Educația în derivă la Liceul Tehnologic nr. 1 Borcea. Declarație politică deputat Dumitru Coarnă

12 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Educația în derivă la Liceul Tehnologic nr. 1 Borcea. Declarație politică deputat Dumitru Coarnă
Probleme de management în cadrul Liceului Tehnologic nr. 1 Borcea din judeţul Călăraşi. Absenteismul profesorilor generează absenteismul elevilor. Cadre didactice fără modul psihopedagogic. Educaţia în derivă.

Management deficitar, lipsă de profesionalism, dezinteres total faţă de procesul de educare al tinerilor, sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă Liceul Tehnologic nr. 1 Borcea din judeţul Călăraşi!

Angajaţi din cadrul Liceului Tehnologic nr.1 Borcea susţin că în această instituţie există profesori care lipsesc de la ore constant, îşi neglijează atribuţiile, generând un absenteism ridicat în rândul elevilor şi un interes scăzut pentru studiu, iar unii dintre ei nu deţin calificările necesare pentru a preda la liceu.Astfel, elevul fiind obişnuit că profesorul X, care predă diferite module în mai multe zile, chiuleşte cu regularitate, nu mai vine la şcoală doar pentru o singură oră, ajungând să lipsească şi de la alte discipline.Aceştia au semnalat cazul profesorului Șerban Alexandru, încadrat în anul şcolar 2020-2021, care a primit ore pentru mai multe module: Cultivarea cerealelor pentru boabe, Cultivarea de plante oleaginoase şi Cultivarea de plante rădăcinoase, tuberculifere şi furajere. Colegii revoltaţi susţin că profesorul avea obligaţia de a preda materia în trei zile consecutive şi de a acoperi un interval de câteva ore, dar acesta nu a frecventat deloc cursurile în timpul anului şcolar. Condica de prezenţă a profesorilor, cât şi numeroasele reclamaţii ale elevilor reprezintă dovezi în acest sens.

Cadrele didactice consideră că absenţa profesorului Șerban Alexandru a generat absenteismul în rândul elevilor şi a dus la neglijarea celorlalte materii, aceştia nefiind interesaţi să mai participe la cursuri doar pentru o oră sau două pe zi.Profesorii care nu au elevi prezenţi la ore, din cauza colegului chiulangiu, au semnalat directorului problema, însă sesizarea lor a rămas fără răspuns.Angajaţii liceului mai susţin că în anul şcolar 2021-2022 predau persoane care nu au o facultate de specialitate, nu au un modul psihopedagogic care să satisfacă necesităţile elevilor înscrişi atât la liceu, cât şi la profesională, însă sunt încadrate cu norme întregi şi primesc salarii pe măsură. Cu titlu de exemplu o indică pe secretara şcolii, Rădoi Ioana, care a terminat Facultatea de Drept, este deja angajată cu normă întreagă de 8 ore pe zi, dar în acelaşi timp predă şi ore de Limba Latină, Consiliere şi Orientare, Logică şi Argumentare, Educaţie Antreprenorială, fără a avea modulul psihopedagogic.Cadrele didactice l-au menţionat şi pe Dumitru Gelu, care predă module precum Cultivarea de plante rădăcinoase, tuberculifere şi furajere şi Creşterea animalelor, la fiecare modul având câte 6 ore de curs, dar şi multe ore de practică, însă nu are studii de specialitate şi nici modulul psihopedagogic. Lista continuă cu doamna Diţiu Monica, care este încadrată ca profesor, cu 21 de ore în cadrul ciclului liceal şi profesional la mai multe module, are studii universitare, dar nu deţine şi modulul psihopedagogic.În cadrul liceului studiază în prezent 500 de elevi, număr aflat în continuă scădere, din cauza profesorilor care absentează nejustificat de la ore şi a lipsei calificărilor necesare, situaţie care duce la scăderea încrederii în calitatea actului educaţional şi la un interes redus pentru înscrierea la acest liceu.

Profilul liceului: resurse naturale si protectia mediului

Specializarea: tehnician in agricultura

Liceul Tehnologic Nr. Borcea este o instituție de învățământ preuniversitar subordonata Inspectoratului Școlar al Județului Călărași și Ministerului Educației.

Liceul Tehnologic Nr 1 Borcea, se află în mediul de rezidenṭă rural, în comuna Borcea, Judetul Călăraṣi. Comuna Borcea se află aṣezată în zona marginală – nordică a Judeṭului Călăraṣi, la 50 de km faṭă de Municipiul Călăraṣi. Primul local datează din anul 1868, având 4 săli de clasă, o cancelarie, o sală de sport și un hol, a fost renovat în anul 1995. În aceeași curte a școlii a fost construit în anul 1924 un local “Școala primară de fete” având 4 săli de clasă, o cancelarie, o cameră de materiale didactice și un hol. În perioada 1984-1992 în acest local a funcționat “Clubul elevilor”. Datorită creșterii numărului de elevi se construiește în anul 1963 un nou local, cu etaj având 8 săli de clasă, un laborator și alte dependințe. Ulterior în anul 1972 a fost alipit acestui local o sală de sport la parter și două săli de clasă la etaj. Acest al treilea local are o curte proprie cu bază sportivă și atelier didactic.

Din anul 1981 Ṣcoala cu clasele I-VIII Nr. 1 Borcea a funcṭionat cu un număr de 2-3 clase de ucenici, apoi din 2004 cu 3 clase de Ṣcoala de Arte ṣi Meserii ṣi o clasă de an de Completare, în domeniul Agricultură.

În anul 2006 Ṣcoala cu clasele I-VIII Nr 1 Borcea a devenit Grup Ṣcolar Borcea cu clase de liceu, curs de zi, filieră tehnologică, profil Resurse Naturale ṣi Protecṭia mediului, specializarea Tehnician în agricultură ṣi ṣcoala profesională de 2 ani cu specializarea Agricultor culturi de câmp.

În anul 2011, Grup Școlar Borcea devine Liceul Tehnologic Nr. 1 Borcea, alăturându-i-se structuri: Școala Gimnazială Nr. 3 Borcea, GPN Nr. 1 Borcea și GPN Nr. 3 Borcea.

Din 2020 am adăugat la oferta școlară, în cadrul învățământul profesional, specializarea Horticultor.

UPDATE

Doamna Diţiu Monica, președintele org. PSD Borcea solicită dreptul la replică cu documente vizavi de declarația dlui deputat Dumitru Coarnă pe care îl acuză de lipsă de colegialitate…

Diţiu Monica: Domnul Coarnă a spus multe lucruri neadevărate pe care pot să le demonstrez cu dovezi. Eu am venit la această şcoală când era preşedintele partidului, Dar Cristodor, cel mai bun preşedinte din istoria Călăraşiului. De atunci sunt preşedinta organizaţiei PSD Borcea. Am fost la câteva întâlniri pe la Ivăneşti de cănd a venit Iliuţă şi am constatat că nu mă mai regăsesc acolo. Nu mi-am dat niciodată demisia din PSD şi nici nu am fost demisă. Eu sunt preşedinta PSD Borcea aleasă prin vot. Sunt dezamăgită de atitudinea colegului Coarnă pentru care am alergat pe străzi să îl scot deputat. Am aflat de la colegi de declaraţia domniei sale şi l-am sunat pe domnul Iliuţă şi l-am întrebat dacă i se pare normal să fiu acuzată pe nedrept fără să primesc o solicitare în care să prezint documente justificative ale pregătirii mele profesionale. Acesta a răspuns că nu are nici o vină şi că o să stabilească o întâlnire cu domnul Coarnă pentru a lămuri lucrurile. Eu nu vreau decât să dezmintă ceea ce a spus, consider că m-a defăimat. Vă arăt că am toate documentele. Am master în domeniu, diplomă de inginer, am şi master de Drept terminat, am terminat Colegiul Economic odată cu domnul Iliuţă, am modulul psihopedagogic, am tot ce îmi trebuie. Domnul Coarnă a fost sigur dezinformat de cineva de la şcoală care dacă avea curiozitatea să îmi verifice dosarul profesional aflat la şcoală, vedea că am toate documentele în regulă. Am impresia că a pus pe cineva să fure încadrările. De unde ştia că am 21 de ore? Domnul Coarnă era un om de la Bucureşti care nu avea cum să intre în secretariatul şcolii să ia acele documente interne. Eu nu am vrut să fiu trecută pe lista de consilieri dar am muncit pentru partidul ăsta şi nu pot să accept să fiu denigrată profesional de colegi. Poate aude şi domnul Ciolacu…a spus în dreptul său la replică prof. Dițiu Monica, cerând publicarea documentelor din care rezultă că are studii de psihopedagogie și universitare în domeniu…