Gratuitatea pe tren la transportul studenților nu mai poate continua mult. Iată ce vrea Guvernul…

3 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Gratuitatea pe tren la transportul studenților nu mai poate continua mult. Iată ce vrea Guvernul…

Guvernul vrea să limiteze numărul călătoriilor pe care studenții le pot face gratuit cu trenul, a afirmat ministrul de finanțe Eugen Teodorovici aflat la Călărași într-un Comitet Executiv. Este o măsură așteptată de foarte mulți români care s-au săturat să meargă cu trenul, în picioare, fără loc, dând bani grei pentru această corvoadă. În urmă cu câteva luni Liviu Dragnea promitea reduceri și gratuități pentru studenți, inclusiv la călătoriile cu avionul pe rutele interne. Studenții voiau să dea jos Guvernul și aruncau cu plăcuțe suedeze împotriva PSD, iar Liviu Dragnea le acorda ajutoare.

Studenţii, masteranzi şi doctoranzii pot călători gratuit cu trenul, indiferent de vârstă. Potrivit Legii nr. 95/2018 privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanţării învăţământului, toţi studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă (licenţă, master, doctorat) în cadrul instituţiilor acreditate de stat, indiferent de vârstă, pot merge gratis cu trenul. Rămâne de văzut ce deciziese va lua a spus și Viorica Dăncilă indicînd faptul că există alte categorii de persoane cum ar fi veteranii de război care trebuie să se bucure de acest drept, dar și practica din state U.E. unde transportul nu este gratuit pentru studenți, sau unde doar cei cu rezultate deosebite primesc burse de transport.

O altă abordare a cetățenilor este că oamenii cu handicap au mai puține drepturi decât studenții. După lansarea petiției “Vrem număr limitat de călătorii GRATUITE pe tren pentru studenți”, au urmat foarte multe mesaje din partea românilor care sunt de acord cu această propunere. În timp ce studenții, indiferent de vârstă, călătoresc cu trenul nelimitat oricând, oriunde, la orice oră, în sistemul “fără număr”, oamenii cu handicap sunt umiliți, că despre altceva nu poate fi vorba. Oamenii cu handicap au dreptul la doar 12 călătorii gratuite pe an! 12, în timp ce pentru studenți nu există nicio limită.