Dragoș Coman: Activitățile legate de organizarea și desfășurarea Euro2020 vor continua conform graficului

2 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Dragoș Coman: Activitățile legate de organizarea și desfășurarea Euro2020 vor continua conform graficului

Astăzi, 28 februarie, la Palatul Victoria, a avut loc ședința lunară a Comitetului Interministerial de coordonare și organizare a Turneului Final al Campionatului European de Fotbal 2020. Ministerul Tineretului și Sportului a fost reprezentat de către secretarul de stat, Dragoș Coman, întâlnirea fiind prezidată de consilierul onorific al primului ministru, Gheorghe Popescu.

Din cauza situației generate de răspândirea virusului COVID-19 (coronavirus) și a posibilelor implicații pe care acest fapt le-ar putea avea asupra desfășurării Campionatului European de Fotbal EURO 2020 la București, la întâlnire a fost invitat și secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Recomandarea acestuia, în ceea ce privește organizarea și desfășurarea evenimentului fotbalistic ce va avea loc în vară, a fost de a continua activitățile stabilite conform graficului. Acesta a mai spus că orice decizie va fi luată tinându-se cont de hotărârile Organizației Mondiale a Sănătății, a Direcției de Sănătate Publică a Uniunii Europene și a UEFA. Până atunci însă, lucurile trebuie să decurgă normal.

Secretarul de Stat Dragoș Florin Coman a declarat că Ministerul Tineretului și Sportului susține continuarea tuturor activităților în ritm susținut pentru finalizarea tuturor obiectivelor asumate fără a ne prevala de situația actuală. Și reprezentantul FRF, managerul de proiect Florin Șari, a anunțat că UEFA a transmis Federației să nu se abată pentru niciun pretext de la procedura organizatorică.  Momentan nu este nevoie de a schimba ceva în privința organizării EURO 2020. 

În continuarea discuțiilor, reprezentanții instituțiilor implicate în organizarea Euro 2020 au prezentat situația la zi în ceea ce privește demersurile finalizate, precum și stadiul în care se află lucrările de infrastructură. În ceea ce privește evoluția lucrărilor la stadioane, stadionul Steaua se află în stadiul cel mai avansat, până la sfârșitul lunii aprilie urmând să se monteze gazonul. Și la Arcul de Triumf lucrările au avansat destul de mult, ajungându-se la un grad de execuție de 70%.  La stadionul Giulești s-a ieșit la cota 0 și s-au montat grinzile la tribuna oficială iar gradenele sunt montate în proporție de 50%.

Cele două aeroporturi, Băneasa și Henri Coandă, sunt pregătite să primească delegațiile oficiale și suporterii inclusiv din punct de vedere al formalităților vamale. În ceea ce privește continuarea lucrărilor la calea ferată care va lega Gara de Nord cu Aeroportul Otopeni, Ministerul Transporturilor a anunțat că s-a ajuns la un acord cu reprezentanții hotelului din zonă, urmând ca săptămâna viitoare să se semneze un protocol prin care se va permite executarea de foraje pentru montarea celor două pile. Cel târziu la sfârșitul lunii mai lucrările vor fi finalizate.

La ședința Comitetului Interministerial au participat reprezentanți la nivel de secretari de stat și directori ai instituțiilor care, alături de Ministrul Tineretului și Sportului, sunt implicate în pregătirile pentru Euro 2020: Ministerul Educației și Cercetării, Sănătății, Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Finanțelor Publice, Muncii și Protecției Sociale, Afacerilor Externe, Sănătății, Mediului, Apelor și Pădurilor, Afacerilor Interne. De asemenea, au fost reprezentanți și din partea Companiei Naționale de Investiții, ai Federației Române de Fotbal, ai Prefecturii Municipiului București, ai Primăriei Generale a Municipiului București și ai Agenției Naționale Antidoping.

S-a stabilit ca următoarea ședință a Comitetului Interministerial de coordonare și organizare a Turneului Final al Campionatului European de Fotbal 2020  să se desfășoare pe 20 martie a.c.. Bucureştiul va găzdui trei partide în cadrul Grupei C şi una în faza optimilor de finală. Astfel, pe Arena Naţională sunt programate meciuri în zilele de 14, 18, 22 şi 29 iunie 2020.