DSV Călărași ne urează Sărbători fericite – fără pesta porcina africană…

2 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru DSV Călărași ne urează Sărbători fericite – fără pesta porcina africană…

Comunicat de presă

 

SARBATORILE DE IARNA 2019

FARA PESTA PORCINA AFRICANA

 

Pe teritoriul judetului Calarasi nu mai evolueaza pesta porcina africana, ultimul focar  fiind stins pe data de 17 decembrie 2019.

Totusi, pentru a evita răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA), avand in vedere ca apropierea sărbătorilor de iarna este caracterizată de o creștere a numărului de porci sacrificați, DSVSA Calarasi solicita tuturor cetatenilor, nu numai crescatorilor de suine, sa respecte o serie de măsuri de prevenire, supraveghere şi control al bolii.

Astfel, în gospodariile în care se taie porcul de Crăciun, în cazul în care proprietarul de animale constată înainte de sacrificare, apariţia unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetenţă, febră, pielea se înroşeşte, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă cu sânge, diaree cu sânge, etc) şi/sau după sacrificarea animalului, existenţa unor modificări ale organelor interne (splina mult mărită de culoare roşie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii, acumulări de lichide în cavităţi, etc.) va anunţa de îndată medicul veterinar de liberă practică împuternicit din localitate.

DSVSA Calarasi prin inspectorii de specialitate va realiza controale in echipe mixte cu reprezentanti ai IPJ Calarasi si IJJ Calarasi  pentru respectarea prevederilor privind mișcarea porcilor, a cărnii și produselor din carne de porc; intensificarea controalelor rutiere în vederea descurajării comerțului ilegal de porcine și produse provenite de la acestea; informarea populației cu privire la evitarea achiziționării de animale și produse provenite de la acestea de la persoanele neautorizate și fără documente sanitar – veterinare.

            Atentie! DSVSA Calarasi atrage atenția asupra importanței efectuării examenului trichineloscopic pentru porcii sacrificati in gospodariile populatiei in perioada  premergatoare Sarbatorilor de Craciun.

Examenul trichineloscopic al carnii provenita de la porcinele sacrificate in mod traditional  in gospodariile populatiei, se poate efectua  la Cabinetele medical-veterinare concesionate din fiecare localitate, de catre medicii veterinari de libera practica imputerniciti.

Obligatoriu se vor aduce probe concludente (muschi pilier diafragmatic si muschi intercostali) si CROTALIA.

Examenul trichineloscopic este contra cost.

Este interzisă punerea în consumul uman a cărnii de porc care nu a fost supusă examenului pentru detectarea Trichinella spp., iar carnea provenită de la porcinele infestate cu Trichinella spp. se declară improprie consumului uman și se elimină în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare.

             Este interzisa comercializarea produselor si alimentelor de origine animala si non-animala in spatii improvizate, nesupuse controlului pentru siguranta alimentelor si neinregistrate, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu sunt asigurate conditii adecvate de igiena si siguranta alimentara.

Este interzisa comercializarea suinelor din exploatatii neautorizate sanitar veterinar, suinele din gopodariile populatiei fiind admise doar in consum familial.

Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 de lei şi confiscarea carnii si a produselor din carne.

Pentru sesizarea unor aspecte neconforme, consumatorii pot suna la numarul de telefon al  D.S.V.S.A Calarasi 0242 / 313676.

 

 

 

 

DIRECTOR  EXECUTIV

Dr. Viorel BUCUR