După un deces…Inspecția Muncii face controale

7 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru După un deces…Inspecția Muncii face controale

 

Inspecția Muncii a efectuat 2.650 de controale la 1.164 de angajatori într-o săptămână

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 06-10 martie 2017, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 338.511 euro, adică 1.523.300 de lei. Au fost depistate 147 de persoane care lucrau la negru. În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 1.233.800 de lei din care 965.000 de lei pentru muncă la negru. Au fost efectuate 1.537 de controale.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 289.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 93 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Au fost efectuate 1.113 controale în domeniu.

”Atragem atenția asupra riscurilor la care se expun lucrătorii, în special cei care sapă șanțuri. Neasigurarea malurilor de pământ este cauza principală a accidentărilor, inclusiv mortale. E o tragedie să pleci de acasă, la muncă şi să nu te mai întorci niciodată. Deseori această nenorocire nu vine singură, ea se completează cu lipsa formelor legale de angajare. Cel mai recent eveniment, în județul Buzău, un băiat de 17 ani, a murit sub un mal de pământ. Săpa o fosă septică, împreună cu nişte prieteni, atunci când a fost îngropat de viu. Abia după mai bine de două ore de eforturi disperate, echipele de salvare au reuşit să-l scoată, dar era fără viaţă. Cercetările efectuate de procurori şi inspectorii de muncă au arătat că minorul lucra la negru și n-au fost respectate normele de siguranţă nici de el nici de colegii lui. Echipamentul de protecție lipsea iar malurile gropii nu erau asigurate conform normelor legale. Este un exemplu trist care, din nefericire, este departe de a fi izolat.”- Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

 

 

 

 

Serviciul Comunicare