Consiliul Județean continuă lucrările la Secția Copii a Bibliotecii județene

5 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Consiliul Județean continuă lucrările la Secția Copii a Bibliotecii județene

Consiliul Judeţean Călăraşi continuă lucrările de reabilitare a Casei Demetriad urmare a degradării acesteia.  Imobilul este construit după războiul de independență, în anul 1888, și este clasificat pe Lista monumentelor istorice din CălăraşiRestaurarea imobilului în care funcționa secția copii a Bibliotecii Județene are loc  în cadrul proiectului “Dezvoltarea produselor turistice comune şi revitalizarea moştenirii culturale”.
Clădire monument istoric, respectiv  casa moșierului Demetriad era un imobil puternic afectat, la care nu s-a efectuat vreo reparație și se prezenta cu pereți interiori de pe care tencuiala căzuse. Acoperișul permitea infiltrații de apă iar clădirea nu avea izolare termică. În locația respectivă a funcţionat până în 2019 Secţia Copii a Bibliotecii judeţene. Lucrările de restaurare se efectuează prin finanțare de către Uniunea Europeană prin  Programul Interreg România-Bulgaria cu o valoare de 1, 5 milioane euro.

Consiliul Judeţean Călăraşi este împreună cu Primăria Silistra (Bulgaria) partener în proiectul , “Dezvoltarea produselor turistice comune şi revitalizarea moştenirii culturale”ce are ca scop reabilitarea Casei Demetriad. Proiectul transfrontalier, are o valoare totală de 1.499.992 euro. Intenția Consiliul Județean Călărași la finalizarea lucrărilor este aceea de a da o destinație de muzeu a locației și de a inaugura o Secție de Științe ale Naturii de pe lângă  Muzeul Dunării de Jos.