Educația care stă în ghiozdan. Cine pretinde că asigură educația la Călărași…

2 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Educația care stă în ghiozdan. Cine pretinde că asigură educația la Călărași…

Te uiți la sponsorii cu ghiozdane și nu știi pe cine reprezintă. Sau de ce o fac… Ce interes ascunde cultura din ghiozdanul primit cadou la Călărași?

Copiii suferă. Ei muncesc ca în secolul XIX, în școli la fel ca în fabrici. Sunt așezați în bănci, spatele cocoșat, ghiozdanele grele și trag la muncă. Este viziunea unor indivizi adunați pe lîngă Muzeul Municipal Călărași pentru a face acte de caritate…Indivizi care pretind că cerșetoria este legală, normală în Statul lui Iohannis. Pentru că altfel, fără ghiozdan copiii nu pot învăța carte. Sponsorii culturii călărășene sunt foarte interesați de ghiozdane. Cultura stă în ghiozdan la Călărași și ea trebuie valorificată ca atare prin acte de așa zisă caritate.  Copiii călărășenilor au fost dotați de către indivizi  despre care există îndoiala că i-ar preocupa educația cu…ghiozdane. Dacă ai ghiozdan ai…parte de carte. Vei fi educat cu alte cuvinte de către cei care au o bogată experiență pe lângă carte.

 Primarul Drăgulin sprijină cerșetoria și investiția în ghiozdane… Oare de ce?

Au apărut pe lângă un ONG care promovează cerșetoria prin Instituții pentru un scop nobil: cerșesc bani pentru ca să cumpere ghiozdane, la sărmanii copilași care spun ei că…au nevoie de educație și cultură. Să ajutăm cumpărând un ghiozdan pe cei cu dorință de carte…spune individa peste tot unde cerșește bani. Necesitatea unui ghiozdan nu este văzută bine de copii. Este vorba despre aceia  care mai târziu peste câțiva ani abandonează cu totul școala. Unii, puțini preferă tableta iar majoritatea elevilor de la clasele superioare nu mai au nevoie de ghiozdan ci poate de o sacoșă sau caiet cu care să facă prezența la cursuri. Este necesar asta pentru promovare. Aceasta este realitatea. Vizavi de actul pretins de încurajare a celor cu dorință de carte la copiii prezenți la donația de ghiozdane li se arată  în fața scrumierelor pline în Muzeul Municipal din subordinea Primăriei Călărași că se poate fuma bine mersi, sfidând prevederile legii 15/2016 LINK Ce poate fi mai grav decât cum la masa unor adulți, unui minor i se arată cum se poate fuma în sediul unui muzeu. Care educație?

Cine sunt cei care cerșesc după ghiozdanele atât de necesare pentru copii?

Nimic nu poate asigura că acești indivizi  asigură sponsorizarea educației naționale către nevoile și dorința de a învăța ale copiilor. Nu este numai părerea mea că ghiozdanul a devenit inutil în condițiile informatizării. Să oferi un ghiozdan unui elev de liceu poate fi în accepțiunea lui chiar …o bășcălie. Nu știm ce au simțit elevii de la Danubius care au primit ghiozdane de spate  cumpărate la 30 de lei. Sau nevoia unui penar oferit cadou… Digi  apreciază ineficiența îndesată într-un ghiozdan, ca fiind o problemă a educației: ...Ghiozdanul încărcat la refuz, volumul imens de teme, informaţiile multe și inutile ascund metehne ale sistemului, inclusiv orgoliul unor profesori care cer caiete suplimentare peste caiete suplimentare, unele departe de nevoile reale ale copilului. Apoi vine disperarea învăţătorilor de la clasă de a-şi atrage elevi. Iar numărul de cărţi şi caiete devine o metodă de a atrage copii.  La Călărași totul este speculat de către cerșetori  asociați în ONG-uri care sfidează bunul simț și care pretind că au culmea…parteneriate cu Inspectoratul școlar. Cerșetoria de bani pentru așa zisa cultură este de necontrolat de Stat. Apar ONG-uri cu scop de cerșeală a banilor. Care chitanțe și facturi? Banii se strâng și nimeni nu poate să justifice legalitatea cerșetoriei… Este de fapt, o nouă victorie în palmaresul educatorului şi, mai ales, al cerșetorilor de bani pentru…ghiozdane.

Ai ghiozdan ai parte. Dar ce educație au cei care le oferă? Cerșetoarea care se ocupă de educație și cultură la Călărași are un mod aparte de a convinge. Iată cum…

Limbajul suburban este specific pentru cei ce se erijează în educatori ai copiilor călărășenilor. Iată ce mesaj transmite unul dintre acești educatori…copiilor, arătându-le că da, se poate să vorbești vulgar în spațiile de socializare – atunci când nu îți convine atitudinea unor consilieri care îți condamnă faptele de cerșetorie.

Educația la Călărași este în viziunea unora un act important. Dacă primești un ghiozdan ești convins că vei fi mai motivat să înveți? Cultura din spatele cărților…

În România, peste 70% dintre elevi se simt singuri la şcoală, sunt nefericiţi şi stresaţi continuu. O spun studiile care s-au tot făcut. Şi cum altfel s-ar putea simţi într-un loc în care petrec zilnic atâta amar de timp şi care seamănă, mai degrabă, cu o unitate militară? Nu întrerupi, nu deranjezi, nu comentezi. „Taci, stai jos şi scrie de pe tablă!” Vino cu ghiozdanul plin cu cărți. Dar la ce trebuie acestea? Curiozitatea naturală a copilului dispare, semestru după semestru. E înlocuită de teamă, de stres şi, uneori, chiar de revoltă. Pentru că nevoia de ghiozdan este înocuită de problemele existențiale, de nevoia de a rezolva altfel decât prin educare problemele de viață. Mai este un pas până la ”investiția” în igiena copiilor. Școala cu ghiozdan o acțiune pentru…un Călărași mai bun?