Emil Dumitru/ PNL Călărași: Sunt responsabil. Nu vând iluzii fermierilor că vor fi despăgubiți…VIDEO

9 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Emil Dumitru/ PNL Călărași: Sunt responsabil. Nu vând iluzii fermierilor că vor fi despăgubiți…VIDEO

Președintele PNL Călărași, deputatul Emil Dumitru a explicat votul împotriva acordării despăgubirilor de secetă dat în Comisia pentru Agricultură:  Din păcate, bugetul agriculturii nu prevede sumele necesare despăgubirii fermierilor care au înființat culturi agricole în primăvara anului 2020, respectiv porumb și floarea soarelui. Nu puteam vota un amendament dacă nu exista suma necesară efectuării a astfel de plăți. Asta nu înseamnă că nu vom găsi soluții, la fel ca în 2020, când eram secretar de stat și am descoperit sume nesatisfăcătoare prevăzute pentru agricultură la capitolul 40, respectiv subvenții și ajutoare de stat. La sfârșitul anului am constatat că am plătit peste 2,5 miliarde lei despăgubiri și alte forme de sprijin sectoarelor aflate în dificultate din cauza COVID.

 VIDEO

Emil Dumitru: Împreună cu ministrul agriculturii și primul ministru căutăm soluții pentru a despăgubi fermierii în urma calamităților din 2020. Din perspectiva altor state membre UE, acest mecanism de gestionare al riscurilor, este cu totul diferit. Dacă în fiecare an vom apela la bugetul de stat, cu siguranță nu vom avea sumele necesare. În Europa, pe baza unui fond mutual prin care fermierii plătesc contribuții la acest fond în raport de culturile înființate, statele membre plătesc la 1 euro suma de 60 de eurocenți din bugetul european. Asta este o soluție cu adevărat fezabilă pe care România trebuia să o adopte din 2014. Am avut un fond mutual, dar în 2018 fostul ministru al agriculturii a luat din sumele destinate despăgubirilor pentru agricultură ce erau bugetate la cca 400 milioane euro și le-a alocat către alte măsuri. Dacă astăzi am fi avut acest mecanism de gestionare al riscurilor viabil, practic statul ar fi suportat nu 1 miliard de lei cu 40% din această sumă.

Ca soluție de compromis avem 2 mecanisme. E vorba de AGROINVEST, similar IMM INVEST destinat exclusiv fermierilor cu o garantare de 1 miliard de lei a creditelor pe care le contractează, cu specificația că vor avea prioritate acei fermieri care se află în dificultate și  fac dovada că au procese verbale pentru culturile calamitate. Sunt credite garantate 100% cu dobândă subvenționată.  Mai avem un mecanism de eliberare a unor adeverințe de către APIA pentru astfel de culturi calamitate prin credite de angajament. Ulterior, printr-un acord între bănci, fond de garantare și  ministerul agriculturii prin APIA, se va vira băncilor sumele cu care au făcut credite fermierii. Practic, pe perioada anului când se întregesc resursele bugetare vor fi alocate astfel de sume pentru despăgubiri.

Emil Dumitru: Sunt un om asumat. Nu vreau să vând iluzii fermierilor. Nu vreau să fa calcule politicianiste, ieftine pentru a ieși bine dintr-o situație conjuncturală care nu îmi este comodă. Aș fi votat cu 2 mâini să avem bani mai mulți la agricultură  dar în acel Comitet de monitorizare din 26 iunie 2018, șeful pentru finanțare a investițiilor rurale, era chiar șeful comisiei de agricultură de la Camera deputaților, dl. Chesnoiu. Dânsul a fost de acord atunci să ia banii de la fondul mutual pentru alte scopuri…Cauza este lipsa de strategie, de investiții în infrastructura de irigații. Trebuia să ne asigurăm că avem un sistem de irigații funcțional, să reabilităm infrastructura existentă. Datorită repetabilității calamităților datorate efectelor climatice lucrurile nu pot sta bine din perspectivă bugetară.

Am aflat de la ANIF Călărași care sunt stațiile de pompare altele pe care le-am pornit anul trecut…Este vorba de o stație de la Dor Mărunt ce va deservi cca 22 000 ha, la Fundulea și Vlad Țepeș de 74 000 ha. Am avut o suprafață a culturilor calamitate de 117 000 ha. Călărași, Constanța, Ialomița, Brăila sunt cele mai afectate. Nu am voie să vând iluzii fermierilor și să-i mint că vor beneficia de despăgubiri pentru culturile calamitate de anul trecut. Ei își fac calcule pentru reînființarea culturilor. Bugetul este construit pe investiții,  pe absorbție de fonduri europene…a precizat deputatul călărășean Emil Dumitru.