Deputatul PSD Călărași Bîrcă Constantin salută măsurile Guvernului PSD care au favorizat creşterea producţiei interne de lapte!

7 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Deputatul PSD Călărași Bîrcă Constantin salută măsurile Guvernului PSD care au favorizat creşterea producţiei interne de lapte!
Măsurile implementate de Ministerul Agriculturii pentru sprijinirea fermierilor şi îndemnul PSD „Cumpără româneşte!” au avut ca rezultat creşterea consumului de lapte din producţia internă, în detrimentul laptelui importat.

 

Această situaţie a fost obţinută prin majorarea subvenţiilor acordate crescătorilor de vaci, precum şi prin impunerea unor limite asupra adaosului comercial practicat de procesatori şi comercianţi, fără a afecta producătorii. Astfel, laptele produs intern a devenit mai competitiv în comparaţie cu cel adus din import. PSD încurajează populaţia să achiziţioneze cât mai multe produse româneşti, cu scopul de a descuraja importurile, de a sprijini producţia internă şi locurile de muncă şi de a asigura independenţa alimentară a României.
Conform datelor furnizate de INS, în primele opt luni ale acestui an, cantitatea de lapte colectată din producţia internă a înregistrat o creştere de 10,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. În acelaşi interval de timp, cantitatea de lapte importat a înregistrat o scădere de 31,7%.
Începând cu anul 2023, crescătorii de vaci de lapte beneficiază de mai multe forme de sprijin din partea guvernului.Acestea includ:
1) Ajutor naţional tranzitoriu, finanţat de la bugetul de stat;
2) Schema cuplată în zootehnie, finanţată din fonduri europene;
3) Eco-schema pentru bunăstarea vacilor de lapte;
4) Ajutor de stat pentru protejarea fermierilor români împotriva exporturilor de lapte din Ucraina;
5) Registrul genealogic;
6) Controlul producţiei de lapte;
7) Subvenţionarea motorinei utilizate în zootehnie;
8) Subvenţionarea motorinei utilizate pe suprafaţa de păşune;
9) Sprijin financiar pentru suprafaţa de păşune aferentă unei taurine.În total, în cazul în care sunt îndeplinite toate condiţiile de eligibilitate, se poate obţine un sprijin total de 8.500 de lei pe cap de animal pe an.

Publicat la data de 3 noiembrie 2023