Eduard Grama ( Consiliul Județean Călărași) : vrem să-i determinăm pe călărășeni să își petreacă week-endurile în Călărași

7 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Eduard Grama ( Consiliul Județean Călărași) : vrem să-i determinăm pe călărășeni să își petreacă week-endurile în Călărași

Directorul executiv adjunct al Consiliului Județean Călărași, Grama Eduard este unul dintre specialiștii aflați în spatele deciziilor lui Vasile Iliuță. Este omul aflat în spatele multor proiecte adresate Comunității, proiecte larg dezbătute de consilierii județeni. Unul dintre principalele proiecte ale acestora este Portul turistic de agrement din mun. Călărași. 

Reporter: Cum a început ideea acestui port turistic?

Grama Eduard: Am găsit un proiect vechi, Danubius Parc, inițiat de Sorin Vrăjitoru și Bogdan Georgescu, consilieri ai CJ. Erau fundamentate prin schițe ale arhitectului Dorin Mitișor. Am studiat acel proiect și am constatat că nu este fezabil, dar am extras din el temele de interes local, care ar putea contribui la dezvoltarea economică a județului, a turismului. Portul destinat ambarcațiunilor mici mi s-a părut o idee de dezvoltare deosebită. Am discutat cu AFDJ, AFDP și corespondenți din Ministerul Turismului, aflând de la AFDJ că în 2017, în mun. Călărași sunt înregistrate un număr de 470 ambarcațiuni. Acestea sunt ancorate la diferite pontoane, într-un mod haotic sau la malul de pământ în zone fără pază sau iluminat care a favorizat sustrageri de bărci sau motoare în trecut. Ideea amenajării zonei falezei și a unui debarcader discutată cu președintele Iliuță a început printr-un schimb de teren cu Primăria Călărași, unde primarul Drăgulin s-a arătat impresionat de proiect, și a promis la concursul său. Așa că, 100 metri reprezentând intrarea în portul imaginat au fost preluați spre administrare de CJ. Am avut discuții cu AFDP și AFDJ care au promis că aceștia vor asigura dragarea șenalului navigabil, decolmatarea căii de navigație – este obligația lor. A urmat un șir de etape pentru accesarea de fonduri, unde experiența de om de afaceri de succes a dlui președinte Vasile Iliuță și-a spus cuvântul. Am constatat că parteneriatul dintre Primăria Călărași și Consiliul Județean nu poate asigura finanțare și ne-am orientat către proiecte și alte parteneriate. Ministerul Turismului a fost receptiv la ideea noastră și s-au găsit soluții pentru accesare a fondurilor prin HG 120, ca obiectiv fiind dezvoltarea brațului Borcea. Am avut un feedback pozitiv, și s-au alocat bani pentru revizuirea studiului de fezabilitate vechi, fapt pentru care ministerul ne-a cerut clarificări privind dreptul de proprietate asupra terenurilor.

Reporter: Care este stadiul actual al proiectului?

Grama Eduard: Suntem la nivel de documentație depusă la Ministerul Turismului, și am intrat în etapa analizei pentru finanțare. Ministerul ne-a comunicat că pentru ei nu contează culoarea politică ci să facem ceva util pentru județul nostru. Au apreciat ideea noastră și o susțin. Dl. președinte Iliuță în paralel a căutat finanțare și a depus printr-un proiect de cooperare transfrontalieră săptămâna trecută documentația privind îmbunătățirea navigației pe Dunăre în regiunea Călărași – Silistra. S-a motivat cu asigurarea de condiții de siguranță pentru libera circulație a cetățenilor. Partea proiectului de dezvoltare a infrastructurii pe ambele maluri prevede și navigabilitatea pe brațul Borcea.

Reporter: Concret, ce viziune aveți ca finalitate a acestui proiect, ce destinații estimați a avea portul turistic pentru cetățeni?
Grama Eduard: Sunt mai multe etape. Un obiectiv este acela al reabilitării digului, falezei dinspre parcul Central. Vrem crearea unei curse regulate pentru transport de pasageri între Călărași și Silistra. Vom extinde digul, respectiv faleza cu 350 metri liniari spre plaja Tineretului. Vom achiziționa 2 ambarcațiuni de mărime medie tip autobuz fluvial pentru transportul de pasageri. Gândim locuri de joacă pentru copii, alei pentru biciclete, o sală de spectacole multifuncțională, crearea unei parcări pentru cei de folosesc zona și ambarcațiunile ancorate la debarcader. Digul construit va fi dezvoltat în a doua etapă către pod. Dl. președinte vrea să facem totul pe etape, cu termene și responsabilități concrete. Nu vrem să ne hazardăm la un proiect mare din care să nu realizăm nimic.

Reporter: Cum gândiți promovarea activităților sportive în zonă? Mă refer la canotorii călărășeni care sunt campioni internaționali și au o bază de pregătire în zonă.

Grama Eduard:  Am gândit o construcție nouă pentru aceste activități sportive, o repoziționare a bazei de pregătire pentru caiac canoe. Am avut discuții cu președintele acestei federații sportive, și vom realiza competiții sportive viitoare pe brațul Borcea. Amintesc Zilele Dunării, Zilele Marinei, Boboteaza și alte tradiții locale sărbătorite care vor da valoare manifestărilor sportive în zonă. Toate realizările vor redefini utilitatea publică a acestui port către promovarea turismului și sportului. O componentă este aceea educativă și de promovare. O alta este  viziunea la nivel de municipiu. Ne preocupă atragerea de bani, iar pentru a stabili cea mai bună oportunitate am organizat un concurs de arhitecți de la Institutul de arhitectură Ion Mincu. 

Reporter: Este portul turistic de agrement principalul proiect al CJ în acest mandat?

Grama Eduard:  Nu. Principalul obiectiv este cel declarat de dl. președinte Iliuță Vasile și se referă la reabilitarea Spitalului Județean. Am achiziționat locuințe pentru medici, ne preocupă buna desfășurare a actului medical, salarizarea, condiții mai bune pentru cazarea și masa pacienților, dar mai ales pentru intervenția medicală. Vom anvelopa clădirea spitalului și reabilita interiorul acestuia. Analizăm o corectă funcționalitate a spațiilor, a ocupării și dotărilor acestuia. Concomitent vrem construirea unei noi aripi a spitalului. Vrem o parcare etajată în zonă, către partea de sud, extinsă către parc. Parcarea va avea la ultimul etaj un heliport, accesul putând a se face la nivelul ultimului etaj al spitalului. Ne preocupă să dăm utilitate zonei din jurul spitalului, accesului. Avem și alte proiecte privind infrastructura, poduri ori reabilitarea clădirilor unor Instituții. Vă vom informa.

Reporter: Mulțumesc pentru interviu!