Frica de CoronaVirus a băgat în mormânt primul călărășean. Iată cum…

2 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Frica de CoronaVirus a băgat în mormânt primul călărășean. Iată cum…

Pe 20 martie a.c. nea Costel, salariat al firmei Macom  din Călărași a murit din cauza fricii. Salariatul a făcut un atac de panică din cauza zvonurilor despre urmările CoronaVirus. Nea Costel era recunoscut în grupul de muncitori ca un coleg ușor de speriat, având un comportament puternic marcat de emoții. Nea Costel era un foarte bun meseriaș în lucrări de construcții și instalații fiind un exemplu pentru salariații firmei. Dumnezeu să îl ierte!

 

Ce spune medicul

Persoanele care au atacuri de panica in mod frecvent au una sau amandoua dintre cele doua temeri caracteristice panicii: teama de moarte si teama de nebunie. Manifestarile resimtite la nivel somatic in timpului atacului de panica pot fi atat de puternic neplacute incat persoana sa simta ca va face un infarct sau ca se va sufoca. De asemenea, starea psihologica din timpul atacului de panica, senzatia de a pierde controlul asupra situatiei, determina teama persoanei ca va innebuni.

Simptomele atacului de panica

Pentru ca o perioada distincta de frica si disconfort sa fie diagnosticata drept atac de panica, este nevoie ca 4 sau mai multe din urmatoarele 13 simptome sa apara brusc si sa escaladeze in intensitate in decurs de 10 minute:
 1. palpitatii, batai puternice ale inimii sau accelerarea ritmului cardiac;
 2. transpiratii;
 3. tremur sau trepidatie;
 4. senzatii de scurtare a respiratiei sau de strangulare;
 5. senzatie de sufocare;
 6. durere sau disconfort precordial;
 7. greata sau detresa abdominala;
 8. senzatie de ameteala, dezechilibru, vertij sau lesin;
 9. derealizare (sentimentul de irealitate) sau depersonalizare (detasare de sine insusi);
 10. frica de pierdere a controlului sau de a nu innebuni;
 11. frica de moarte;
 12. parestezii (senzatii de amorteala sau de furnicaturi);
 13. frisoane sau valuri de caldura

(T)