Gheorghiță Cărtușanu, un primar de nota 10
7 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Gheorghiță Cărtușanu, un primar de nota 10
Pe primarul com. Fundeni, Gheorghiță Cărtușanu l-am găsit la birou dând explicații pentru obținerea de ajutoare sociale, apoi arătând unor cetățeni în ce constau lucrările de extindere a rețelei de apă. Dl. primar a lucrat și sâmbătă, spun oamenii. A venit cu salariați de la Primărie să ne ceară să plătim serviciile de ridicare a gunoiului. Primarul este un om ordonat, pe masa lui se văd schițele unor lucrări și un plan zilnic de muncă. La fel este și în Primărie. Harta localității, a terenurilor agricole deținute și multe informații utile sunt afișate pe holul Primăriei. Salariații sunt respectuoși, vorbesc civilizat și nu lasă oamenii să aștepte pentru a fi informați ori pentru a li se rezolva o situație. O zi obișnuită la Primăria Fundeni…
Reporter: Domnule primar…sunteți recunoscut drept un primar cu foarte bune rezultate în administrația publică locală. Aveți proiecte pe care vi le-ați propus, ori pe care le continuați. Nu întâmplător cetățenii din Fundeni v-au reales ca și primar al localității din partea PSD. Spuneți-mi vă rog ce activități principale aveți, ce proiecte derulați în continuare?
Primar: În permanență am spus și voi spune că îmi pasă de Fundeni. Îmi pasă de colegi, de cetățeni, de oameni, de tot ceea ce înseamnă bunăstare și dezvoltare în administrație, în comuna pe care o conduc. Sunt multe proiecte, dacă le-aș începe să le enumăr…O parte s-au finalizat, altele se află în etape diferite…Parcurgând din 1990 până în 2004, este meritul cetățenilor care m-au ajutat, au înțeles pe un tânăr ca mine, care atunci am vrut să fac ceva. Oamenii mi-au dat încredere și eu nu i-am dezamăgit. Realizările trebuie raportate la trecut. În 2004 nu aveam străzi pietruite, iluminatul era necorespunzător. Nu exista asfaltare… În Primărie nu exista respect. Primăria nu respecta demnitatea oamenilor. Nu exista Farmacie, nu se putea vorbi de rețete compensate, de medici de familie, nu exista medic stomatolog. Nu exista modernizare pentru alimentare cu apă… Din 2004 oamenii care m-au cunoscut mi-au dat încredere. Aveam nevoie de aceasta pentru proiectele mele care necesitau continuitate. Sunt proiecte finalizate de câțiva ani, timp în care nu ai timp să te bucuri de munca pe care ai prestat-o.
Din 2004, com. Fundeni, se poate lăuda datorită muncii oamenilor de aici… Ea este o comună liniștită, curată, plăcută, așezată la 16 km de Ilfov. Avem 35 km de drumuri comunale. Acum avem toate străzile pietruite. Înainte nu se putea discuta de asta ci de drumuri de pământ, șanțuri, etc. Oamenii ne-au înțeles, majoritatea își plătesc impozitele, dar alții trebuie să le batem la poartă…
La ora actuală am derulat prin Programul Național de dezvoltare locală, asfaltarea a 9 km de străzi, realizarea de șanțuri pentru scurgerea pluvială, amplasarea de semne de circulație… Concomitent am mai asfaltat 1,1 km străzi, realizarea de șanțuri betonate, realizate prin fonduri europene. Proiectele la care aplic mă definesc. Îmi face plăcere să vorbesc despre ele. Proiectele și oamenii din localitate cu care mă consult mereu, m-au determinat să fac lucruri bune. Prin fonduri europene am achiziționat un buldoexcavator. Este un utilaj de foarte mare ajutor, pe care fiecare primărie ar trebui să îl aibe. Prin Programul de dezvoltare al PSD, inițiat de președintele Liviu Dragnea, s-a încurajat achiziția de autovehicule producție autohtonă. Aș propune ca pentru fiecare primărie să fie cumpărat un tractor și 2 remorci…Eu am reușit să cumpăr de 75000 euro un buldoexcavator. Banii sunt nerambursabili.
Am modernizat dispensarul uman. Acum avem 2 medici de familie, o farmacie bine aprovizionată, cu rețete compensate, 1 medic stomatolog. Sunt lucruri pe care oamenii le-au cerut și pe care le-am promis.
Reporter: Putem vorbi despre servicii dle primar? Cât costă un metru cub de apă?
Primar: Furnizarea apei potabile se face la 2,5 lei/ m.c. Apa este de calitate. Am contract de mentenanță cu o firmă specializată. Nu putem vorbi de probleme care să afecteze sănătatea locuitorilor, despre depuneri ori substanțe nocive în apă. Se fac periodic lucrări de igienizare la bazinul de apă. Lângă acesta avem și o stație de tratare, clorinare a apei. Foarte rar am avut o depășire cu nitriți a apei. Am anunțat populația să o fiarbă iar aspectul s-a remediat.
Reporter: Ce puteți ne spuneți despre extinderea și reabilitarea a rețelei de apă?
Primar: Da, și aceasta este o preocupare a noastră. Am început cândva printr-un proiect prin OG 27. Un bazin, o stație, 2 puțuri…Acum com. Fundeni beneficiază de conductă nouă de apă în proporție de 75%. În 2 zone urmează să ne extindem și avem un proiect pentru 16 km, prin care dorim să finalizăm o rețea de apă în toată comuna. Cetățenii beneficiază gratuit de instalația de apă, de realizarea acesteia, de instalarea unui cămin și a unui apometru în fața casei. Sunt și oameni care au dorit să își realizeze în regie proprie instalațiile. Noi i-am ajutat cu buldo-excavatorul.
Reporter: Privind gunoiul…ce tarif plătesc cetățenii, și unde este transportat gunoiul?
Primar: Avem contract cu o societate partener cu Urban. Sunt foarte mulțumit de serviciile lor. Sunt serioși, punctuali, și fac treabă de calitate. A fost greu să obișnuim pe oameni, dar aceștia au înțeles că ridicarea gunoiului trebuie să o achite la timp, că nu se mai admite neplata acestui serviciu.De la 1 martie UE ne-a obligat să percepem oamenilor suplimentar o taxă de mediu pentru selectarea gunoiului la groapă. Până la 1 martie oamenii plăteau 5 lei. Acum cu noua taxă se plătește 9 lei, cu tva se ajunge la 10 lei de persoană/lună. Urmează ca gunoiul de la toate localitățile din județ să fie transportat la sfârșitul acestui an la groapa de la Ciocănești. Atunci se va negocia tariful nou, pentru scăderea acestuia.
Reporter: Ce ne puteți spune domnule primar despre iluminatul public? Dar despre stațiile de autobuz amenajate?
Primar: Întotdeauna am spus că voi ține pasul, ritmul cu modernizarea. Privind stațiile de autobuz…avem contract cu o firmă de maxi taxi pentru că locuitorii noștri sunt în general navetiști la București. Dimineața am urmărit acest flux al deplasării lor și am constatat că trebuie să realizez stații mai mari, pentru aceștia. Este vorba de adăpostirea lor de ploaie, zăpadă, etc. Până în septembrie voi moderniza aceste stații. Concomitent preocupă și asigurarea ritmicității transporturilor navetiștilor, a elevilor. Colaborarea cu firma privată de transport impune ca în licența de transport să fie respectate itinerariile si orele de plecare/sosire. Avem peste 2000 navetiști, destul de important. De aceea veți vedea ce stații voi realiza pentru ei și cum se va îmbunâtăți calitatea transportului. Oamenii merg să lucreze în construcții, în IT, la pază…acolo unde găsesc. De aici și responsabilitatea mea ca primar de a asigura servicii publice de transport care să le vină în ajutor. Privind iluminatul stradal…până în 2004 com Fundeni era scufundată în întuneric. Era un mare deficit al iluminatului public stradal. Le-am arătat cetățenilor că banii pe care îi plătesc prin taxe și impozite la Primărie se reîntorc la ei prin servicii de calitate. Acestea sunt și cele privind iluminatul public. Acum nu există stradă neiluminată. Mai mult am implementat tehnologii noi folosind becurile economice cu LED care asigură un flux luminos mai mare, având și o durată de viață foarte mare. Ne putem lăuda printr-un iluminat de înaltă performanță și o colaborare cu o firmă serioasă de mentenanță.
Referitor la agenții economici cu care primăria are relații de colaborare….societățile agricole care își desfășoară activitatea pe o suprafață de peste 6000 hectare necesită sprijinul primăriei. Nu este vorba numai de infrastructura ce trebuie a fi asigurată acestor societăți. Intervenim când sunt probleme între arendaș și arendatori cu soluții. Facem consultanță de specialitate în domeniul agricol, al lucrărilor. Este nevoie să asculți și să ajuți pe oameni cu priceperea ta sau a specialiștilor. Activitatea economică din comună a magazinelor asigură o foarte bună aprovizionare iar cetățenii sunt mulțumiți. Sunt discuții privind crearea de locuri de muncă ca urmare a cumpărării de terenuri și intenții de afaceri în zonă. Inelul de la autostradă realizat spre Cernica este pe UAT Fundeni. Lucrările acolo vor permite o dezvoltare a localităților pe o rază de 50 km. Este vorba de locuri de muncă și facilități de afaceri.
Reporter: un subiect este școala și biserica, pilonii de bază ai comunității din Fundeni. Ați reabilitat școli, grădinîțe…Multe poartă însemnele: această grădiniță a fost realizată în timpul mandatului de primar al lui Gheorghiță Cărtușanu…Veți continua? Mai aveți astfel de proiecte?
Primar: Da. Referitor la investiția în școli. Avem 3 școli… Școala nr 3 a fost modernizată prin fonduri europene. Am făcut o investiție sănătoasă pentru copiii noștri. Extindere, modernizare…schimbare de acoperiș, toalete interioare, parchet. Împrejmuirea curții, centrală termică erau vise înainte…Școala nr 2 a fost reabilitată prin programul Ministerului educației cu cofinanțarea primăriei de 1,8 miliarde lei, valoarea investiției cca. 13 mild. Am extins cu 2 săli de clasă, cu toalete interioare…Parteneriatul cu ministerul au fost de folos comunității. Acum urmează reabilitarea clădirii Școlii gen nr 1 prin bunăvoința Ministerului dezvoltării…43,5 miliarde lei de la bugetul de stat vor veni pentru această școală.
Reporter: Cum descrieți relația de colaborare cu ministerele? Dar cu Instituții locale…mă refer la Consiliul Județean, Prefectură…
Primar: Există o foarte bună colaborare cu miniștrii PSD dar și cu Instituții din județ cum ar fi Consiliul Județean și Prefectura. Nu o cunosc pe dna ministru Sevil Shaideh dar am auzit că este o femeie serioasă, o femeie care este devotată muncii…Îmi scot pălăria în fața acestor oameni.Vreau să-i sărut mâna doamnei ministru nu numai eu Gheorghiță…ci și din partea oamenilor din comună. Prin programul dlui Dragnea, al echipei PSD se vede ceva și în comuna noastră. Colaborarea cu Prefectura este deosebită. Prefectul este un specialist în meseria lui, un profesionist care nu face diferențe între activitatea colegilor primari. Nu întâmplător dl prefect este susținut de colegii din PSD, fiind un om care vine din sistem, știe ce este acolo… și ajută conform competențelor pe toți primarii. Relația cu Consiliul județean, cu Vasile Iliuță și noua conducere este foarte bună. Am o relație bazată pe respect cu Vasile Iliuță, cu consilierii județeni indiferent de culoarea lor politică. Sunt oameni pe care primarii se pot baza când sunt urgențe. Când am solicitat și am făcut dovada am fost ajutați de către aceștia.
Faptele bune ale lui Gheorghiță Cărtușanu continuă la Primăria din Fundeni, sunt proiecte pentru viitor, o deschidere, o comunicare permanentă cu cetățenii. Pe masa fiecărui primar există ordinul prin care în afară de extindere și reabilitare școală avem extindere și reabilitare dispensar în Fundeni de 11.2 miliarde lei. Modernizarea străzilor și drumurlor locale alocată este de 95 miliarde lei. Alți 7 km vor fi asfaltați în acest an. Noi românii din Fundeni nu ne uităm în grădina celor de afară. La Fundeni am arătat cum se poate realiza record al calității la asfaltare. Se poate lucra inclusiv noaptea, ressponsabil și eficient finaliza suprafețe foarte mari. Suntem mulțuiți de firma care a câștigat realizarea lucrărilor de asfaltare la noi. Mulțumesc conducerii ministerelor a PSD pentru interesul pe care îl arată tuturor localităților și mai ales că ne aflăm și noi, cei din Fundeni pe lista cu proiecte aprobate. Sunt oameni care încearcă să murdărească privind faptul că banii sunt alocați pe criterii politice. Nu este adevărat. Am văzut lista cu primăriile și proiectele lor și afirm că au beneficiat corect, toți de bani de la guvern, atât liberalii cât și psd-iștii. Mă bucur să văd că Instituțiile sunt aproape de cetățeni, că au luat în balanță pentru alocarea banilor ce s-a făcut și ce se va face. Eu sunt mulțumit. Să le dea Dumnezeu sănătate conducerii PSD, conducerii Consiliului Județean și tuturor oamenilor care vor să facă lucruri bune în continuare – încheie Gheroghiță Cărtușanu, primarul din Fundeni.
Reporter: O deviză pentru acest an? Ea spune multe despre un om…
Primar: Ar trebui să fim mai toleranți. Văd că fiecare formațiune politică încearcă să susțină colegi primari ai lui. Motorul unei formațiuni politice sunt primarii. Politicienii să nu uite de primari. Și invers este valabil… Primarii să nu uite să reprezinte cetățenii…Cum îți ăăstorești comuna…cum ai grijă de oamenii și de copiii ei, la rândul lor aceștia vor avea grijă de tine. Gheorghiță Cărtușanu, un primar aproape de oameni.