Deputat PSD Sorin Vrăjitoru: Legea pensiilor trebuie respectată de PNL
4 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Deputat PSD Sorin Vrăjitoru: Legea pensiilor trebuie respectată de PNL
Vrăjitoru: Umilirea pensionarilor trebuie să înceteze…
Deputatul PSD Sorin Vrăjitoru este unul dintre cei mai implicați parlamentari călărășeni privind drepturile pensionarilor. Sunt cunoscute intervențiile în parlament ca urmare a discuțiilor cu pensionarii social democrați călărășeni: Pensionarii sunt motorul PSD și al comunităților. Sunt părinții și bunicii noștri. Sunt cei care au construit această țară. Trebuie să susținem și să apărăm drepturile acestora…spunea cândva acesta. Demersurile lui Vrăjitoru ca parlamentar au fost imediat ca urmare a numirii sale ca deputat și pot fi studiate pe LINK. Declaraţia sa politică din 2017 se numea simplu “Opriţi umilirea pensionarilor!”
Pentru început, permiteţi-mi să redau aici o mică parte din declaraţia şocantă făcută recent de un consilier PMP. Este vorba despre domnul Leonida Belgher, consilier la Alimpeşti, care, invitat la un post de radio local, şi-a vărsat năduful pe oamenii în vârstă care votează PSD. Citez: “Nu suport şi nu am suportat niciodată în viaţa mea pomanagiii ăştia. Aceşti pomanagii, care se duc şi iau pomana ca să voteze, ăştia nu merită să trăiască pe pământ. Că din cauza lor suntem în halul în care suntem. Săraci! Să pună mâna să muncească. Îşi merită soarta! Ei au votat PSD-iştii ăştia de 28 de ani! Ei, pensionarii!”. Am încheiat citatul.
Sunt revoltat peste măsură de această obrăznicie fără margini. Ştiţi cine sunt ei, pensionarii?!
Ei, pensionarii, au muncit, au crescut copii şi nepoţi!
Ei, pensionarii, au trăit cu demnitate şi au dat sfaturi înţelepte!
Ei, pensionarii, sunt părinţii noştri, sunt bunicii noştri!
Ei, pensionarii, sunt cei care au construit aceasta ţară!
Este inadmisibil ca seniorii României să fie trataţi astfel, să fie umiliţi public şi să le fie adresate cuvinte jignitoare, iar Comisia pentru drepturile omului din Parlamentul României ar trebui să reacţioneze imediat.
Personal, cred că preocuparea principală în privinţa seniorilor din această ţară trebuie să fie creşterea pensiilor şi a nivelului de trai, nicidecum jignirea şi umilirea persoanelor vârstnice.
Mulţumesc.
Deputat al PSD Călăraşi, Vrăjitoru Sorin.
Demersurile lui Vrăjitoru nu s-au oprit la declarații. Ele au continuat și pentru acordarea de sporuri de vechime suplimentare stagiului de cotizație călărășenilor afectați de poluarea din municipiul Călărași. Recent deputatul PSD cere liberalilor să respecte legea 127/ 2019 privind sistemul public de pensii și mai ales majorarea cu 40% a punctului de pensie începând cu 1 septembrie acest an.
Vrăjitoru: Să nu creadă PNL că se pot juca cu pensionarii cum au mai făcut-o! Să nu creadă că vor amâna aplicarea prevederilor acestei legi. Sunt obligați să o respecte! Vom declara ca neconstituțională orice prorogare, orice amânare a aplicării legii prin ordonanțe de urgență sau alte proiecte legislative ce vor încerca modificarea acestei legi. Pensionarii au dreptul la o pensie echitabilă, la o viață decentă. Guvernul liberal trebuie să înceteze umilirea lor!
Vrăjitoru a declarat că singurul partid responsabil care a crescut pensia minimă a fost PSD: Dacă în 2016 pensia minimă era de 400 lei, noi, PSD am crescut-o în 2017 la 520 lei, apoi în 2018 la 640 lei și în 2019 la 704 lei. O spun situațiile statistice faptul că ne-a preocupat traiul bun al românilor, după munca de o viață.
Vrăjitoru: Pensia medie netă a crescut tot în timpul guvernării PSD. În 2016 era de 931 lei. În 2017 am crescut-o la 1069 lei, apoi în 2018 la 1172 lei, pentru ca anul trecut să ajungă la 1368 lei. Am demonstrat prin fapte și nu doar prin declarații că suntem aproape de oameni. La fel, suntem obligați să reprezentăm corect drepturile pensionarilor ce rezultă din pegea pensiilor…a declarat Vrăjitoru.
Vrăjitoru: Dacă vorbim de valoarea punctului de pensie, aceasta a crescut de la 871,7 lei în decembrie 2016 la 1.265 lei în septembrie 2019. Este o creștere de 45%. De notat faptul că în anul 2017, Guvernarea PSD a operat două majorări. Prima a avut loc în ianuarie, în baza legii care prevede indexarea pensiilor cu rata inflației. A doua majorare a avut loc în luna iulie și a reprezentat o creștere în avans și cu o valoare mai mare a majorării ce ar fi trebuit să aibă loc la 1 ianuarie 2018. Din acest motiv, la 1 ianuarie 2018, PSD a prorogat indexarea cu rata inflației (ea fusese deja majorată cu o valoare mai mare în iulie 2017!). De atunci, până la finalul guvernării PSD, pensiile au fost majorate în avans (mereu în luna iulie sau septembrie, in loc de ianuarie din anul următor).
Pentru a stabili în ce măsură a crescut nivelul de trai al pensionarilor în mod real în urma acestor majorări, trebuie analizată „puterea de cumpărare” a pensiei medii nete. Dacă scădem efectele inflației din 2016-2019, din majorările 3 succesive de pensii care au avut loc în acest interval, putem stabili cu cât a crescut în mod real puterea de cumpărare a unui pensionar aflat în zona medie – a susținut deputatul social democrat.
Vrăjitoru a exemplificat cu realizări concrete ale guvernării PSD, cu lucrurile bune făcute de acest partid, oamenilor, astfel:
Pe lângă majorările de mai sus, trebuie luate în calcul și reducerile sau eliminările de taxe, care au lăsat mai mulți bani în buzunarele pensionarilor.
A fost eliminat impozitul pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei.
A fost redus impozitul pe venit de la 16% la 10% pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei.
A fost eliminată CASS pentru toți pensionarii. Luând în calcul creșterea punctului de pensie, a pensiei minime, dar și reducerile de taxe de mai sus, creșterea medie reală a veniturilor nete (în mână) ale pensionarilor a fost de aproximativ 60%.
Cum vor crește pensiile, în baza prevederilor Legii 127/2019 ?
Unul dintre obiectivele principale ale Legii pensiilor a fost de a elimina inechitățile din sistem și de a impune principiul „la muncă egală, pensii egale”. Prin urmare cei care au pensii mai mici față de alte persoane care au contribuit la fel de mult la sistemul de pensii vor obține o majorare mai substanțială 4 pentru a ajunge la nivelul celorlalți… De asemenea, pot avea loc majorări de pensii prin efectul luării în calcul la vechime a unor perioade necontributive, precum anii de facultate, de doctorat, de șomaj sau de efectuare a stagiului militar. Pensia minimă va crește în raport cu salariul minim pe economie și în funcție de vechimea în muncă. Astfel, pentru vechimea minimă de 15 ani, se va acorda o pensie minimă de 45% din salariul minim, iar pentru fiecare an care depășește această perioadă, se va mai acorda încă 15 din salariul minim brut pe economie…
O altă sursă a creșterii pensiilor în urma aplicării Legii 127/2019 este includerea în calculul pensiei a tuturor drepturilor salariale pentru care s-au plătit contribuții, dar care nu au fost luate în calcul până acum (acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii, bonusuri etc.). Pentru perioada 1 feb. 1975 – 1 aprilie 2001, pentru care nu există documente pentru astfel de drepturi, pensionarii vor primi un plus de 10%. Dacă aceștia pot aduce dovezi din care să rezulte o contribuție mai mare de 10%, atunci se suplimentează cu procentul corespunzător. Dacă din acte rezultă o sumă mai mică de 10%, atunci se menține procentul de 10%.
Alte detalii despre noua lege a pensiilor…
Noua Lege a Pensiilor se va aplica etapizat, începând cu 2019.
Va intra în vigoare integral din 2021.
În 2020, valoarea punctului de pensie va ajunge la 1775 de lei și la 1875 de lei, în 2021.
Noua lege a pensiilor aduce o nouă formulă de calcul, bazată pe valoarea punctului de referință (VPR) – Pensia = Nr de puncte x VPR – care va avea drept rezultat creșterea consistentă a tuturor pensiilor – atât a celor actuale, care vor fi recalculate – cât și a celor care vor ieși la pensie de acum înainte. o Practic, rezultatul va fi că în 2021 – 2022, cele mai multe pensii se vor dubla, iar cele mai mici aproape se vor tripla.
Se vor elimina inechitățile și nedreptățile care au făcut ca persoane cu aceiași vechime, în aceleași condiții de activitate și pregătire profesională să aibă pensii diferite, funcție de momentul când au ieșit la pensie!
Nu se modifică vârsta standard de pensionare şi nici stagiul de cotizare. o Este o lege complexă, rezultat al unei ample dezbateri publice, care înglobează 99% din propunerile făcute de partenerii sociali – asociațiile de pensionari, sindicate, organizații profesionale, patronale, etc – și se bazează pe principii solide.
Noua legea a pensiilor poate fi susținută financiar-bugetar, în pofida faptului că sunt necesare resurse suplimentare consistente în următorii patru ani (2019 – 2022). O dovedește creșterea veniturilor la bugetul de pensii după transferul contribuțiilor de la angajator la salariat.
Semnăturile pentru susținerea prin petiție a demersurilor PSD și obligare a guvernului PNL să respecte legea pensiilor și să crească punctul de pensie se fac la sediul PSD Călărași și la un cort ce se va amenaja în piața BIG. Pot semna petiția persoane cu 18 ani împliniți.