Consumatorii de energie electrică pot fi penalizați dacă denunță contractul

2 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Consumatorii de energie electrică pot fi penalizați dacă denunță contractul

Cea mai celebră ordonanță de urgență a guvernului PSD & PNL a fost  OUG 143/2021, pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale.

Una din prevederile art 105 sancționează pe  clienții casnici care pot fi obligați a plăti, în anumite condiții, penalități furnizorului în situația în care renunță la contract înainte de termen. Dacă furnizorul oferă un contract cu preț fix pe toată durata sa, el va avea dreptul să perceapă penalități clientului, dacă acesta din urmă decide să renunțe mai devreme la contract.

Juriștii apreciază drept abuzivă această măsură, încălcând dreptul consumatorului. În ordonanță se indică ce  penalități vor face obiectul  clauzelor specificate foarte clar în contract. Se mai arată că penalitățile să fie proporționale cu pierderile cauzate furnizorului fără a se indica vreo referință de calcul și lăsând la aprecierea furnizorului aceasta, în situația când clientul care iese din contract mai devreme. clientul casnic poate denunța în 21 de zile contractul de furnizare a energiei electrice și poate și schimba furnizorul în acest interval de timp, gratuit. Furnizorul nu are însă dreptul de a denunța unilateral un contract de furnizare cu o persoană fizică.