DSV Călărași a demarat o campanie de prevenire a rabiei

5 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru DSV Călărași a demarat o campanie de prevenire a rabiei

 

COMUNICAT DE PRESA

Campanie de vaccinare antirabică a vulpilor

prin distributie la vizuina a momelilor vaccinale antirabice

campania a II -a 2019

 

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Calarasi pentru informarea si constientizarea populatiei anunta ca in luna octombrie 2019 pe teritoriul judetului Calarasi se deruleaza  a doua campanie de vaccinare anuala  antirabica a vulpilor, prin distributia manuala a momelilor vaccinale antirabice, incepand cu data de 21.10.2019 , actiune ce se va desfasura prin medicii veterinari oficiali si repreentanti ai fondurilor de vanatoare.

Acţiunea privind campania de vaccinare antirabică a vulpilor se înscrie în cadrul programului naţional de control şi eradicare a rabiei in conformitate cu Programul strategic al Romaniei de supraveghere, control si eradicarea rabiei la vulpi aprobat prin HG nr 55/2008, cu modificarile ulterioare, si aprobat de catre Comisia Europeana pentru anul 2017.

La minim 45 de zile de la finalizarea campaniei  de distributie aeriana a momelilor vaccinale la vulpi, campanie inceputa din 20 septembrie 2019,  se va evalua eficienţa vaccinării. În acest sens, se vor efectua examene de laborator din probele prelevate de la vulpile recoltate în urma vânătorii, pentru a se determina prezenţa anticorpilor antirabici postvaccinali.

Fata de cele mentionate, DSVSA Calarasi va atentioneaza:

Rabia este o boală incurabilă la om şi animale. Rezervorul principal de virus este reprezentat de vulpi.

Metoda cea mai eficientă de prevenire a acestei boli este vaccinarea antirabică a vulpilor şi vaccinarea tuturor carnasierelor domestice (câini, pisici).

Pentru buna desfăşurare a campaniei în perioada în care se efectuează vaccinarea, se vor lua mai multe măsuri:

Evitati contactul cu momelile vaccinale de catre animale domestice si mai ales de catre persoane. Momelile antirabice pentru vulpi sunt sub forma unor tablete cu miros puternic de peşte.

În cazul în care se găseşe o momeală cu învelişul desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de manusi se plaseaza momeala intr-o punga de plastic si se anunţa medicul veterinar din cea mai apropiata localitate.

Este important sa se anunte medicul veterinar, administratia publica locala sau gestionarul fondului de vanatoare daca sunt gasite animale moarte pe teritoriul supus vaccinarii.

Persoanelor care intră accidental în contact cu vaccinul administrat vulpilor trebuie să li se administreze asistenţă de urgenţă, ca şi în cazul expunerii la un animal suspect de turbare.

 

Proprietarii si/sau detinatorii de câini au obligatia de a detine caini ţinuţi închişi sau legaţi, cainii sa fie microcipati si  vaccinati antirabic.

Apelati la medicul veterinar de libera practica din localitate pentru microciparea si inregistrarea cainilor in RECS .

Mentionam ca incepand cu luna octombrie se desfasoara campania de vaccinare a cainilor si pisicilor, vaccinare obligatorie cuprinsa in programul strategic anual de supraveghere, vaccinul fiind asigurat din bugetul de stat, iar manopera de vaccinare este gratuita la caini si contracost la pisici.

 

 DIRECTOR EXECUTIV ,

Dr. Viorel BUCUR