IPJ Călărași preia sediul SRI. Pe raza mun. Călărași execută serviciul doar 3 patrule de poliție. Iată de ce…

3 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru IPJ Călărași preia sediul SRI. Pe raza mun. Călărași execută serviciul doar 3 patrule de poliție. Iată de ce…

Nu știm ce a informat inspectorul șef al IPJ Călărași la conferința de presă de marți 19 septembrie 2023 pentru că nu ne-a interesat să participăm. Ultima conferință de presă a fost în urmă cu prea mulți ani înainte de pandemie susținută de regretatul / pentru unii Iorga Marian.

Legea 544/ 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public ART. 41 prevede: 
(1) Autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regula o data pe luna, conferinţe de presa pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public.
(2) În cadrul conferinţelor de presa autorităţile publice sunt obligate să răspundă cu privire la orice informaţii de interes public.

Din rezumatul comunicatului nu am primit decât o statistică  / bilanț pe 8 luni a instituției, rolul  convocării ziariștilor acreditați fiind acela de a publica investițiile instituției în mod gratuit. Printre altele presa locală a fost informată statistic despre munca tare grea de poliție. Ne dăm seama că pentru polițiștii de la birou este grea, birourile fiind foarte aglomerate în special cu absolvenți tineri – care nu preferă munca pe stradă. În vremurile apuse ale poliției municipale pe raza mun Călărași activau pedestru  noaptea 18 patrule de poliție. Acum activează vreo 3 echipaje auto de polițiști însoțiți de polițiștii locali fără armamentul din dotare. 

Despre aglomerarea birourilor putem face referință că aceasta ar fi putut fi cauza incendiului produs la ultimul etaj al IPJ în condiții misterioase. Au fost atât de misterioase încât purtătoarea de cuvinte ne-a trimis ca de obicei la Parchet, să ne spună procurorii care ar fi putut fi cauza, ce pagube s-au produs / tehnică calcul, arhive, mobilier distruse. Despre aglomerarea birourilor de poliție aflăm chiar de la agenții de ordine publică, puținii care mai lucrează pe străzile din municipiu. Birourile sunt atât de aglomerate încât se impune relocarea personalului. Nu pe stradă cum s-ar aștepta cetățeanul pentru siguranța sa ci în alt sediu, mai călduț și spațios unde funcționează și o popotă generoasă.

Odată cu reorganizarea SRI Călărași nu mai este serviciu ci un fel de punct de lucru. Adică din armata de lucrători din vremurile de după 1989 în noul sediu vor funcționa câteva birouri, restul fiind preluați de județe adevărate cum sunt Constanța sau mun. București. Cum s-au eliberat multe birouri, garaje și alte spații acestea vor fi ocupate de către lucrătorii din Poliție. Ziariștilor prezenți li s-a spus că aceasta ar asigura o funcționare optimă a Instituției. Nu știm ce înseamnă aceasta decât dacă ne uităm pe stradă și ne amintim de bătaia cu bâte dintr-o spălătorie, furtul prin escaladarea ferestrei din biroul Prefecturii,  scandalurile din alegeri, sutele de drogați întâlniși zilnic pe lângă școli, traficul auto sau parcuri sau alte fapte.