Guvernul demis a stabilit. Compensarea facturilor la electricitate și gaze se va face automat. Iată cum…

3 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Guvernul demis a stabilit. Compensarea facturilor la electricitate și gaze se va face automat. Iată cum…
Prin OUG 118/2021, act normativ apărut acum câteva zile, că se introduce un mecanism de compensare a facturilor de electricitate și gaze naturale din perioada noiembrie 2021 – martie 2022, astfel încât să se reducă impactul resimțit de consumatorii casnici în urma creșterii prețurilor la energie. Actul normativ prevede că între lunile noiembrie 2021 și martie 2022, statul va compensa facturile la energie electrică și gaze naturale ale consumatorilor casnici, cu condiția ca aceștia să se încadreze în anumite limite de consum stabilite de autorități și să nu beneficieze de ajutorul pentru consumatorul vulnerabil. Compensarea va fi făcută direct pe factură, fără ca oamenii să trebuiască să facă ceva pentru asta.

Astfel, ministru energiei arată cum compensarea va fi făcută de furnizor direct pe factură, clienții casnici nu trebuie să facă nimic special pentru a o obține.
Cetățenii nu au altă obligație decât doar că trebuie să urmărească să se încadreze în tranşele de consum. Nivelul compensației, clienții casnici de energie electrică vor beneficia de o compensare în sumă fixă de până la 0,21 lei/kWh. – a arătat ministrul.

Consumatorii casnici trebuie să se asigure că se încadrează în limitele de consum stabilite de autorități. Limitele pentru consumurile de electricitate sunt cuprinse între 150 kWh și 1.000 kWh pe toată perioada sezonului rece, respectiv între noiembrie și martie. Limita lunară de consum este de cel mult 200 de kWh. Limita maximă de consum este de 1.000 de m3 pentru toate cele cinci luni de sezon rece. Consumul minim de gaze este stabilit la 100 m3.

În cazul  gazelor naturale,  nu se păstrează aceeași limită de consum pentru fiecare dintre cele cinci luni. Ajutorul de la stat va fi de 25% din valoarea facturii lunare din perioada noiembrie – martie. Limitele de consum de gaze naturale aplicabile în perioada de compensare 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 sunt:

  • 150 m3 – noiembrie;
  • 250 m3 – decembrie;
  • 250 m3 – ianuarie;
  • 200 m3 – februarie;
  • 150 m3 – martie.