Ianuarie 2020: Crește prețul la carburanți, la țigări, la carne, dar și la bere și energie electrică

6 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Ianuarie 2020: Crește prețul la carburanți, la țigări, la carne, dar și la bere și energie electrică

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a făcut public nivelul accizelor aplicabil în 2020, iar veștile nu sunt deloc bune pentru șoferi, în primul rând. Crește prețul la carburanți, la țigări, la carne, dar și la bere. Accizele au crescut și se va reflecta în prețuri, în acest an, motiv pentru care un plin de benzină va crește cu până la cinci lei. De aici, toate prețurile vor crește, după cum știm din experiența anilor trecuți. Creșterile promise se referă nu numai la carburanți ci și la alimente, care toate sunt transportate cu ajutorul TIR-urilor consumatoare de motorină.

 

Pentru că ieftinirea de 45 de bani/l cu tot cu TVA efectuată de Parlament era prea mare, dar şi că nivelul minim al accizelor din UE este prea mic, guvernul liberal a majorat accizele cu 9,11% faţă de nivelul publicat cu o zi înainte în Monitorul Oficial, cu 117 lei/1.000 l la benzină şi cu 107 lei/1.000 l la motorină. Creșterea prețurilor a început de azi 1 ianuarie odată cu scumpirea accizei la motorină, dar și odată cu  prețul cărnii, care oricum a crescut mult în timpul sărbătorilor de iarnă. Creșterea  accizei la motorină va duce la scumpirea prețului pe litru. Astfel, la un tir care ar avea un rezervor de 400 de litri, un plin ar costa cu cel puțin 34 lei în plus (cu TVA inlcus).

Potrivit prevederilor Codului fiscal nivelul accizelor armonizate, cu excepția țigaretelor, precum și nivelul accizelor nearmonizate, se actualizează cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie. Potrivit BNR, prețurile vor exploda în perioada următoare, iar după creșterea prețului la carburanți vor urma…curentul și gazele. Adrian Vasilescu, consilierul lui Mugur Isărescu, avertizează că urmează un val de scumpiri care dă peste cap economiile românilor. Valul început deja cu preţurile carburanţilor şi va continua cu electricitatea şi gazele.

Anul Nou începe cu scumpiri la carburanţi, ţigări, bere, electricitate …

Acciza aplicată la mia de ţigarete creşte începând cu 1 ianuarie de la 448,74 lei la 483,74 lei. Majorarea a fost necesară pentru a alinia nivelul acesteia cu UE, deși Guvernul stabilise un prag mai mic. Impactul asupra preţului unui pachet de ţigări va fi de 0,7 lei. Accizele la bere cresc de la 3,3 la 3,4 lei pe hl, iar cele pentru vinurile spumoase – de la 47,35 la 48,89 lei/hectolitru de produs. Acciza la vinurile liniştite şi la produsele intermediare se majorează de asemenea, de la 396,84 lei/hectolitru de produs la 409,34 lei. Accizele la produsele energetice cresc şi ele. Acciza la electricitatea utilizată în scop comercial urcă de la 2,37 lei la 2,44 lei/MWh, iar cea utilizată în scop necomercial – de la 4,74 lei la 4,89 lei/MWh. Şi gazul petrol lichefiat utilizat pentru încălzire va trebui accizat mai mult de la 1 ianuarie, de la 537 lei/tonă la 555 lei/tonă.