Inspectia Muncii a aplicat amenzi de circa 184.000 de euro în cinci zile

7 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Inspectia Muncii a aplicat amenzi de circa 184.000 de euro în cinci zile

Comunicat de presă  19 ianuarie 2017

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 09-13 ianuarie 2017, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 183.544 de euro, adică 825.950 de lei. Au fost depistate 63 de persoane care lucrau la negru.

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel national s-au aplicat amenzi în valoare de 532.200 de lei din care 360.000 de lei pentru muncă la negru. Au fost efectuate 1.242 de controale.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 293.750 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 66 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Au fost efectuate 1.110 controale în domeniu.

”Actiunile de control îsi vor păstra caracterul preventiv si vor constitui un sprijin temeinic prin îndrumare pentru angajatori. Inspectia muncii s-a implicat activ în initiativa:”Parteneri pentru dezvoltare” care a pus împreună Confederatia UGIR, institutii publice si asociatii patronale care reprezintă interesele investitorilor români si străini. Împreună cu cotidianul ”Curierul national” am implicat institutii media locale si centrale în acest concept care a presupus dezbateri asupra initiativelor publice sau private si identificarea celor mai potrivite solutii la problemele reale cu care se confruntă mediul de afaceri care are nevoie de un cadru autohton sănătos. În domeniul nostru de competentă am constatat că munca la negru are tendinta de a se transforma în muncă la gri, cu aceleasi efecte nocive pentru societate. Tocmai de aceea, oricât ne-am dori să actionăm doar preventiv si în spiritul îndrumării celor pe care îi controlăm, în cazurile grave, de muncă nedeclarată, total sau partial, sanctiunile contraventionale cu amendă vor fi aplicate obiectiv si fără anularea valorilor pe care le-am respectat mereu: munca legală si locuri de muncă sigure si sănătoase.”- Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

 

I.T.M. CĂLĂRAŞI

In saptamana 09-13 ianuarie 2017, ITM Calarasi a efectuat controale in urmatoarele domenii de activitate: comert, confectii, paza, materiale de constructii, agricultura, tipografi, mobila, brutarii, alte domenii de activitate.

Rezultatul controalelor:

– relatii de muncă –  a verificat un număr de 25 de angajatori, au fost sanctionati 2 angajatori  si s-au aplicat 3 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1500 lei. Au fost dispuse 41 de măsuri cu termene precise de rezolvare.

– securitate si sanatate in muncas-au efectuat 14 controale, 8 angajatori au fost sanctionati, s-au aplicat 11 avertismente si 5 amenzi in valoare de 19500 lei, iar pentru remedierea deficientelor s-au aplicat 16 masuri cu termene precise de rezolvare. –P.Inspector Sef – Dumitru Nicolae Inspector Sef SSM.