Dreptul la replică Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Calarasi
7 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Dreptul la replică Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Calarasi
Ca urmare a articolului ”Umilință, suferință și bătaie de joc la adresa călărășenilor. Asistența socială și protecția copilului într-un cuvânt? VIDEO”, postat pe link preluat şi pe link , Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Calarasi şi-a transmis punctul de vedere. De remarcat intervenţia vicepreşedintelui Marian Dinulescu responsabil din partea Consiliului judeţean cu activitatea Instituţiei care a verificat personal dosarul persoanei în cauză, împreună cu specialiştii. S-a constatat că în urma unei expertize medicale superioară de la un Institut de specialitate, IQ- ul persoanei în cauză era mai mare decât cel real, fapt care nu a mai putut permite încadrarea într-o categorie de handicap superioară care să permită o alocaţie mai mare şi drepturi mai mari persoanei însoţitoare. Marian Dinulescu şi purtătorul de cuvânt al DGASPC Călăraşi au explicat cu lux de amănunte situaţia, arătând că persoana în cauză va fi invitată la Sediul Instituţiei pentru a fi lămurită către obţinerea drepturilor legale.
CONSILIUL JUDEŢEAN CĂLĂRAŞI
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Calarasi
Adresa: 910105 – Călăraşi – str. Bărăganului nr. 1 ;
Tel./Fax: 0242 – 311060 ; 0242 – 306917 ;
E-mail: directie@dgaspc-cl.ro
DREPT LA REPLICĂ
În urma materialului publicat pe site-ul atitudineadincalarasi.ro, în data de 5 august 2017, „Umilință, suferință și bătaie de joc la adresa călărășenilor. Asistența socială și protecția copilului într-un cuvânt?”, pentru o corectă informare a publicului dumneavostră cititor, vă transmitem următorul drept la replică:
Domnul Nicolae Constandache reclamă în materialul postat de dumneavoastră că a fost purtat pe drumuri timp de 5 luni, de către reprezentanții Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, în fapt, lucrurile stând cu totul altfel.
Pentru a înțelege cum au decurs lucrurile, cronologic, vă precizăm următoarele:
În data de 12.XII.2016, a fost emis de către Comisia pentru Protecția Copilului, certificatul de încadrare în gradul I de handicap, pentru minorul I. C., pe o perioadă de 3 luni. Medicii angajați în cadrul Serviciului de Evaluare Complexă Consiliere Copil și Protecție de Tip Rezidențial au făcut mențiunea ca în această perioadă de timp, cât era valabil certificatul de încadrare în gradul I de handicap, minorul să fie internat, gratuit, la un spital de psihiatrie, pentru a fi reevaluat medical.
Perioada limitată de timp pentru care s-a făcut încadrarea în gradul de handicap, precum și recomandarea de internare într-o clinică universitară au fost făcute de către medicii angajați ai Serviciului de Evaluare Complexă, din cadrul D.G.A.S.P.C. Călărași, deoarece aceștia au suspectat că diagnosticul pus de către medicul specialist din Călărași este eronat.
La data de 12.III.2017 a expirat certificatul de încadrare în gradul I de handicap, al minorului I. C., dar tatăl acestuia a revenit la D.G.A.S.P.C. Călărași după 2 luni, la data de 17.05.2017, când a depus cererea de încadrare a copilului cu dizabilități în grad de handicap, fără a avea și reevaluarea psihiatrică făcută într-o clinică universitară, așa cum i s-a solicitat la data de 12.XII.2016, ci doar cu diagnosticul de „schizofrenie nediferențiată”, pus de același medic specialist, din Călărași.
La doar o săptămână de la depunerea cererii, în data de 24.05.2017, domnului Nicolae Constandache i s-a comunicat faptul că s-a amânat încadrarea în gradul de handicap, în urma evaluării minorului în cadrul Serviciului de Evaluare Complexă Consiliere Copil și Protecție de Tip Rezidențial și a documentelor medicale depuse la dosar, și s-a solicitat reevaluarea psihiatrică într-o clinică de specialitate, după obținerea unui nou certificat medical urmând să revină pentru eliberarea certificatului de încadrare a copilului în grad de handicap.
După, aproximativ, două luni de la data comunicării, domnul Nicolae Constandache semnând că a luat la cunoștință, revine la data de 11.07.2017, cu cererea pentru evaluare complexă și încadrarea copilului în grad de handicap, depunând la dosar, de data aceasta, reevaluarea psihiatrică făcută într-o clinică de specialitate – Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” (pe care o prezintă, dealtfel, în materialul video postat de dumneavoastră), în care nu se confirmă diagnosticul de „schizofrenie nediferențiată”, dat de medicul specialist din Călărași, ci se constată că minorul suferă de „tulburări de comportament”, „întârziere mintală ușoară” și „paradontită cronică”.
Ținând cont de toate criteriile care fac obiectul încadrării într-un grad de handicap, conform Ordinului M.S. 1306/2016, s-a eliberat, la data de 17.07.2017, de către Comisia pentru Protecția Copilului, certificatul de încadrare în gradul II de handicap (accentuat), pe o perioadă de 12 luni.
De altfel, domnului Nicolae Constandache i s-au pus la dispoziție, în toată această perioadă de timp, toate informațiile privind documentele pe care trebuia să le depună, pentru eliberarea unui nou certificat medical, fapt ce reiese din corespondența purtată cu acesta, de către Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași.
Menționăm că pentru o cât mai bună informare și transparență, pe site-ul dgaspc-cl.ro, la secțiunea Servicii, Serviciul de Evaluare Complexă Consiliere Copil și Protecție de Tip Rezidențial, pe link , se regăsesc toate documentele tip de care au nevoie beneficiarii noștri, precum și legislația actualizată privind încadrarea minorilor într-o categorie de persoane cu handicap.