Comuna Vîlcelele se luptă cu pesta porcină africană. DSVSA Calarasi descoperă un focar de pestă porcină africană

6 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Comuna Vîlcelele se luptă cu pesta porcină africană. DSVSA Calarasi descoperă un focar de pestă porcină africană

DIRECTIA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMETELOR CALARASI IN ALERTA DATORITA  FOCARULUI DE PESTA PORCINA AFRICANA IN EXPLOATATIE COMERCIALA DE SUINE

06.09.2019

    Informare de presă

În data de 5 septembrie 2019 a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii din exploatatia comerciala detinuta de SC Ilya Agro SRL din localitatea Floroaica, comuna Vilcelele, județul Călărași.

Exploatatia de porci este o ferma comerciala de reproductie, crestere si ingrasare suine, in care sunt detinuti pana la 5.000 capete porci.

DSVSA Calarasi prin serviciile de specialitate a intervenit in regim de urgenta de la data cand s-a suspicionat boala pe cazurile notificate de administratorul complexului de porci si in baza rezultatului privind diagnosticul pestei porcine africane, fiind recoltate probe sub control oficial, cu rezultat pozitiv pentru pesta porcina africana .

Pana la confirmarea bolii,   exploatatia a fost plasata sub supraveghere oficială și aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

In data de 06.09.2019, Centrul Local de Combatere a Bolilor Judetean Calarasi s-a reunit in sedinta extraordinara  si in urma dezbateriilor, prin majoritate de voturi,  a fost aprobat prin Hotarare a Institutiei Prefectului Judetean Calarasi  planul de măsuri de combatere a Pestei Porcine Africane (PPA) in exploatatia de suine administrata de SC  Ilya Agro SRL.

Controlul si combaterea bolii, inclusiv masura de ucidere si ecarisare prin metoda alternativa de ingropare, va fi zilnic efectuata sub supraveghere sanitara veterinara oficiala, cu aplicarea intocmai a masurilor stabilite prin planul de combatere a bolii si a prevederilor stabilite prin manualul operational de interventie in pesta porcina africana.

DSVSA Calarasi tine sa informeze populatia sub aspectul masurii de ecarisare prin ingropare ca aceasta este o metoda admisa de legislatia in vigoare in caz de epizootii si in baza acordului prin  studiul  hidrogeologic realizat de institutiile abilitate, in scopul aplicarii cat mai rapide a masurilor de combatere a bolilor, masura prevazuta de art 4 din OG 24 din 2016.

Pesta porcină africană este o epizootie de mare difuzibilitate, care afecteaza doar porcul domestic si mistretul.

Pesta porcină africană nu se transmite la om, însă omul poate fi un vector indirect al transmiterii bolii, acest virus având impact social cat si economic.

Pana la stingerea oficiala a  bolii pe teritoriul localitatilor: Floroaica, Vilcelele, Dragos Voda, Bogdan, Socoalele, Vlad Tepes, Mihai Viteazu, Independenta, Visinii este interzisa miscarea suinelor, produselor si subproduselor provenite de la acestea, a gunoiului de grajd. Miscarea animalelor din celelate specii va fi efectuata doar cu acordul DSVSA Calarasi in baza notificarii medicului veterinar de libera practica de la nivelul localitatii.

DSVSA Calarasi, atentioneaza crescatorii de suine asupra respectarii prevederilor Ord ANSVSA nr 20/2018 privind  detinerea in gospodariile populatiei a unui numar limitat de suine, cu respectarea conditiilor de biosecuritate prevazute de Ord ANSVSA nr 20/2018, astfel:

  • Pana 5 capete suine la ingrasat doar pentru consum familial
  • Pana la 20 capete suine si peste 20 capete suine, proprietarului ii revine obligatia declararii activitatii si inregistrarea sanitara veterinara la DSVSA Calarasi, declararea activitatii la Registrul Oficiului Comertului ;
  • Suinele detinute, obligatoriu vor fi identificate prin crotaliere.

Atentie! Este interzisa cresterea de suine la stane, diguri de ape, pe terenuri agricole, in fonduri de vanatoare.

In cazul nerespectarii conditiilor de biosecuritate si detinerii unui numar mai mare de 5 capete porci pentru ingrasat si consum familial, fara adetine certificat de inregistrare sanitara veterinara emis de DSVSA Calarasi, cat si detinerea de suine necrotaliate vor fi aplicate amenzi in baa HG 984/2015, cu modificari, in valoare de pana la 2400 lei.

In gospodariile populatiei , DSVSA Calarasi recomanda crescatorilor de porci :

  • de a aplica reguli minime de biosecuritate care nu implica costuri suplimentare: Intrarea in zona de crestere a porcilor se va face in haine si incaltaminte special prevazute in acest sens, folosite doar in interiorul curtii si instalarea de dezinfectoare pietonale la intrarea in gospodarie si adapostul porcilor;

        – examinarea zilnica a efectivelor de porci;

           – informarea imediata a medicul veterinar cu privire la orice suspiciune de boala;

         – nu se vor sacrifica, pentru consum, animalele bolnave sau cele care sunt in contact cu acestea;

  • cadavrele vor fi mentinute in gospodarie pana la sosirea medicului veterinar.
  • se va limita accesul altor persoane sau vehicule in gopodarie, mai ales daca este cunoscut ca acestea vin in contact cu porci din alte crescatorii sau din zone in care evolueaza pesta porcina africana.
  • ESTE INTERZISA ARUNCAREA CADAVRELOR DE PORCI, acestea vor fi tinute izolat in gospodarie pana la sosirea medicuui veterinar

 Despagubiri pentru gospodariile afectate de PPA:

 In cazul in care detinatorii de suine vor conlucra cu medicii veterinari de libera prcatica si cu autoritatile veterinare pentru prevenirea si limitarea focarelor de infectie cu PPA,  acestia pot fi despagubiti pentru pierderile suferite conform HG 1214/ 2009, cu modificarile ulterioare HG 484/2018.

Fiecare cetatean este rugat sa colaboreze cu personalul sanitar veterinar si sa sesizeze orice stare de fapt care ar putea constitui un risc in raspandirea pestei porcine africane.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr Viorel BUCUR