Călărași 3 – 5 septembrie…Încep procesiunile de toamnă. Iată programul…

2 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Călărași 3 – 5 septembrie…Încep procesiunile de toamnă. Iată programul…

Procesiune cu racla cu Sfintele Moaște ale Sfintei Mironosițe și întocmai cu apostolii Maria Magdalena de la Mănăstirea Pantocrator din Episcopia Alexandriei și Teleormanului

 

În perioada 03 – 05 septembrie 2021, cu arhiereasca binecuvântare a Preasfințitului Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Protopopiatul Călărași în colaborare cu Primăria Municipiului Călărași, organizează o Procesiune cu racla Sfintelor Moaște ale Sfintei Mironosițe și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, de la Mănăstirea Pantocrator din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, spre închinarea și binecuvântarea credincioșilor.

Calendarul evenimentelor se va desfăşura după următorul program:

 

Vineri, 3 septembrie 2021, începând cu ora 17:00, va avea loc primirea raclei Sfintelor Moaște ale Sfintei Mironosițe și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, la Intersecția Străzii Nicolae Titulescu cu strada București, de către Preasfințitul Părinte VINCENȚIU, apoi delegația Arhierească împreună cu soborul de preoţi şi credincioşii, vor pleca într-o procesiune pe ruta Strada Nicolae Titulescu – strada București până la Biserica ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Volna, unde racla cu Sfintele Moaște va fi depusă într-un baldachin special amenajat, în curtea sfântului lăcaş, spre închinare tuturor credincioşilor.

Programul liturgic:

Vineri, 3 septembrie 2021:

De la ora 18:30 –slujba Vecerniei și Taina Sfântului Maslu.

 

Sâmbătă, 4 septembrie 2021:

De la ora 07:00 – Sfânta Liturghie.

De la ora 17:00 – Acatistul Sf. Mironosițe Maria Magdalena,

De la ora 18:00 – Slujba Vecerniei și Taina Sfântului Maslu.

 

Duminică, 5 septembrie 2021, începând cu ora 09:00, va fi oficiată Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfinţitul Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, alături de un ales sobor de preoți și diaconi.

La acest moment festiv, pe lângă credincioșii prezenți, vor participa şi reprezentanţi ai autorităţilor locale și judeţene.

Racla cu Sfintele Moaște ale Sfintei Mironosițe și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, va rămâne spre închinare până duminică, 05 septembrie 2021, ora 15:00, când delegația Mănăstirii Pantocrator va pleca din Municipiul Călărași.

 

SFÂNTA MIRONOSIȚĂ ȘI ÎNTOCMAI CU APOSTOLII MARIA MAGDALENA – MĂNĂSTIREA PANTOCRATOR | SCURT ISTORIC

 

Pe drumul care leagă Bucureşti de Alexandria, în localitatea Drăgăneşti Vlaşca, a răsărit de câţiva ani cea mai nouă mănăstire din Teleorman. Lăcaşul poartă un nume vechi cu origini greceşti ”Pantocrator” (Atotţiitorul) şi este închinat sfintei Maria Magdalena.

Numele de Pantocrator nu a fost ales întâmplător. Numele de Panto Crator însemnă Atotţiitorul şi este un nume pe care Apocalipsa i-l dă lui Hristos. Este un nume pe care Hristos îl poartă mai ales după ce s-a înălţat la ceruri. Este credinţa că Hristos este acela care pe toate le ţine, prin dragostea sa, prin puterea sa.

 

Starețul mănăstirii mărturisește că dintre cele 13 mănăstiri din Teleorman, a vrut ca această mănăstire să fie prima închinată în primul rând Mântuitorului Iisus Hristos.

Mănăstirea Pantocrator din Drăgăneşti Vlaşca adăposteşte o părticică din moaştele sfintei Maria Magdalena.

Sfânta Maria, cea numită Magdalena, a fost uceniţa şi mironosiţa lui Hristos cea dintâi şi cea mai mare decât toate mironosiţele şi purtătoarele de mir. Prăznuirea ei se face pe 22 iulie și, împreună cu celelalte femei, în Duminica Femeilor Mironosițe.  

Cu ajutorul Preasfinţitului Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, cei doi părinţi, părintele Sebastian și părintele Serafim, au reuşit să aducă la Drăgăneşti Vlaşca o mică parte din moaştele sfintei Maria Magdalena.  Trupul Mariei Magdalena a fost îngropat în Efes de către Ioan Evaghelistul. Mai apoi, moaştele sale, după 900 de ani, într-o zi de 4 mai, au fost mutate de către împăratul bizantin Leon al VII-lea Filosoful la Constantinopol, la Mănăstirea Sf Lazăr.

După 200  de ani, cavalerii cruciaţi au luat trupul Mariei Magdalena pentru a nu fi profanat de turcii care tot mai mult intrau în cetatea Constantinopolului şi a fost dus în Occident, la Roma. De acolo trupul ei a fost împărţit în foarte multe părţi.

Moaştele au fost depuse într-o racla confecţionată  la atelierele Patriarhale din Bucureşti. Broderia  de pe capacul raclei, realizată pe o mătase brodată în India o reprezintă pe Maria Magdalena în dimineaţa Învierii.

Pe 4 mai 2014 a fost sfinţită  Biserica Maria Magdalena, primul lăcaş ridicat în curtea Mănăstirii Pantocrator. La eveniment s-au strâns peste 4000 de oameni. ,,Cu toate că era anunţată furtună şi se prăvălea cerul de pământ, după ce s-a sfinţit racla Mariei Magdalena şi a fost scoasă de preoţi afară pentru a se înconjura biserica,  dintr-o dată s-a oprit ploaia. Pentru noi toţi a fost un semn şi o binecuvântare a lui Dumnezeu”, îşi aminteşte stareţul.

Despre sfinți avem credința că ei sunt în Împărăția Cerurilor, în apropierea lui Dumnezeu, pe Care L-au iubit, dar nu ne-au uitat nici pe noi, frații lor mai mici, pentru că dragostea lui Dumnezeu îi cuprinde pe toți și „voiește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină” (1 Timotei 2, 4).

Avem nădejdea că venerându-i cum se cuvine pe sfinți, ei vor rămâne totdeauna cu noi și, prin evlavia noastră, le arătăm recunoștință pentru dragostea ce ne-o poartă și pentru mijlocirile lor spre folosul nostru în fața lui Dumnezeu, „Cel minunat întru sfinții Săi” (Psalmul 67, 36).

Preasfințitul Părintele nostru VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, ne-a acordat Arhiereasca Binecuvântare de a realiza această Procesiune pentru a răsplăti evlavia credincioşilor din toate parohiile Județului Călărași, ca aceștia plecându-și genunchii inimilor lor înaintea Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, să le fie călăuză şi rugătoare înaintea lui Preasfintei Treimi.