REBU informează. Guvernul schimbă legislația în privința deșeurilor. Doar 10% din gunoiul municipal va mai fi depozitat…

3 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru REBU informează. Guvernul schimbă legislația în privința deșeurilor. Doar 10% din gunoiul municipal va mai fi depozitat…

Vom fi obligați să  sortăm gunoiul menajer înainte să îl aruncăm

Guvernul schimbă legislația privind depozitarea deșeurilor.S-a adoptat ordonanța ce prevede ca până în 2030 doar 10% din gunoiul municipal să mai fie depozitat. Autoritățile locale nu mai au voie să colecteze gunoiul la grămadă.Va fi încurajată colectarea selectivă, la care românii sunt ultimii din U.E.

Acum România reciclează doar 11% din  deșeuri față de  50% media U.E Guvernul vrea să accelereze  procesul de colectare selectivă. Se propune  înființarea de centre pentru gestionarea deșeurilor. cu capacități  de procesare de mii de  tone de deșeuri pe lună, în condițiile în care însă până acum media lunară nu depășește o mie de tone în municipii mari.

Ordonanța de urgență aflată pe masa de lucru a guvernului prevede ca hârtia, cartonul se transformă în celuloză și apoi în cărți, în ziare, în reviste, în hârtie de scris, pet-ul și plasticul în general se pot transforma inclusiv în țesături. Dozele de aluminiu se topesc și sigur că pot reintra in circuitul de fabricare.