DSV Călărași și controalele pentru depistarea gripei aviare…
4 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru DSV Călărași și controalele pentru depistarea gripei aviare…
Stare de alerta gripa aviara
Comunicat de presă
Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice privind focarul de Influenta aviara H5N8, diagnosticat intr-o exploatatie comerciala de pasari din Judetul Mures, localitatea Ungheni, se presupune ca sursa virusului ar fi puii de o zi achizitionati de la o societate comerciala ce se ocupa cu comercializarea pasarilor.
In acest sens, in vederea definitivarii trasabilitatii si a anchetei epidemiologice a focarului de Influenta aviara H5N8 , inspectorii de specialitate ai DSVSA Calarasi desfasoara in aceasta perioada actiuni de control pentru a verifica daca exploatatiile avicole/ mijlocitori de afaceri cu animale vii/magazinele pentru comercializarea puilor de o zi, de pe raza judetului Calarasi, au receptionat pasari de la urmatoarele Societati Comerciale :
SC INTERBRO CONSULTING,
SC INTERBRO FARM,
SC ECO AVI INVEST SM,
SC ARCADIA SPRINT,
SC ARTEMA,
SC ECO BROILER,
SC AVI MEAT HOUSE
Mentionam ca in conformitate cu prevederile Ord ANSVSA nr 21/2018 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile comerciale de păsări, precum şi condiţiile privind mişcarea păsărilor vii şi a subproduselor provenite de la acestea
– Pentru comerţul intracomunitar este obligatorie respectarea perioadei de supraveghere sanitar-veterinară timp de 21 de zile, necesară stabilirii statusului de sănătate al efectivului de păsări nou-achiziţionat.
– Pentru acţiunile de import este obligatorie respectarea carantinei profilactice pe o perioadă de 30 de zile, în care se efectuează supravegherea sanitar-veterinară necesară stabilirii statusului de sănătate al efectivului de păsări nou-achiziţionat.
– În cazul mişcărilor interjudeţene de păsări şi de ouă de incubat pe teritoriul României, acestea se fac, în mod obligatoriu, printr-un aviz de mişcare interjudeţean eliberat de DSVSA judetene de origine si de destinatie .
La nivel judetean, in data de 8.05.2021 in cadrul CLCB Judetean Calarasi prin Hotararea Institutiei Prefectului judetului Calarasi nr 64/8.05.2021 a fost aprobat ,,Planul de masuri pentru prevenirea aparitiei si evolutiei pe teritoriul judetului Calarasi a Influentei aviare (Gripa aviara).
Planul este elaborat in baza precizarilor tehnice dispuse prin Decizia nr. 1 din 07.05.2021 a Centrului Național de Combatere a Bolilor din cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgența si a legislatiei sanitare veterinare in vigoare.
În urma ședinței au fost dispuse următoarele măsuri, care se aplică la nivel național pentru o perioadă de 30 de zile:
- Suspendarea organizării și desfășurării comerțului ambulant cu păsări;
- Suspendarea activităților comerciale cu păsări vii, (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere, prin magazine comercializare pui o zi, în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației.
Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată prin certificare sanitara veterinara de catre medicul veterinar, cu respectaea urmatoarelor cerinte :
– Este interzisă vânzarea din exploataţiile comerciale către o persoană fizică a mai mult de 350 de capete de păsări, direct de la exploatatia comerciala (poarta fermei) catre destinatarul final (exploatatie nonprofesionala / gospodaria populatiei
– Este interzisa vanzarea catre mijlocitori de afaceri, mijlocitori cu activitati de intermediere, magazine comercializare pui o zi, in vederea comercializarii catre crescatorii de pasari din gospodariile populatiei.
- Pasarile vii vor fi insotite de ,,Certificat de sănătate pentru comercializarea păsărilor vii provenite din exploataţii comerciale pe teritoriul, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, Ord ANSVSA 14/2014, pentru fiecare lot de păsări vii din aceeaşi categorie, respectiv pana la 350 capete, transportate cu acelaşi mijloc de transport.
- efectuarea transportului de către unitatea producătoare la adresa exploataţiei nonprofesionale se va face cu mijloace de transport înregistrate/autorizate conform Ord ANSVSA 16/2010, cu modificari
Persoanele care au achiziţionat păsări vii in perioada martie- aprilie –mai 2021 sunt obligate să anunţe medicul veterinar de liberă practică împuternicit din localitatea de destinatie, cu privire la achiziţionarea acestora, în vederea efectuării acţiunilor sanitar-veterinare obligatorii şi să declare orice caz de îmbolnăvire sau moarte a păsărilor.
Pentru sesizarea unor aspecte neconforme, detinatorii de pasari pot suna la numarul de telefon al D.S.V.S.A Calarasi 0242 / 313676.
DIRECTOR EXECUTIV,
Dr Viorel BUCUR