Deputat Bîrcă Constantin/ PSD Călărași: Produsele agroalimentare au cel mai mare preț din ultimii 7 ani…Ce măsuri trebuie luate…

2 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Deputat Bîrcă Constantin/ PSD Călărași: Produsele agroalimentare au cel mai mare preț din ultimii 7 ani…Ce măsuri trebuie luate…

Deputat Bîrcă Constantin: Din cauza cererii și a modificărilor climatice, respectiv a secetei prelungite de anul trecut sectorul de producție agricolă din România a avut de suferit foarte mult. Creșterea prețurilor cerealelor au dus la creșterea prețului uleiului și zahărului. Indicele  preţului produselor alimentare, care urmează indicii  preţurilor internaţionale la produselor alimentare de bază cum ar fi zahărul, uleiul, produsele lactate ori carnea – a crescut la o medie de 113,3 puncte, cu 4,3% mai mult decât în decembrie 2020, şi a atins astfel cel mai înalt nivel din iulie 2014.

Deputat Bîrcă Constantin: Lipsa unor măsuri eficiente după seceta de anul trecut a dus la scumpirea prețurilor la cereale cu  7%. Aceasta a condus cu o scumpire lunară cu 11,2% a preţului porumbului, care a înregistrat o creștere de peste 40% în ultimul an. Porumbul a suferit o majorare a prețului  și din cauza cererilor foarte mari ale Chinei. Grâul are un preț mai mare cu  6,8% în ianuarie, în condițiile  în care Rusia cel mai mare exportator și-a dublat taxa de export în martie, pentru a-și reduce vânzările. Prețul zahărului a crescut în ianuarie  cu 8,1% faţă de decembrie, din cauza creşterii preţului petrolului. La orez,  în condițiile unei cereri puternice a cumpărătorilor asiatici şi africani a crescut prețul.  La fel și pentru uleiurile vegetale, care s-au scumpit și ele cu 5,8%. Preţul lunar produselor lactate a crescut cu 1,6%. Influențe negative la creșterea prețului se datorează achizițiilor importante ale Chinei și  scăderii  disponibilităţilor de export. Preţul cărnii a crescut cu 1% faţă de decembrie, din cauza importurilor mondiale  de carne de pasăre în condițiile în care epidemiile de gripă aviară au limitat producţia şi exporturile mai multor ţări europene. Aceste creșteri de prețuri sunt aprecieri ale FAO și reglementarea lor pentru ca populația să le suporte fac parte din programul PSD pe care noi, parlamentarii îl susținem în Comisia de agricultură a Camerei Deputaților. Avem nevoie de măsuri ferme, eficiente pentru relansarea producției agricole.

Deputat Bîrcă Constantin: Vorbim despre măsuri ferme cum ar fi  acordarea în timp util a subvențiilor pentru agricultură,  refacerea și extinderea sistemului de irigații. Apă gratuită până la stația de punere sub presiune, dezvoltarea sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor. PSD a elaborat un Program de stimulare a producției vegetale, zootehnice și a acvaculturii prin înființarea unui credit de dezvoltare a afacerii cu garanții de stat și un Program de susținere pentru produse deficitare. Toate măsurile gândite de noi presupun creșterea absorbției fondurilor europene, acordarea unui sprijin pentru angajarea tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară,  realizarea unui program de pregătire de scurtă durată pentru lucrătorii din agricultură în parteneriat public-privat. 

Ca parlamentar călărășean mi-am conturat activitatea către implementarea unui program de Măsuri legislative pentru sectorul agricol. Obiectivele mele sunt cele prevăzute în programul de guvernare al PSD, un program alternativ pentru agricultura României, destinat creșterii nivelului de trai al românilor. Acesta presupune:

● Revizuirea legislației din agricultură cu privire la achiziționarea terenurilor
● Revizuirea legislației din agricultură în vederea îmbunătățirii acesteia și a eliminării reglementărilor paralele – Codul Agriculturii.
● Simplificarea legislației și a procedurilor privind formele de sprijin din agricultură pe principiul “o singură cerere la o singură instituție”.
● Îmbunătăţirea legislaţiei cu privire la trasabilitatea produselor agroalimentare.
● Realizarea unui sistem unitar de monitorizare a produselor intrate pe piaţa de consum care să facă posibilă eliminarea produselor contrafăcute sau neconforme care pot afecta sănătatea consumatorului.
● Crearea de fonduri mutuale agricole pentru stabilitatea veniturilor în cazul volatilității prețurilor la produsele agricole sau a produselor înregistrate.
● Revizuirea cu celeritate a legislației referitoare la managementul ambalajelor, ecarisaje și dejecții.