Încă o dată, Centrul Județean de Creație și Cultură Călărași impresionează plăcut, la spectacolul ”Noaptea albă a muzicii folk”. VIDEO

2 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Încă o dată, Centrul Județean de Creație și Cultură Călărași impresionează plăcut, la spectacolul ”Noaptea albă a muzicii folk”. VIDEO

Vineri 20 iulie , parcul Dumbrava din mun. Călărași a fost ocupat de spectatorii dornici de reîntâlnirea cu artiști ai muzicii folk din România, organizată de CJCC Călărași. Încă o dată, actorul Ștefan Nițu a demonstrat profesionalism la deschiderea spectacolului, prezentând ca atare evoluția celor ce au urmat dar și însemnătatea acestei manifestări cultural artistice.

 

Maria Gheorghiu, un artist care slujeste scena de ani si ani, un artist cu sute de spectacole, un artist responsabil pentru afirmațiile pe care le face a apreciat efortul echipei de la CJCC Călărași condusă de Mihaela Petrovici: A fost o noapte de vis, impecabil realizată de oameni care iubesc muzica folk. Sunetul de nota 10, publicul de 10…

Și participanții la Spectacolul Noaptea albă a muzicii folk – de fapt un proiect național unic de promovare și conservare a valorilor muzicii românești folk au apreciat însemnătatea spectacolului. Andonii Marinela: Am simțit puterea dată de retrăirea atotputernicei tinereți. Zic si eu…Am început să vibrez retrăind sentimente pozitive trăite sub vraja acestui gen muzical.
Finanţatorul manifestării culturale, Consiliul Judeţean Călăraşi prin titularul de proiect, Centrul Judeţean de Cultură şi Creaţie au oferit condiții optime de desfășurare. Terasa din fața scenei pe care au evoluat artiștii a fost amenajată cu scaune, astfel încât spectatorii nu au stat în picioare. Curățenia, măsurile de acces și de ordine publică organizate de o firmă de pază, Jandarmeria Călărași, ISU dar mai ales scena organizată cu dăruire, jocul de lumini și sunetul au atras oamenii. Discuțiile cu aceștia au demonstrat că ar fi venit la spectacol și dacă intrarea ar fi fost cu plată, fiind locul unde mulți au putut asculta muzica din tinerețe, într-un decor de excepție.

Începând cu orele 22 și până dimineața la orele 5 pe scenă au evoluat artiști de mare valoare ai muzicii folk românești, pe care Centrul de Creație și cultură din Călărași i-a apreciat prin conferirea diplomei Ars Gratia Artis. Trebuie remarcată evoluția artiștilor, Mircea Vintilă, Emeric Imre, Dinu Olărașu, Titus Constantin, Maria Gheorghiu, Ovidiu Mihăilescu, Zoltan Butuc, Trupei Țapinarii, Viorel Burlacu. Și prezentarea a fost de excepție, ea fiind realizată cu dăruire către artă și artiștii prezenți prin Elena Loretta-Popa. Prestația actorului Marius Bodochi a fost deosebit de corect percepută de public.

Pe scena din parcul Dumbrava călărășenii au descoperit nu numai un spectacol, o trăire, un crâmpei din viața lor, concretizate pe scenă, cu un zâmbet imens al firii, oferit cu drag și dezinteresat acestora. Oamenii au venit vadă acest spectacol, cu speranța că, în acest fel, mai pot scăpa, cel puțin pentru un moment de apăsarea dureroasă a existenței  cotidiene. Intelectualii care au asistat au apreciat cum promovăm muzica folk ca formă de artă, și scena din parcul Dumbrava ca făcător de bine spiritual, de mesager al frumosului și nu numai. Ei au apreciat că în urbea noastră mai pot evolua artiști de valoare. Cea mai primitoare scenă pentru artiști este întotdeauna scena de acasă.

Starea asta frumoasă de grație a încărcat întreaga audiență cu energia necesară pentru a duce povestea mai departe. După ce a avut loc reprezentația și a trecul efectul bunei dispoziții, al împlinirii, te cuprinde o foame de nou, de altă încercare, a spus un spectator…Ai vrea să te odihnești puțin după un spectacol minunat ca acesta, măcar o perioadă, dar foamea asta de frumos naște în noi, undeva în suflet, un fior amestecat de teamă și bucurie vulcanică. Ne mistuie, ne energizează, și nu ne dă pace până nu participăm la un alt proiect ca acesta, organizat de CJCC Călărași, până nu asistăm la evoluția altor piese, care să ne capteze și să ne capaciteze…a apreciat un alt spectator.