Deputat Bîrcă Constantin: PSD salută lansarea proiectului pentru sprijinirea învățământului agricol

1 an ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Deputat Bîrcă Constantin: PSD salută lansarea proiectului pentru sprijinirea învățământului agricol

Deputatul PSD  Bîrcă Constantin / Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților: PSD  salută lansarea proiectului pentru sprijinirea învățământului agricol la Liceul Agricol „Sandu Aldea” din Călărași și Liceul Tehnologic Nr. 1 din Fundulea.

 

Salutăm programul „Creștem prin Educație Agricolă”, care se va derula  pe o perioadă de patru luni și are ca obiectiv conectarea tinerilor din învățământul agricol românesc la Agricultura 4.0, pregătindu-i pentru soluțiile inovatoare cu care să facă față provocărilor viitorului. Este o mândrie pentru noi, parlamentarii PSD ca să constatăm că două licee din județul nostru sunt implicate în astfel de program. Este vorba de Liceul Agricol „Sandu Aldea” din Călărași, Liceul Tehnologic Nr. 1 din Fundulea. Suntem bucuroși că zona de sud a țării va beneficia de program, după ce tinerii au  câștigat granturi destinate achiziționării de echipamente moderne pentru pregătirea profesorilor și elevilor în noile meserii din agribusiness care implică utilizarea tehnologiilor digitale.

 

Programul familiarizează elevii cu utilizarea noilor tehnologii în agricultura modernă, cum ar fi stații meteo digitale, drone agricole, aparate Greentest pentru detectarea nivelul de nitrați și radiații din fructe, legume și carne, sisteme de cultivare inteligentă hidroponică, tablete, timere digitale pentru udare automată etc. Dezvoltarea agriculturii românești presupune implementarea unor tehnologii inovative.  De aceea programul include module de training pentru profesori și pachetul educațional „Călătorie spre anul 2050”, cu o serie de 12 lecții interactive cu materiale suport asociate (video, animații, fișe, grile de evaluare etc.), realizate de experți internaționali în educație agricolă care pregătesc viitorii profesioniști pentru a patra revoluție în agricultură – Agricultura 4.0. Aceasta folosește tehnologiile de vârf, cum ar fi senzorii, roboții, sateliții și dronele pentru a genera și procesa volumul uriaș de date devenit accesibil prin utilizarea de dispozitive mobile și diverse platforme. Analiza acestor date conduce la luarea celor mai bune decizii în locul și la timpul potrivit, crescând semnificativ eficiența activităților agricole.

 

Noi, social democrații susținem programul cu aplicabilitate practică prin vizite la fermele din zonă, prin discuții pe cazuistică reală cu fermierii și contactul direct cu meseriile agricole. Exemplific cu fermieri din zona Vâlcelele și Fundulea care au oferit mai multe întâlniri cu tinerii / viitorii specialiști pentru a le prezenta specificul activităților din Bărăgan. Susținem vizitele la silozuri unde tinerii pot vedea cum sunt analizate, depozitate și comercializate cerealele și ce înseamnă meseria de trader de cereale sau ce alte meserii le sunt accesibile ca viitori profesioniști în agribusiness, prin discuții directe cu specialiștii ADM și făcând diverse teste de laborator. 

PSD susține învățământul de calitate destinat educației agricole – a arătat deputatul PSD Călărași, Bîrcă Constantin. Vrem să putem ajuta tinerii profesioniști din comunitatea locală să înțeleagă mai bine ce oportunități li se deschid în domeniul agribusiness și ce importantă este contribuția noastră în procesul de asigurare a hranei oamenilor și animalelor. Să privim spre viitor!