IPJ Călărași prezintă activitatea Serv. de investigații criminale și a Serv. Rutier. Insp. șef, Iorga Marian răspunde călărășenilor prin presa prezentă la Conferința de presă

7 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru IPJ Călărași prezintă activitatea Serv. de investigații criminale și a Serv. Rutier. Insp. șef, Iorga Marian răspunde călărășenilor prin presa prezentă la Conferința de presă

La data de 17 august 2017, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, a avut loc o conferință de presă la care au participat: Șeful Inspectoratului, comisar-șef de poliție, Marian Iorga, șef birou în cadrul Serviciului Rutier Călărași, comisar-șef de poliție Mihai Magearu și Șeful Serviciului de Investigații Criminale Călărași, comisar-șef de poliție, Nicolae Tase.

 

Redăm în continuare subiectele dezbătute:

 

  • PERSOANE SUPRAVEGHEATE JUDICIAR

Inspectoratul de Poliție Județean Călărași verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează organul judiciar competent.

În primele 7 luni ale anului 2017, la nivelul judeţului Călăraşi au fost dispuse 175 măsuri de supraveghere judiciară, constând în 17 arest la domiciliu, 1 control judiciar pe cauțiune, 157 control judiciar, fiind înregistrate 11 înlocuiri ale măsurilor de supraveghere judiciară, dispuse iniţial, cu alte măsuri.

În perioada 01 ianuarie – 31 iulie 2017, la nivelul judeţului Călăraşi, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 171 persoane (față de aceeași persoană putând fi dispuse mai multe măsuri). Măsurile care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

Astfel, în perioada analizată, poliţiştii au desfășurat activităţi specifice faţă de 15 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu și faţă de 155 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar.

La nivelul judeţului Călăraşi, au fost înregistrate 11 înlocuiri ale măsurii de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri, respectiv 3 măsuri de control judiciar cu măsura arestării preventive, 1 măsură de control judiciar cu măsura arestului la domiciliu și 7 măsuri de arest la domiciliu cu măsura controlului judiciar.

Exemple:

  • În timp ce se afla în control judiciar dispus de Parchetul de pe lângă Judecătoria Lehliu-Gară pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie, persoana supravegheată, aflată sub influența băuturilor alcoolice, a încălcat obligația de a nu reveni în locuința familiei, de a nu se apropia de persoana vătămată sau de membrii familiei. În acest sens polițistul desemnat cu supravegherea a întocmit sesizare motivată, care a fost înaintată instanței de judecată, fiind astfel emis mandat de arestare preventivă.
  • În timp ce se afla în executarea măsurii controlului judiciar dispus de Tribunalul Călărași pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, inculpatul a comis o nouă infracțiune de furt calificat, fapt pentru care polițistul desemnat cu supravegherea a întocmit sesizare motivată. Astfel, instanța de judecată a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu.
  • În timp ce se afla în executarea măsurii controlului judiciar dispus de Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași pentru săvârșirea infracțiunii de furt, la sesizarea Biroului Supravegheri Judiciare privind depășirea limitei teritoriale în două situații, Judecătoria Călărași a dispus înlocuirea măsurii inițiale cu măsura arestării preventive a inculpatului.

 

  • ACȚIUNI DERULATE DE POLIȚIȘTII RUTIERI PENTRU SIGURANȚA PARTICIPANȚILOR LA TRAFIC

Activităţile desfăşurate de poliţia rutieră în primele 7 luni ale anului 2017 au urmărit creșterea gradului de siguranță a participanților la trafic, prin constatarea și sancționarea abaterilor la regimul rutier.

Strategia de acţiune folosită de Serviciul Rutier în primele 7 luni ale anul 2017 s-a axat pe concluziile desprinse din analiza zilnică a evoluţiei principalilor indicatori dinamici, care a vizat combaterea comportamentelor de natură să prejudicieze siguranţa participanţilor la trafic, prin dimensionarea şi dispunerea corespunzătoare a efectivelor în teren.

În acest context Serviciului Rutier a organizat şi coordonat în perioada de referinţă 251 de acţiuni, dintre care 177 cu efective proprii și 74 de acţiuni  împreună cu alte formaţiuni de poliţie sau în colaborare cu alte instituţii.

În timpul activităţilor desfăşurate, au fost constatate și sancționate 14.292 abateri contravenționale, dintre care 13.886 la regimul circulaţiei, fiind reţinute 1090 permise de conducere auto şi retrase până la remedierea deficienţelor constatate 462 certificate de înmatriculare.

Tot ca rezultat al activitaţilor desfăşurate, au fost descoperite  322 de fapte penale, din care 140 la regimul circulaţiei şi 182 de altă natură, pentru care au fost demarate cercetări în cadrul dosarelor penale întocmite.

În 7 situaţii, urmare a comiterii unor infracțiuni la regimul circulaţiei rutiere, s-au dispus măsuri preventive împotriva persoanelor cercetate, constând în reţinerea acestora pentru 24 de ore, urmată de dispunerea în 5 cazuri a măsurii arestării preventive şi în 2 cazuri a măsurii controlului judiciar.

În perioada de referință, în paralel cu acţinile organizate în domeniul siguranţei rutiere, polițiștii Serviciul Rutier au participat şi la acţiuni organizate de alte structuri de poliţie, care au vizat combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, migraţiei ilegale şi traficului de persoane, braconajului, furturilor de auto, materiale lemnoase, feroase şi neferoase.

Ca rezultat al activităţilor desfăşurate, polițiștii rutieri au dispus confiscarea a 209.600 țigarete.

O atenţie sporită a fost acordată respectării legalităţii transporturilor  rutiere publice, taximetriei şi verificării stării tehnice a autovehiculelor

În cadrul acestor acţiuni, s-a colaborat cu Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Călărași, Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transporturilor Rutiere şi Registrul Auto Român, fiind vizată, pe lângă verificarea legalităţii transportului public de mărfuri şi persoane, starea tehnică a autovehiculelor, respectarea normelor AETR (timpii de odihnă şi repaus) şi ADR (transportul de mărfuri periculoase).

La nivelul județului, activităţile desfăşurate pe linia verificării legalităţii transpotului rutier de persoane s-au materializat în 16 acţiuni, constatându-se 279 de abateri, care au fost sancţionate cu amenzi.

Pe linie de transport public de mărfuri s-au desfăşurat 6 acţiuni, constatându-se 341 de abateri. Au fost reţinute 57 de permise de conducere.

În ceea ce privește activitatile privind transportul public de persoane în regim de TAXI, s-au desfășurat 6 acţiuni, în timpul cărora s-au aplicat 122 sancțiuni contravenţionale şi s-au reţinut 3 permise de conducere.

Pentru controlul stării tehnice a autovehiculelor, s-au organizat 32 acţiuni împreună cu RAR, fiind aplicate 423 sancţiuni contravenţionale și reţinute 24 permise de conducere. Au fost retrase și 332 certificate de înmatriculare.

În cadrul Conferinței de presă dl Inspector Șef, cms șef de poliție Iorga a arătat că vor fi continuate măsurile tehnice cu caracter de recomandare pe care specialiștii serv rutier le vor face Consiliilor locale, indicând către Consiliul local al mun Călărași. O parte a presei a arătat necesitatea luării de măsuri respectiv sancțiuni impotriva administratorilor de drumuri, respectiv a primăriilor. S-au arătat starea defectuoasă a drumurilor,  gropilor sau lucrărilor nesemnalizate ori ce periciltează siguranța circulației. Insp șef Iorga a insistat că va lua măsuri de sancționare conf legii și a cerut ziariștilor dar și cetășenilor să îl informeze despre acestea.

 S-a arătat o preocupare către îndrumarea, supravegherea și controlul circulației rutiere cu ocazia Târgului de toamnă dar și a aplicării de sancțiuni pentru neluarea de măsuri de către administratorul drumului din care cauză este afectată siguranța circulației rutiere, cu referință la lucrările de reabilitare a șoselei Variantă Nord, dar și alte lucrări din municipiu.

Conducerea IPJ face un apel la cetățeni pentru a denunța toate faptele antisociale și nu numai consumul de substanțe interzise indicate de o jurnalistă într-o anumită locație. Presa poate prezenta persoanele urmărite local sau general și prin aceasta ajuta la prinderea lor, după exemplul din alte țări – s-a arătat, iar conducerea IPJ a promis că va analiza și acest aspect.

De menționat și faptul că Poliția rutieră a dispus interdicții de trafic pe strazile aglomerate din Calarasi la ore de vârf. Insp șef va dispune aplicarea de sancțiuni celor ce încalcă această dispoziție – indicată de presă, astăzi. La nivelul Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Călărași, au fost stabilite și comunicate reprezentanților școlilor de șoferi următoarele trasee de instruire practica și examinare auto: toate strazile din mun. Călărași, cu excepția str. București, Prel. București, Grivița, Eroilor, bd. Republicii, bd. N. Titulescu, bd. Cuza-Voda – zilnic în timpul săptămânii în intervalul orar 07,00 – 08,30 și 15,30 – 17,30, și în week-end pe toate străzile, cu excepția str. Belșugului, în intervalul 09,00 – 12,00.

Presa a indicat că se impune sancționarea mai fermă a unor conducători de taxi ce opresc acolo unde sunt interdicții, sau fac concurență neloială serviciului public de transport, luând pasagerii acestora din stațiile de autobuze. Dl Iorga a indicat cu cifre numărul de amenzi, valoarea lor și a permiselor luate, indicând că va continua acțiunile Poliției și în acest sens.

Insp șef Iorga dorește ă foarte bună comunicare cu presa și cetățenii, o informare eficientă a acestora dar mai ales ca prin acțiunile sale să fie eficientă cetățeanului. Este o acțiune de lăudat a cms. de poliție Tudor Ramona, purtător de cuvânt a IPJ Călărași, care prin Conferințele de presă și comunicatele prezentate corect, prezintă o imagine corectă a Poliției din județul nostru.