Depistarea Pestei porcine africane la Călărași aproape de Târgul de Toamnă de la Călărași. Încep alte controale…

3 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Depistarea Pestei porcine africane la Călărași aproape de Târgul de Toamnă de la Călărași. Încep alte controale…

Astăzi 4 sept 2018, în zona de nord a municipiului, acolo unde funcționează nelegal o stână de oi, pe lângă un triaj CFR a fost depistată pesta porcină africană. În comunicatul Primăriei nu se spune nimic de numărul mare de porci găsiți morți și nici despre cauzele producerii morții ori legalitatea funcționării acelei stâne decât că se află pe teritoriul municipiului Călărași.

La inițiativa primarului Daniel Drăgulin, s-a luat decizia informării imediate a cetățenilor asupra obligațiilor ce revin acestora începând cu declararea bolii, până la noi dispoziții:

– respectarea condițiilor minime de igienă la intrarea în fiecare gospodărie în care sunt crescute animale prin dezinfectoare pietonale (tăvițe cu soluție slabă de sodă caustică)
– toate porcinele din municipiul Călărași se vor ține închise în curte, fără acces la pășunat și bălți pentru a împiedica venirea în contact a porcinelor domestice cu cele sălbatice și pentru a preveni răspândirea bolii;
– este interzisă scoaterea din gospodării a furajelor și a gunoiului de grajd
– toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la porcinele din curtea proprie, vor fi anunțate, fără întârziere, la Primăria Municipiului Călărași (0242.311.005) și DSVSA Călărași (0242.313.676)
– toate cazurile în care cadavrele de porcine sunt descoperite în locuri publice, se anunță fără întârziere, Primăria Municipiului Călărași și DSVSA Călărași
– toate indicațiile medicului veterinar de liberă practică împuternicit se respectă necondiționat.

Poliția mun. Călărași, prin dispoziția primarului, va efectua controale în trafic pentru restricționarea transportului de carne și animale. 

Contactat telefonic șeful Poliției locale ing Anghel a informat că Poliția locală nu are competențe de a opri în trafic autovehicule aceasta trebuiind a se efectua de Poliția Națională. La Tîrgul de Toamnă se vor efectua împreună cu reprezentanții DSV controale privind calitatea și proveniența cărnii vândute, în mod deosebit documentele de proveniență și actele de conformitate medicale ce trebuiesc să însoțească conf legii 12/1990 produsele vândute, cu referință la preparatele din carne…

La Primăria Municipiului Călărași și DSVSA Călărași vor fi anunțate imediat, la primele semne de boală a suinelor (hemoragii oculare, temperatură ridicată, pete pe urechi și abdomen).

 

Mai aflăm că Primăria a fost luată pe nepregătite și nu are sume de bani alocate pentru a monta acele covoare persane cu care ne-am obișnuit prin județ. Consilierii urmează să fie convocați de îndată ca să se aloce bani pentru asta și să se stabilească măsurile de urmat.