Deputatul PNL Călărași Emil Dumitru despre zootehnizarea României. Soluții pentru criza alimentară…VIDEO

3 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Deputatul PNL Călărași Emil Dumitru despre zootehnizarea României. Soluții pentru criza alimentară…VIDEO
Deputatul PNL Călărași Emil Dumitru a răspuns, astăzi 4 noiembrie, întrebărilor adresate de Marinela Mititelu, în cadrul emisiunii ”Realitatea din PNL”, la postul Realitatea Plus, vizavi de problema crizei alimentare, în contextul riscurilor generate de COVID-19 și de creșterea prețurilor la gaze și energie electrică.
 VIDEO
Emil Dumitru: Așa cum am mai spus, o soluție ar fi investițiile în zootehnizarea României care poate ajuta enorm cererea de produse de pe piața autohtonă, fără a mai fi nevoie de produse din import. Nu suntem chiar foarte vulnerabili în fața unei eventuale crize, dar nu putem să spunem că, în gospodăriile populației, mai există un număr semnificativ de bovine, lapte, carne sau ovine. Mare parte din acest segment se află în zona comercială. România nu a făcut mare lucru să își transforme volumul mare de cereale, pe care îl tot obținem și ne lăudăm cu producții record, într-o zonă în care să putem să transformăm materia primă. Am ajuns să importăm 75 % din necesarul de carne de porc, ceea ce este anormal, pentru că nu am putut să gestionăm problema cu pesta porcină.
Practic, ține de voința noastră și a celor care sunt la Ministerul Agriculturii să finanțeze sectoarele cu probleme pentru a reduce unele deficite. Asta pentru că noi suntem exportatori de cereale, exportatori de subvenție, dar importăm produse cu valoare adăugată mare. De la aluat congelat la carne de porc, furaje proteice și altele.
Nu putem să mergem la nesfârșit așa pentru că ar însemna să devenim dependenți de importuri, ceea ce nu ne avantajează deloc și nu este o carte de vizită bună pentru economia României și pentru satul românesc. Până la urmă noi trebuie să ne gândim: care sunt oportunitățile pentru satul românesc? Să avem locuri de muncă, iar agricultura rămâne un domeniu în care se pot vedea foarte repede rezultatele și beneficiile.
Și în zona producătorilor trebuie să mai lucrăm. Avem canale scurte de comercializare. Trebuie să venim cu o alternativă la ceea ce înseamnă marii retaileri. Discutăm mult pe practicile comerciale neloiale, transpunerea unei directive la nivel european. Nu s-au creat mijloace de a-i asocia pe producătorii români să poată să își pună în comun legumele, să le ambaleze, să le sorteze și să le eticheteze pentru a veni în fața consumatorului să le poată crește forța de negociere. Ei se duc la niște prețuri impuse de către vânzător. Practic, tot profitul îl obține vânzătorul, iar fermierul trăiește din subvenție, iar dacă este un an bun îi rămâne și lui ceva.
Soluțiile indicate de către deputatul liberal călărășean merg spre asocierea stimulativă. Să acordăm facilități fiscale, așa cum am votat și la Comisia de agricultură din Camera Deputaților, pentru grupuri și organizații de producători, cu zero taxe timp de cinci ani, pentru a-și pune în comun marfa. Altfel, nu se pot stabili niște relații contractuale oneste între producător și comerciant. Există o măsură, în programul de guvernare al Partidului Național Liberal pe ambalare, sortare și etichetare a legumelor. Cred că, cu astfel de măsuri ne putem întâlni noi, consumatorii, cu produse românești, la rafturi, în marile magazine, fără să mai găsim produse din alte țări…a încheiat deputatul Emil Dumitru.