Infractorii care fug din ţară pentru a scăpa de pedepse sunt obligaţi să îşi achite integral cheltuielile privind readucerea în ţară

9 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Infractorii care fug din ţară pentru a scăpa de pedepse sunt obligaţi să îşi achite integral cheltuielile privind readucerea în ţară

Legea care obligă condamnaţii care au fugit din ţară pentru a scăpa de pedepsele privative de libertate să îşi achite integral cheltuielile privind readucerea în ţară a fost promulgată de preşedintele României.

 

Iniţiativa legislativă aparţine PNL, din considerentul că era total nefiresc ca statul să plătească anual sume imense pentru ca românii care părăsesc ţara, sustrăgându-se astfel executării sentinţelor cu închisoarea, să ajungă înapoi în România. Astfel s-a ajuns în situaţii potrivit cărora statul român a ajuns să deconteze chiar şi suma de 60.000 de lei pentru aducerea în ţară a unui condamnat fugar, doar anul trecut Ministerul Afacerilor Interne cheltuind peste 10.000.000 lei în acest scop.„Cheltuielile care revin statului român, în cazul în care persoana solicitată, persoana extrădată sau persoana extrădabilă, după caz, s-a sustras de la urmărirea penală sau de la judecată, vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare de către instanţa de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală.

Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în ţară a persoanei solicitate, a persoanei extrădate sau extrădabile, după caz, care s-a sustras de la executarea pedepsei, autorităţile române au drept de regres la instanţa civilă competentă. Această cauză se judecă cu celeritate şi este scutită de taxă de timbru”, stipulează Legea nr.173 din 3 iunie 2024 pentru completarea art. 16 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internatională în materie penală.Noul act normativ are mai multe efecte notabile, având în vedere contextul îngrijorător în care mulţi condamnaţi după comiterea a diverse infracţiuni grave au ales să fugă din ţară pentru a evita încarcerarea, punând presiune pe autorităţile române în ceea ce priveşte procedurile de extrădare şi costurile asociate.Unul dintre efectele principale ale legii este descurajarea condamnaţilor de a fugi din ţară pentru a evita executarea pedepselor. Cunoaşterea faptului că vor trebui să suporte toate costurile legate de aducerea lor înapoi în România poate acţiona ca un factor de descurajare, diminuând astfel tentaţia de a evada în străinătate.Legea permite recuperarea costurilor semnificative pe care statul le suportă pentru procedurile de localizare, arestare şi extrădare a condamnaţilor fugiţi. Aceste costuri includ transportul, resursele umane implicate, procedurile legale şi alte cheltuieli administrative.
În acest fel, se reduce povara financiară asupra bugetului public.Obligarea condamnaţilor la plata costurilor de readucere poate contribui la eficientizarea procesului de extrădare. Deţinerea acestei responsabilităţi financiare de către condamnaţi poate accelera procedurile legale şi logistice necesare pentru a-i aduce înapoi în ţară, având în vedere că autorităţile sunt motivate să îşi recupereze cheltuielile cât mai repede posibil.Noul act normativ promovează responsabilitatea individuală, obligând condamnaţii să îşi asume consecinţele propriilor acţiuni, nu doar din punct de vedere juridic, dar şi financiar.
Astfel, se subliniază importanţa respectării legii şi se dă un semnal clar că evaziunea nu este o soluţie viabilă.Pe termen lung, noile reglementări vor contribui esenţial la reducerea numărului de cazuri în care persoanele condamnate aleg să fugă din ţară pentru a evita pedeapsa. Conştientizarea faptului că fuga implică nu doar riscuri legale, ci şi cheltuieli financiare semnificative, poate descuraja astfel de tentative.Implementarea Legii 173/2024 va determina şi îmbunătăţirea percepţiei asupra sistemului judiciar din România, evidenţiind eficienţa şi determinarea în aplicarea legii. Aceasta poate întări încrederea publicului în justiţie şi în capacitatea statului de a sancţiona infracţiunile.