De Ziua Europei senatorul PSD Nicușor Cionoiu dorește reluarea programului pentru funcționarea laserului de la Măgurele

9 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru De Ziua Europei senatorul PSD Nicușor Cionoiu dorește reluarea programului pentru funcționarea laserului de la Măgurele
Senatorul PSD Călărași Nicușor Cionoiu și gândurile lui pentru dezvoltarea cercetării științifice – abandonate în România…
Nicușor Cionoiu a marcat Ziua Europei împreună cu organizația PSD Călărași în jurul unor discuții privind proiecte importante de țară pe care comunitatea din jud. Călărași le dorește a fi implementate. Dezvoltarea armonioasă a comunităților, aplicarea cunoștințelor tehnico- științifice în viața românilor  presupune integrare europeană și proiecte pentru oameni. Social democrații au scris gândurile lor privind aceste proiecte pe 2 bannere. Se dorește ca România să fie un partener cu drepturi depline în rândul țărilor cu șanse egale de dezvoltare. Senatorul PSD Călărași a avut o altfel de expunere de Ziua Europei, eveniment marcat de organizația PSD Călărași.
Nicușor Cionoiu: Cel mai important proiect european de cercetare inițiat de țara noastră este Extreme Light Infrastructure (ELI), program ce a condus la construcția Laserului de la Măgurele, însă acest proiect de cercetare este distrus de noul Guvern incapabil să protejeze interesele țării. România a dispărut complet din vizorul UE privind integrarea în infrastructura de cercetare laser europeană, astfel pierde inițial poziția de stat membru gazdă și ulterior și cea de “ Observator”. Demersurile diplomatice făcute au eșuat din cauza guvernanților, deoarece au trimis solicitarea prea târziu. Fondurile pentru cercetare au fost tăiate din bugetul național, domeniul cercetării având o importantă minoră pentru actualul Guvern, în consecință țara noastră nu va participa la politica stiințifică europeană în domeniu.
De ce laserul de la Măgurele este un obiectiv important pentru Cionoiu?
Laserul de la Măgurele, ELI-NP, are cea mai mare putere din lume. Este un fapt dovedit științific de către  cercetătorii de la Institutul Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, ce sunt parte a proiectului european ELI-NP.  Aceștia au reuşit să atingă o putere stabilă a laserului de 7 petawaţi. „Anul trecut s-a atins puterea intermediară care de fapt era conform planului de 3 petawaţi, iar acum intră în testele finale pentru puterea nominală de 10 petawaţi, iar astăzi a fost confirmat că s-a atins deja puterea cea mai mare din lume, de 7 petawaţi”, a afirmat la Radio România Actualităţi academicianul Nicolae Zamfir, directorul general al proiectului.
Sistemul de lasere de la Măgurele mai are o componentă, Sistemul de Fascicul Gamma, a cărui viitoare funcţionare este în prezent incertă după ce, în noiembrie 2018, a fost reziliat contractul de 66 de milioane de euro cu Consorţiul EuroGammaS, aflat în subordinea Institutului Naţional de Fizică Nucleară din Italia, care trebuia să îl construiască. Nemulţumiţi de reziliere, italienii au dat în judecată partea română.
Cu ajutorul ELI-NP, cercetătorii îşi propun să găsească soluţii şi răspunsuri pentru o serie de probleme pe care încă nu le ştim sau nu le putem rezolva. Astfel, o aplicaţie care ar putea rezulta din experimentele făcute la Măgurele ar fi o metodă revoluţionară pentru tratarea cancerului, acolo unde nu se mai poate interveni chirurgical. O altă aplicaţie ar fi simularea radiaţiei cosmice pentru a vedea cum se comportă materialele din care sunt făcute staţiile spaţiale sau navetele spaţiale pentru o călătorie de lungă durată, precum o viitoare misiune spre Marte.
Ce au mai discutat social democrații de Ziua Europei?
Social democrații călărășeni au vorbit despre dorința de a avea un guvern competent, capabil să proiecteze, să redacteze și să implementeze PNRR. Crearea de scheme de finanțare pentru susținerea mediului de afaceri, digitalizarea educației, integrarea socială a tinerilor proveniți din centrele de tip SERA, tranziția verde, dobândirea competențelor digitale, accesul populației la servicii medicale de stomatologie decontate de stat, încurajarea  participării pe piața muncii a angajatorilor, dezvoltarea serviciilor afterschool pentru toate categoriile de copii din toate arealele geografice ale României, independența justiției față de mediul politic, replanificarea învățământului pentru a răspunde nevoilor pieței muncii, dezvoltarea zonei turistice – au fost câteva dintre subiectele pe care președintele Vasile IliuțăMarius Dulce, deputatul Dumitru CoarnăBîrcă Gheorghe,  le-au avut cu consilieri județeni, cu foștii parlamentari Sorin VrăjitoruSefer Cristian, oficiali cu funcții de răspundere din unele deconcentrate, tineri și vârstnici, deopotrivă.