D.S.V.S.A. Călărași și directorul executiv dr. Gheorghe Drăgănica despre Ziua Națională a medicului veterinar

4 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru D.S.V.S.A. Călărași și directorul executiv dr. Gheorghe Drăgănica despre Ziua Națională a medicului veterinar

15 MAI ZIUA NAȚIONALĂ A MEDICULUI VETERINAR

 

Ziua naţională a medicului veterinar este sărbătorită la 15 mai, dată cu multiple semnificaţii pentru medicina veterinară românească, fiind instituită la cel de-al VI-lea Congres Naţional de Medicină Veterinară, desfăşurat în anul 1994, ţinându-se cont de câteva momente deosebit de importante care s-au petrecut, de-a lungul istoriei.

Pe 15 mai 1861, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a dat un decret semnat prin care a început să funcţioneze “Şcoala de Medicină Veterinară”, în cadrul “Şcolii de Medicină şi Farmacie”, înfiinţată de Carol Davila.

Tot pe 15 mai, dar zece ani mai târziu, 14 medici veterinari au semnat o“Declaraţiune” care a stat la baza înfiinţării “Asociaţiei Medicilor Veterinari din România”. Aceasta a fost desfiinţată în 1949, pentru ca pe 15 mai 1971 să se reînfiinţeze, iar ulterior să fie denumită ”Asociaţia Medicilor Veterinari din România”.  La al VI–lea Congres Naţional de Medicină Veterinară din 1994, a fost aleasă 15 mai ca fiind „Ziua Naţională a Medicului Veterinar”.

Medicina veterinară ca profesie, indiferent de țară, este pusă în slujba asigurării sănătății publice prin întărirea rolului și aportului serviciilor veterinare de stat și private pentru creșterea responsabilității, eficienței și contribuției privind promovarea politicilor naționale în domeniul sanitar-veterinar, ca strategii pentru apărarea sănătății animalelor și a oamenilor, asigurarea siguranței lanțului alimentar de la producere la consumator, protecția, bunăstarea animalelor și protecția mediului.

 

În contextul epidemiologic actual al evoluţiei pestei porcine africane si gripei aviare se impune supravegherea şi monitorizarea suinelor si păsărilor domestice, dar şi a celor sălbatice.

 

DSVSA Calarasi solicită sprijinul fermierilor şi al cetăţenilor în aplicarea şi respectarea măsurilor de biosecuritate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalitățile la suine si păsări pentru a evita pagubele economice importante generate de această boală.

Se impune, acum mai mult ca niciodata, pentru ca profesia noastra sa-si realizeze tinta finala, apararea sanatatii animalelor si a sanatatii publice, sa fim uniti, activi, increzatori in noi si in fortele noastre.

Cu această ocazie, de ziua profesiei, adresez tuturor medicilor veterinari multă sănătate, urări de bine şi succes în meseria liberală de medic veterinar şi în toate activităţile pe care le întreprind.

La multi ani dragi colegi !

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

DR Gheorghe DRAGANICA