Emil Florian Dumitru/Deputat PNL Călărași : voi susţine proiectele importante pentru milioane de români, care au nevoie de ajutorul statului în perioade dificile

2 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Emil Florian Dumitru/Deputat PNL Călărași : voi susţine proiectele importante pentru milioane de români, care au nevoie de ajutorul statului în perioade dificile

Milioane de români vor primi sprijin financiar în perioada 1 noiembrie – 31 martie pentru a-şi plăti facturile la energie electrică şi gaze naturale

Guvernul a adoptat OUG privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi stabilirea schemei de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze natural pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi normele metodologice pentru Legea Consumatorului vulnerabil. Pentru compensarea facturilor clienţii casnici al căror consum total de energie electrică se situează între 150 kwh şi 1.000 kwh inclusiv, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, beneficiază de o compensare în sumă fixă de 0,21 lei/kwh aferentă acestui consum de energie electrică.
Preţul de referinţă luat în calcul pentru energia activă este 0,68 lei/kwh şi include tarifele reglementate şi TVA. Soluţii similare sunt şi pentru consumatorii de gaze naturale. La gaze, compensaţia acordată de stat va fi de 25% din valoarea facturii aferente consumului, în cazul în care consumul total aferent acestei este cuprins între 80 şi 960 de metri cubi.De asemenea, Guvernul a adoptat o hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care va fi majorat începând cu 1 ianuarie 2022. Astfel că salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va creşte de la 2.300 de lei la 2.550 lei lunar.

Valorile de referință la care se aplică compensarea procentuală sunt de cel puțin 250 lei/lună pentru gaze naturale, 500 lei pentru energie electrică și 320 lei pentru combustibili solizi și petrolieri. Acestea vor fi actualizate prin hotărâre a Guvernului. Pentru energia termică, valoarea de referință se va stabili în limita consumului mediu definit de lege și în funcție de prețul local al gigacaloriei, care diferă de la localitate la localitate. În acest scop, harta României a fost împărțită în 3 zone de temperatură (rece, temperată și caldă), pentru fiecare zonă stabilindu-se un consum mediu lunar pentru lunile de iarnă pentru locuințe cu 1, 2, 3 și 4 sau mai multe camere.

Cei cu venit mediu net lunar de cel mult 1.386 lei/persoană în cazul familiilor și de 2.053 lei în cazul persoanelor singure vor beneficia și de un supliment lunar pentru energie calculat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de 30 lei pentru consumul de energie electrică, de 10 lei pentru consumul de gaze naturale sau energie termică și de 20 lei pentru consumul de combustibili solizi și petrolieri. Suplimentul pentru energie se va acorda pe tot parcusul anului și va fi plătit direct furnizorului, cu excepția celui pentru combustibil solid sau petrolier, care va fi plătit direct titularului.

Suplimentul pentru energie poate fi solicitat împreună cu ajutorul pentru încălzirea locuinței sau separat, atunci când sunt îndeplinite condițiile de acordare. Acesta se acordă cumulat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate. În situația în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului se majorează la 70 lei…  specifică actul normativ.

Ca deputat voi susţine şi în Parlament aceste proiecte importante pentru milioane de români, care au nevoie de ajutorul statului în perioade dificile.