În 2030, vom plăti curentul electric cu 50% mai scump

8 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru În 2030, vom plăti curentul electric cu 50% mai scump

Românii vor scoate din ce în ce mai mulți bani din buzunar pentru a achita facturile la energie electrică, după cum reiese din Strategia energetică a României 2016-2030, lansată în dezbatere publică

Prețul energiei electrice livrate populației va creşte conform analizelor de la 127 de euro/MWh în 2015 la 195 de euro/MWh în 2030.
În Strategia energetică a României elaborată de guvernul de aşa zişii tehnocraţi se arată că se”Se remarca o crestere a pretului energiei electrice cu aproximativ 30% pentru consumatorii industriali si cu 50% pentru consumatorii casnici, in principal ca efect al cresterii pretului angro cu energia electrica, pentru a recupera costurile de productie”.  Se apreciază creșteri ale prețului energiei cu 15-20% începând chiar cu anul viitor. Nici în prezent fericirea nu este mare, au apărut în facturi taxe noi de inserție sau extragere a energiei în/ din rețea, pe lângă certificatele verzi sau accize + acel TVA de 20% care se aplică la tot. Se aprecieză că, peste 14 ani, veniturile vor fi mai mari, lucru ce va compensa oarecum creşterea preţurilor.

smartenergy-acum
La nivelul pieței de producţie a energiei, prețul  acesteia este estimat sa crească “de la nivelul foarte scazut din prezent, de aproximativ 30 de euro/MWh, la un nivel mediu intre 65 si 85 de euro/MWh pentru perioada 2030-2050”. Deocamdată, “producătorii de energie electrică nu sunt profitabili  iar costul mediu total este de 114 de euro/MWh, raportat la un preț mediu final de 94 de euro/MWh. Această situație  nu va persista pe termen lung”, mai arată Strategia.