Salariații Ecoaqua sunt îndemnați la protest. Ei vor salarii mari..Prețul apei a crescut fără a se consulta Consiliul local și județean

2 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Salariații Ecoaqua sunt îndemnați la protest. Ei vor salarii mari..Prețul apei a crescut fără a se consulta Consiliul local și județean

Creșterea tarifului la apă perceput de Ecoaqua  20,95% şi a tarifului la canalizare cu 17,35%, aşa cum a  cerut în noiembrie 2019  directorul Cezar Neagu se va face  în două tranşe. AGA de la ADI Ecoaqua a consemnat:  Membrii Adunării Generale a Asociaţilor propun majorarea tarifului în două tranşe: prima tranşă o majorare de 10% la tariful de apă şi canalizare începând cu 01.01.2020 iar a doua tranşă de majorare să se efectueze în luna iulie 2020.

Au votat pentru majorarea prețului apei 14 primari: al municipiului Călăraşi şi comunelor Belciugatele, Chirnogi, Crivăţ, Coşereni, Dor Mărunt, Grindu, Independenţa, Ion Roată, Lupşanu, Reviga, Spanţov, Şoldanu şi Vasilaţi. Domniile lor au votat pentru varianta „ în 2 tranşe”, sigur, din motive exclusiv electorale, liberalii nedorind să sperie prea mult alegătorii înainte de realegerea lor….

Primarii de mai sus au votat propunerea validată de membrii AGA a fost de majorare cu 10% atât la apă cât şi la canal dar cu amendamentul ca majorarea „să se solicite Consiliilor Locale mandate speciale pentru a vota în AGA această majorare”. ADI Ecoaqua, ar fi trebuit să informeze despre aceasta Consiliile Locale cu „propunerea operatorului  SC Ecoaqua SA prin care se solicita creşterea preţului la apă cu 20,95%, de la 3,77 lei / mc (preţ fără TVA) la 4,56 lei / mc (fără TVA inclus), respectiv a tarifului la canalizare cu 17,35%, de la 3,25 lei / mc (preţ fără TVA) la 3,82 lei / mc(TVA nu e inclus)

Cezar Neagu: Ultima creştere de tarif a avut loc în 2017, pe baza costurilor din anul 2016. Între timp datorită creşterii salariului minim pe economie, preluarea în operare a comunelor care a generat costuri, împrumutul pe care trebuie să-l rambursăm, costurile cu energia electrică, costuri cu staţiile de epurare…De asemenea au apărut două elemente importante care nu se regăsesc în costul actual şi anume impozitul pe clădiri, partea de cofinanţare de 5% aduce obligaţia ca pentru partea operatorului de finanţare care este în patrimoniul operatorului, să se calculeze amortizare. Patrimoniul UAT-urilor care se află în operare nu se amortizează, asta înseamnă că nu există surse pentru reparaţii. Aceste elemente duc la propunerea operatorului pentru creşterea tarifului. De asemenea în primăvara anului 2020 începe activitatea UIP-ului pentru POIM.

Unul dintre motivele creșterilor pe care populația trebuie să le suporte este ascuns de Cezar Neagu, fiind acela al încadrărilor nejustificate de personal. Astfel la o conferință de presă de anul trecut a declarat că a încadrat este 60 persoane deși la o rețea reabilitată numărul de angajați ar trebui să scadă – datorită automatizărilor. Salariații își doresc creșterea salariilor și sunt îndemnați la protest unde? În fața Primăriei și Consiliului județean care ar fi trebuit consultate înainte de a se opera majorările. Marcel Cosmincă, președintele Sindicatului Salariaților Ecoaqua, nemulțumit de salariile mici ale angajaților, 3.775 de lei brut în medie față de 4.217 salariul mediu brut la nivel de județ, conform comunicatului, spune că vor picheta sediile instituțiilor locale de azi până vineri pentru a se asigura că vor beneficia de această majorare.