Guvernul Cioloș și-a luat rămas bun: Amenzi pentru parcarea pe trotuare
8 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Guvernul Cioloș și-a luat rămas bun: Amenzi pentru parcarea pe trotuare
S-a modificat Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, iar de sâmbătă 21 ianuarie 2017, nu mai este permisă parcarea mașinii pe trotuar dacă locul nu este semnalizat, chiar dacă lasați spațiul necesar pentru pietoni. Se poate ajunge chiar până la ridicarea mașinii care staționează ilegal pe trotuar. Modificările aduse legii rutiere i-au prins nepregătiți pe responsabilii din Primăria Călărași: trotuarele largi din minunatul municipiu, înțesate cu mașini, nu au fost marcate cu indicatoare, așa că șoferii pot fi oricând amendați.
Guvernul Cioloș a modificat în luna decembrie 2016, printr-o Ordonanță de urgență, regulile privind parcarea neregulamentară pe carosabil și pe trotuare. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 22 decembrie 2016 şi a intrat în vigoare sâmbătă, 21 ianuarie 2017.
Potrivit notei de fundamentare, argumentul fostului guvern a fost că operaţiunea este una utilă şi deserveşte interesul public deoarece urmăreşte fluidizarea circulaţiei pe drumurile publice. Ridicările de autoturisme parcate neregulamentar a fost anterior declarată ilegală printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a admis un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi a decis că procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staţionate sau oprite pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale. Ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar se va realiza conform unor reguli stabilite de Guvernul Cioloș. Acesta a modificat și completat Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, pentru a rezolva problemele create de procedura aplicării acestei măsuri tehnico-administrative.
S-a gândit să se descurajeze apariția practicilor abuzive și deturnarea scopului măsurii într-unul comercial. Potrivit H.G. nu mai este permisă parcarea pe trotuar a mașinilor, dacă locul nu este semnalizat corespunzător. Legea prevede amenzi usturătoare pentru șoferi, ajungându-se chiar până la ridicarea mașinii. Totodată, vor fi sancționați și șoferii care vor parca sau staționa mașinile pe pistele special amenajate pentru pietoni sau biciclete.
În minunatul nostru municipiu, responsabilii Primăriei ar fi trebuit până acum sa identifice trotuarele largi și să monteze astfel de indicatoare, doar că nu s-au grăbit, nefiind prea ocupați și de deszăpezirea acestora… Din cauză că responsabilii din primărie nu și-au făcut treaba, conducătorii auto care aleg să parcheze pe trotuare pot fi oricând amendați de acum încolo. Spațiile speciale pentru parcarea mașinilor pe trotuar vor putea fi făcute doar dacă este respectat culoarul pentru pietoni de un metru lățime și dacă accesul vehiculelor se va face din drum. Totodată, esențial va fi și ca poziționarea autoturismelor în parcare să nu încurce circulația pe prima bandă a drumului sau pe pistele amenajate.
Amenajarea parcării pe trotuar va fi posibilă numai dacă:
- se respectă culoarul destinat circulației pietonilor, stabilit potrivit normativelor în vigoare, care nu poate fi mai mic de 1 m lățime;
- accesul vehiculelor în parcare se realizează din partea carosabilă;
- poziționarea vehiculelor în parcare nu stânjenește circulația pe prima bandă sau pe pistele amenajate.
Nu se pot amenaja parcări pentru autovehicule, pe trotuar, la mai puțin de 10 m de intersecții, stații ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni.
Ordonanța Cioloș prevede ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar. Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operațiunii/operațiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea sau deținerea legală a acestuia.