Garda de Mediu Călărași a amendat Nutrisoya pentru lipsa autorizației de mediu

2 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Garda de Mediu Călărași a amendat Nutrisoya pentru lipsa autorizației de mediu

Urmare a articolului de presă Link autoritățile locale s-au sesizat și a început controlul la S.C. Nutrisoya Călărași. Reprezentantul societății a arătat fals redacției noastre că are toate autorizațiile și avizele necesare depozitării celor cca 960 tone azotat de amoniu, la fostul FNC Călărași situat în intravilanul localității. 

Adresele primite de la Prefectură, ISU, Agenția de Mediu și Garda de Mediu au arătat că societatea nu era autorizată deloc. În urma inspecției efectuate de către Garda de Mediu a fost aplicată amenda contravențională, arată comisar șef Alexandru Vasile. Societatea nu respecta obligațiile prevăzute în art 14 alin 2 din OUG 195/ 2005 privind protecția mediului. A fost somată să se conformeze legislației și să o respecte – a arătat acesta. Mai mult, Agenția de Mediu arată că operatorul economic nu poate funcționa până ce nu obține acord de mediu pentru cantitatea pe care o solicită, acesta fiind condiționat prin certificat de urbanism. Cu alte cuvinte societatea nu avea autorizația de mediu. 

Astfel, Articolul 14 (1) indică că  Autoritatea competentă pentru protecţia mediului emite, revizuieşte şi actualizează, după caz, actele de reglementare.

(2) Actele de reglementare se emit numai dacă planurile şi programele, proiectele, respectiv programele pentru conformare privind activităţile existente prevăd prevenirea, reducerea, eliminarea sau compensarea, după caz, a consecinţelor negative asupra mediului, în raport cu prevederile aplicabile din normele tehnice şi reglementările în vigoare.

(3) Titularii activităţilor care fac obiectul procedurilor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului au obligaţia de a respecta termenele stabilite de autoritatea competentă de protecţia mediului în derularea acestor proceduri.

De ce este periculos nitratul de amoniu?

La explozie molecula de nitrat de amoniu se descompune în apă, oxigen și azot. Rezultă o cantitate enormă de gaz. După aprindere reacția nu poate fi oprită, rezultând o explozie cu o forță enormă. Nitratul trebuie încălzit până la 300 grade pentru a declanșa reacția. Aceasta produce atâta energie încât totul în jur este cuprins de reacție. 

Exemple de explozii: Centrul Beirutului a fost devastat de explozia a 2750 tone nitrat. 100 morți și 4000 răniți. Buzău.20 tone au luat foc la Mihăilești și au explodat pe șosea. 18 morți, 13 răniți. Oklahoma City. O dubă a intrat în Tribunalul local a distrus 8 etaje  și a omorât 168 persoane.

Mindcraftstories.ro arată de ce este atât de periculos azotatul de amoniu.

Conform fișei tehnice LINK azotatul de amoniu nu este periculos dacă este exploatat corect. Uniunea Europeană  reglementează atent substanța permințând fermierilor să o folosească în agricultură, dar interzicând recent alte vânzări. Turcia a interzis-o total, în 2016 și nu este singura țară care a făcut asta. Substanța a fost motiv de conflicte între SUA și Pakistan, pentru că multe dintre bombele improvizate din Afganistan erau făcute cu fertilizator adus de contrabandiști de peste graniță. Pakistanul a interzis utilizarea azotatului de amoniu în anumite regiuni, la fel și Afganistanul, dar problema e că asta îi nemulțumește pe fermieri.