Deputatul PSD Călărași Bîrcă Constantin.Urmărim dezvoltarea industriei agro-alimentare autohtone!

2 săptămâni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Deputatul PSD Călărași Bîrcă Constantin.Urmărim dezvoltarea industriei agro-alimentare autohtone!

Publicat la data de 08 iunie 2024

Conducerea PSD a Guvernului şi a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a adoptat o serie de acte normative, atât pentru sprijinirea activităţii fermierilor, cât şi în vederea dezvoltării industriei agro-alimentare autohtone.

 

Deputat PSD Călărași Bîrcă Constantin: După învestirea în funcţia de ministru al Agriculturii, social-democratul Florin-Ionuţ Barbu şi-a asumat angajamente concrete în vederea susţinerii populaţiei, atât a cetăţenilor consumatori, cât şi a producătorilor agricoli şi a procesatorilor din întregul lanţ alimentar. Dezideratele actualului mandat al PSD la conducerea MADR sunt sintetizate în patru principii esenţiale, respectiv protejare, dezvoltare, sprijin şi viitor.Până acum, au fost aprobate iniţiative legislative care au drept scop major creşterea calităţii vieţii românilor, precum şi dezvoltarea industriei alimentare. Astfel, la propunerea premierului Marcel Ciolacu, s-a decis stoparea creşterii excesive a preţurilor, prin emiterea unei OUG care va opri evoluţia galopantă a costurilor produselor alimentare de bază.

De asemenea, în ultima şedinţă de Guvern s-a decis aprobarea unei scheme de ajutor de susţinere a industriei alimentare, măsură cuprinsă în Programul de Guvernare al PSD – Patriotism Economic. De altfel, „Programului INVESTALIM” va dispune de un buget de 600 milioane de euro pentru următorii doi ani, fondurile urmând a fi utilizate pentru construirea de unităţi de procesare în domenii deficitare în prezent în România, precum prelucrarea şi conservarea cărnii, industria peştelui, a cartofilor, prelucrarea fructelor şi legumelor, a sucurilor din fructe, fabricarea brânzeturilor, a uleiurilor, produselor de morărit, a pâinii, zahărului, preparatelor pentru hrana animalelor de fermă şi a animalelor de companie.

Un alt program de sprijin va fi materializat prin emiterea unei ordonanţe de urgenţă care prevede instituirea unei scheme de ajutor pentru sprijinirea crescătorilor de animale, în valoare de 561,6 milioane lei, pentru perioada 2023-2024. Această măsură va permite susţinerea costurilor aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi a cheltuielilor legate de efectuarea testelor pentru determinarea calităţii genetice sau al randamentului genetic al efectivului de animale.

Nu în ultimul rând, la solicitarea producătorilor, conducerea MADR a mai aprobat şi hotărârea de guvern prin care se prelungeşte termenul de valorificare a Programul Tomata.Sunt încrezător că facilităţile oferite populaţiei şi fermierilor autohtoni vor avea consecinţele benefice prevăzute de PSD, respectiv creşterea puterii de cumpărare a oamenilor şi predictibilitatea viitorului agriculturii româneşti.Obiectivul de a reînvăţa să cumpărăm româneşte şi să susţinem astfel produsele noastre este perfect realizabil, fapt ce va însemna atât crearea de noi locuri de muncă, cât şi asigurarea predictibilităţii alimentare a României.