Guvernul are o dorință: să taie plata orelor suplimentare și SDSL

2 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Guvernul are o dorință: să taie plata orelor suplimentare și SDSL

Dacă în urmă cu o săptămână vicepremierul Cătălin Predoiu dădea asigurări că structura de apărare, ordine publică și siguranță națională va fi exceptată de la măsurile de austeritate care vor să fie implementate de la data de 1 octombrie 2024 de coaliția aflată la guvernare,  astăzi Ministrul Afacerilor Interne  se pare că bate în retragere de la mesajele liniștitoare, cel puțin cu privire la drepturile actuale. Asta după ce  la finalul săptămânii trecute a apărut, tot pe surse,  o ultima variantă de proiect de lege privind măsurile fiscal-bugetare care urmează a fi adoptate de Guvernul Ciolacu prin asumarea răspunderii, similar cu 2010 când Boc tăia în carne vie.

Sindicatul Europol arată că nici în această variantă de proiect de act normativ nu observăm exceptările promise, în special în privința desființării funcțiilor de șef birou și echivalente (aproximativ 6000 la nivelul MAI), a plății orelor lucrate suplimentar care nu au putut fi compensate în următoarele 60 de zile, dar și riscul de a nu se mai plăti nici munca efectuată în zilele de repaus și de sărbători legale.

Mai mult, Dumitru Costin, președintele confederației BNS, a informat că a avut o întâlnire cu premierul, care i-a transmis că nu va exista nicio excepție, pentru nici o categorie profesională. Cel mai probabil, acesta se bazează pe faptul că nu va exista timp pentru ca bugetarii să reacționeze, având în vedere că Guvernul vrea să-și asume răspunderea pe acest proiect de act normativ, tocmai pentru a elimina procedurile de transparență decizională și dialog social.

Ce impact vor avea măsurile de austeritate asupra polițiștilor:

– tăierea sporului pentru munca prestată în weekend și în sărbători legale (minus 300 -1000 lei);

– eliminarea plății pentru munca suplimentară (minus 200-1000 lei);

– plafonarea sporurilor, compensațiilor, majorărilor și a indemnizațiilor la nivelul încasat chiar și în 2009;

– radierea posturilor de șef birou și echivalente (aproximativ 6000 posturi);

 

Acest proiect de lege, concurează cu episodul 2010, când am avut cele mai drastice măsuri de austeritate, iar pe de altă parte, trădează impotența celor două partide aflate la guvernare de a-și controla baronii locali, care au cheltuit în neștire și au angajat zeci de mii de persoane din clientela politică. Este primul protest dintr-o lungă serie de acțiuni cu scopul de a lupta contra măsurilor de austeritate care includ tăieri de salarii și de posturi, creșterea taxelor, suspendarea unor drepturi, distrugerea deliberată, inexplicabilă a instituțiilor statului și chiar vulnerabilizarea structurilor de forță ale României în plin război la granițe.

Nu mai vorbim despre faptul că prin reducerea de posturi și blocarea angajărilor în MAI se pierde orice speranțe de aderare la spațiul Schengen, în condițiile în care nu suntem capabili nici măcar la acest moment să acoperim cu polițiști toate cele 24 ore din 24, 7 zile din 7. Or dacă Austria ar cunoaște aceste detalii, ar avea argumente obiective să se îndoiască de capacitatea României de a face parte dintr-o comunitate fără controale la graniță.

Sindicaliștii M.A.I. și militarii sunt primii care vor să simți efectele dezastrului care se prefigurează după asumarea răspunderii Guvernului pe legea austerității. Ca atare protestele și dezinteresul în muncă sunt inevitabile. 

CITIȚI AICI Proiectul de lege propus de coaliția de guvernare PSD-PNL.

Despre plata orelor suplimentare LINK 

foto: acountingstudio.ro