Creșterile și stagnările creșterilor salariale de astăzi 1 februarie 2017
8 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Creșterile și stagnările creșterilor salariale de astăzi 1 februarie 2017
„Începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166 ore, pe lună, în anul 2017, reprezentând 8,735 lei/oră”, se arată în Hotărârea de Guvern semnată de ministru Muncii, Olguța Vasilescu. Astfel, salariul minim brut va crește de la 1.250 de lei la 1.450 de lei conform Hotărârii de Guvern nr. 1 din 6 ianuarie 2017 publicată în Monitorul oficial 14 de la aceeași dată.
Începând cu 1 februarie 2017, drepturile salariale ale personalului plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale au fost majorate cu 20% faţă de nivelul acordat/stabilit pentru luna ianuarie 2017. Măsura nu se aplică personalului care ocupă funcții de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităților publice locale, respectiv primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene, consilieri locali și județeni – considerându-se că aceștia ar avea salarii și alte venituri îndestulătoare.
Personalul de execuție din cadrul instituțiilor publice de spectacole sau concerte, precum și actorii indiferent de subordonarea acestora, beneficiază de majorarea cu 50% față de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017 a cuantumului brut al salariilor de bază, precum și a cuantumului sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, în măsura în care personalul respectiv îşi desfășoară activitatea în aceleași condiţii.
Militarii și polițiștii nu vor beneficia nici în acest an de creșteri salariale. Guvernul propune în Ordonanţa de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2017 – menţinerea la nivelul aflat plată în anul 2016 a unor drepturi de care beneficiază personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, prin preluarea corespunzătoare a normelor aplicabile în anul 2016 (art. 31 alin. (7), art. 8 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Aceasta întrucât, la ieşirea la pensie, trecerea în rezervă sau retragere, sunt prevăzute indemnizaţii în actele normative care reglementează statutele anumitor categorii de personal bugetar (cadre militare, poliţişti, magistraţi etc.). Acordarea acestor drepturi a fost suspendată în perioada iulie 2010 – decembrie 2016. Acordarea acestor drepturi în anul 2017 determină un impact suplimentar asupra cheltuielilor bugetare de 180 milioane lei.
În urmă cu mai puţin o lună, erau anunţate creşteri cu 58% faţă de nivelul salariului de bază mediu din luna mai 2016, în domeniul apărării. De asemenea, salariile poliţiştilor creşteau, prin promisiunile politicienilor, la aproape 2.450 lei, de la 1.546 lei.
De la 1 decembrie 2016, Guvernul Cioloș a mărit salariile personalului didactic cu 25%, 15% pentru educație și 10% pentru servicii. Măsurile luate de Guvernul Grindeanu sunt acelea de a echilibra veniturile între categoriile sociale, cu excepția celor ale polițiștilor și militarilor. Ministerul Muncii propunea un proiect de lege privind salarizarea unitară, care prevedea ca poliţiştii, militarii şi funcţionarii publici cu statut special din penitenciare să beneficieze de a doua cea mai mare creştere medie salarială în 2017, după data de 11 decembrie lucrurile stau cu totul altfel. Mai exact, nu va fi vorba de nici o creştere salarială, întrucât salarizarea va stagna.