Deputat PSD Călărași Sorin Vrăjitoru: Statul român trebuie să prevină instituționalizarea copiilor

9 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Deputat PSD Călărași Sorin Vrăjitoru: Statul român trebuie să prevină instituționalizarea copiilor

Peste 90.000 de copii au măcar un părinte la muncă în străinătate, iar 3.500 sunt lăsați în sistemul de protecție specială

Dintre cei 86.263 de copii care au unul sau ambii părinți plecați să muncească în afara țării, 3.500 se află într-o situație suplimentară de vulnerabilizare, în sistemul de protecție specială. 

Dintre cei 59.262 de copii care au un singur părinte plecat, 1.309 se află în sistemul de protecție specială, fiind expuși unor riscuri suplimentare de vulnerabilizare, atât socială, cât și educațională și psihologică.

La sfârșitul anului trecut, 15.858 de copii au ambii părinți plecați în străinătate. Dintre aceștia, 14.786 au rămas în îngrijirea rudelor până la gradul IV, iar 952 se se află în sistemul de protecţie specială, fie la asistent maternal, în centre de plasament sau în grija altor persoane. Celor 15858 copii li se adaugă alți 11.143 de copii proveniți din familii monoparentale și unde părintele unic lucrează peste graniță.  Dintre aceștia, 1.239 de copii se află în sistemul de protecție socială.

Dintre cei 59.262 de copii care au un singur părinte plecat, 1.309 se află în sistemul de protecție specială, fiind expuși unor riscuri suplimentare de vulnerabilizare, atât socială, cât și educațională și psihologică.

Deputat PSD Călărași Sorin Vrăjitoru: ”Copiii deja percep ca abandon plecarea părinților, chiar dacă la nivel rațional li se explică motivele pentru care aceștia muncesc în alte țări. De aceea este crucială menținerea relației cu părinții, precum și integrarea psiho-educațională.

 

România este obligată la:

  1. Reducerea numărului de copii care intră în instituții de tip rezidențial, prin dezvoltarea de servicii comunitare destinate prevenirii separării copilului de părinți.
  2. Îmbunătățirea procesului de identificare și monitorizare a copiilor expuși riscului de separare de familie. Sunt necesare politici publice coerente și funcționale și  intervenții cât mai targetate, astfel încât să se răspundă eficient nevoilor copiilor aflați în risc de separare de familie.
  3. Oferirea de servicii sociale complexe pentru copiii expuși riscului de separare.