Invitație la teatru – trei gemeni venețieni, luni 8 mai orele 18

6 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Invitație la teatru – trei gemeni venețieni, luni 8 mai orele 18

Centrul Județean de Cultură și creație Călărași are plăcerea de a vă invita la spectacolul de teatru Trei gemeni venețieni, luni 8 mai orele 18 la Sala Barbu Știrbei din Călărași. Biletele se pot procura de la sediul Instituției.

Destinul are umor şi, din când în când, este poznaş; îi aduce la Paris, în acelaşi han, pe trei gemeni aflaţi în căutarea iubirii. Într-o sarabandă a încurcăturilor, fiecare dintre fraţi este luat drept un altul. Zanetto pare că şi-a ieşit din minţi, se comportă ciudat şi vrea să ia de soţie trei femei deodată. Ceea ce nu ştie nimeni este că Zanetto e mereu un alt frate. Comicul acestei situaţii inedite creşte într-un ritm alert, până la final când confuziile sunt clarificate şi toate cuplurile îşi regăsesc fericirea.

Regia: Nona Ciobanu

Decor şi light design: Iulian Bălţătescu

Costume: Doina Levintza

Ilustraţie muzicală: Nona Ciobanu

 

Distribuţia:

Zanetto Veneţianul, Zanetto Marinarul, Zanetto din Bergam: Cristian Iacob

Arlechino, valetul lui Zanetto Veneţianul: Constantin Florescu

Argentina, hangiţa: Simona Mihăescu

Eleonora, soţia lui Zanetto Marinarul & Scapin, valetul lui Zanetto din Bergam: Oana Albu

Angelique, făgăduită lui Zanetto Veneţianul & Băiatul de la han: Radu Zetu

Geronte, tatăl Angeliquei: Avram Birău

Comisarul: Iulian Bălţătescu

Regizoarea Nona Ciobanu, pe care am apreciat-o pentru spectacolul inspirat de filmul ‘Portarul de noapte’ de Liliana Cavani, a pus în scenă şi acest spectacol, inventând şi jucându-se cu o scenografie construită din multe uşi, cel puţin zece, care se învârt ritmic, un carusel pe care personajele intră şi ies, ca într-o comedie de Feydeau. Ea mizează pe actorul Cristian Iacob în rolul tripleţilor – actor deosebit, eclectic în transformările sale de la un personaj la altul, dar şi pe ceilalţi actori cărora le încredinţează celelalte partituri. Personajele, câteodată groteşti,  intră şi ies în acest carusel de uşi şi spun povestea de iubire a celor trei gemeni.  Ele sunt stilizate şi prin costumele în alb şi negru, care evocă împletirea sec.XVIII cu epoca modernă,  ca de exemplu, Arlechino – tricoul, ciorapii diferiţi, cu romburi sau dungi albe şi negre.
De data aceasta, Nona Ciobanu a optat pentru Trei gemeni veneţieni. Aceasta pentru că la Teatrul din Sărindar a găsit actorii care puteau alcătui o distribuţie aproape ideală. Căci în spectacolul ei, extrem de bine gândit, dimensionat şi paginat remarcabil, fără burţi şi fără timpi morţi, deschizând abil de nenumărate ori uşi şi sertăraşe comice (decorul gândit de Iulian Bălţăţescu e structurat în principal ca o succesiune de uşi care se închid şi se deschid, operaţia fiind de fiecare dată aducătoare de noi situaţii comice) e important nu doar Cristian Iacob, excelentul interpret al gemenilor veneţieni despărţiţi ce se regăsesc la Paris, ci şi ceilalţi performeri.

Revenirea la matcă este, fără doar şi poate, o biruinţă a Nonei Ciobanu. Dar şi un câştig considerabil pentru Teatrul Mic.
Trei gemeni veneţieni este un spectacol alert, spumos, plin de situaţii neaşteptate, încurcături hazlii şi voie bună. Regia – semnată de Nona Ciobanu – este magistrală. Una după alta se deschid uşile unor situaţii extrem de amuzante. Totodată, uşile sunt cele care conferă credibilitate poveştii în sine.