale, coșuri de gunoi, borduri de tot felul, pavele sau montând stîlpi și corpuri noi de iluminat în locul celor montate acum 6 ani. Avem nevoie de asfaltare. Nu putem împrumuta municipiul și obliga apoi locuitorii la plata de taxe și impozite mai mari pentru a risipi banii.

Locuințe construite între gunoaie, pe un drum de pământ, lângă faleza ANL Mircea Vodă

Avem nevoie de o mai bună colectare a taxelor și impozitelor! Cer, ca om al urbei, ca toate locuințele realizate nelegal în parcul Dumbrava, pe malul Jirlăului, în Mircea Vodă sau cartier Obor să nu fie demolate. Primăria trebuie obligată să înregistreze toate acele suprafețe de teren și construcții și să-i oblige la plata taxelor și impozitelor. Este vorba de sute de astfel de construcții care sunt racordate la rețeaua de apă, canalizare, energie electrică și alte utilități. Proprietarii nu trebuiesc speriați cu demolarea ci cu ajutorul Primăriei pentru înregistrarea proprietăților ocupate de peste 15 ani, realizarea cărții funciare gratuit, pe banii guvernului – așa cum s-a realizat în multe localități din județ. Indic starea dezastruoasă în care pentru tineri nu s-au acordat locuri de casă, conform legii. Primăria a declarat prin acel plan de dezvoltare durabilă că pînă în 2020 va realiza 2000 apartamente pentru tineri. A realizat vreo…38. De ce nu putem să le acordăm tinerilor noștri locuri de case în acea zonă? Bineînțeles cu respectarea legalității?

Solarii construite între gunoaie, acolo unde putea fi o zonă turistică

Mai mult…din taxele și impozitele încasate, Primăria poate și este obligată să le realizeze celor din locațiile indicate asfaltarea drumurilor de acces, realizarea de iluminat public, acordarea de nume străzilor și numerotarea,  realizarea de rețele de apă și canalizare. În zona lacului Căcîna se poate realiza o zonă de picnic și agrement pentru noi, locatarii municipiului. Este vorba de acea zonă dintre faleza blocuri ANL și malul lacului, acolo unde funcționează 2 stâne de oi și cîteva solarii. Avem terenuri de izlaz unde putem ca aceștia să crească animale sau legume.

Crescătorie de animale pe malul Jirlăului

Trebuie să ne adaptăm civilizației și să învățăm de la alte orașe dezvoltate, cum putem să dezvoltăm municipiul, să realizăm zone de parcuri, camping, picnic. Avem nevoie de bunăvoință pentru asta și nu de răutate.  Nu facem asta pentru noi, ci pentru viitorul copiilor noștri. Lor, generațiilor viitoare le suntem datori cu un oraș modern și nu îndatorat în proiecte care sunt doar pe hârtie. Ca simpli cetîțeni putem să-i facem pe politicienii ce pretind că se ocupă de administrația municipiului să ne respecte. Să ne consulte în toate proiectele și investițiile ce vor să le facă. Noi, călărășenii trebuie să stabilim prioritatea acestora și sursa de finanțare, și nu un primar ales pe 4 ani…

Iuliana Raiu