Amelia Giurcan / USR cere demisia lui Eduard Grama din funcția de director și orice funcție publică după ce a fost declarat incompatibil

o lună ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Amelia Giurcan / USR cere demisia lui Eduard Grama din funcția de director și orice funcție publică după ce a fost declarat incompatibil
Amelia Giurcan / USR: Eduard Grama a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate. Instanța supremă a confirmat verdictul de incompatibilitate între calitatea de funcționar public de conducere la Consiliul Județean și cea de administrator public al.Municipiului Călărași.
În afara lui Vasile Iliuță nimeni nu pare să recunoască polivalența lui Eduard Grama sau calitatea sa de om providențial, bun la toate, trimis de colo-colo să conducă instituții despre a căror activitate nu are nicio idee. Singura sa abilitate pare să fie disprețul manifestat față de cetățeni.
După reacțiile oamenilor față de prețul aberant al apei la Călărași – petiția noastră pe acest subiect a strâns 400 de semnături într-un interval foarte scurt – Eduard Grama este incompatibil moral cu poziția de director al Ecoaqua și cu funcția publică în general. De aceea, îi cerem președintelui Vasile Iliuță să-l demită neîntârziat.

În  2021, Agenția Națională de Integritate  a anunțat că a constatat incompatibilitatea lui Eduard Grama, director executiv al Direcției de Dezvoltare Regională și Relații Externe din cadrul C.J. Călărași și Administrator public al Municipiului Călărași. A.N.I. a stabilit că începând cu data de 13 noiembrie 2020 acesta s-a aflat în starea de incompatibilitate pentru că, în calitate de funcționar public de conducere -Director executiv al Direcției Dezvoltare Regională și Relații Externe din cadrul C.J. Călărași, a exercitat și funcția de Administrator public al Municipiului Călărași.

S-au încălcat prevederile  din Legea nr. 161/2003:  Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică”; Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice”.

Grama a câștigat inițial procesul la Curtea de Apel București dar ANI a atacat soluția cu recurs la instanța supremă, iar miercuri, 10 aprilie 2024, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au casat sentința Curții de Apel, formulând următoarea soluție:

Admite recursul principal declarat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva Sentinţei civile nr. 415 din data de 2 martie 2022, pronunțată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi, rejudecând: Respinge acţiunea formulată de reclamantul Grama Eduard, în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate, ca neîntemeiată. Respinge recursul incident declarat de reclamantul Grama Eduard împotriva aceleiaşi sentinţe, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 10 aprilie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.

Eduard Grama este vicepreședinte PSD Călărași și  ocupă funcția de director general al companiei Ecoaqua SA. El  a deținut calitatea de membru în C.A. la Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian.

Conform prevederilor legale „persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Raportat la decizia definitivă a Înaltei Curți, viitorul lui E. Grama în funcții publice nu va mai exista timp de 3 ani. El nu va putea să candideze ca deputat așa cum și-a dorit și nici ca primar. Nici alte funcții publice nu va putea ocupa. Unii cetățeni își vor aduce aminte de el ca de un bun patriot care s-a deplasat la Isaccea pentru a da ajutor refugiatelor din Ucraina.

Alții îl vor înjura pentru prețul mare al serviciilor de apă și canalizare. După Grama rămân și lucruri bune. Unul este noul sediu din cart. Măgureni al companiei Ecoaqua. Un alt merit este angajarea LINK a peste 200 salariați la Ecoaqua, compania ajungând conform surselor de presă la un număr de cca 600 salariați. Grama mai are meritul de a-și dori modernizarea unor sate sărace din Ialomița și Călărași unde a dorit introducerea unor rețele de apă și canalizare, stații de epurare. Proiectul este contestat de unele partide politice care amenință cu dizolvarea companiei – după câștigarea alegerilor locale – și alte măsuri benefice cetățenilor care contribuie incorect / în opinia lor cu sume de bani la dezvoltarea acelor localități – partide care susțin că  în localitățile lor beneficiază de servicii moderne. 

De numele lui Grama se leagă și o parte din istoria clubului de fotbal AFC Dunărea Călărași, de măreția dar și decăderea acestuia. Grama a fost alături de președintele Iliuță la bine și la rău. Proiecte importante și lucrări au purtat semnătura acestuia. Călărășenii își aduc aminte de exproprierile pescarilor pentru construirea portului turistic dar și de construirea drumului de acces în municipiu. Atitudinea sa critică la adresa unor politicieni, ocupanți ai unor funcții de demnitate publică a rămas scrisă sau înregistrată de unele publicații.