Consilierii și cetățenii întreabă. Responsabilii din Primărie tac. Video Ședința Consiliului local 27 iulie

7 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Consilierii și cetățenii întreabă. Responsabilii din Primărie tac. Video Ședința Consiliului local 27 iulie

La ședința consiliului local Călărași au adresat înterbări Executivului Primăriei consilierii PSD, Marius Dulce și Alexandru Chiriță, consilierul PDS Dragu Nicolae și mai mulți cetățeni astfel: Pîrloagă Marian, Vlad Ion, Dinu Eugen, Arion Gheorghiță și Udrea Arghir. La ședință primarul Daniel Drăgulin și viceprimarul Dragoș Coman au lipsit. La întrebările adresate nu s-a răspuns, directorii direcțiilor de specialitate de la Primărie și Servicii Publice fiind invitați de decor.


Marius Dulce a ridicat problema  urgenței realizării canalizării menajere și pluviale din Măgureni. Ea trebuie reaslizată din fonduri proprii de urgență și nu din fonduri europene în 2019. Este f bine ce se face prin oraș. În zona Panduri, Victoria lucrările de borduri au lăsat piatră, praf și beton, cei care au lucrat nu au făcut curățenie. Primaria nu a controlat suficient.

Dragu Nicolae a ridicat problema plăcii monumentului de la Piata Bălan, care s-a desprins din cauza trepidațiilor, cele 300 kg putând să omoare pe cineva. Anul următor trebuie ca monumentele să se prezinte chituite, întreținute…La fel s-a cerut darea în funcțiune a fântânilor forate. Dacă se întâmplă un accident tehnic la Koslodui rămânem fără apă. Pe Dunăre 9 țări își fac necesitățile. Să ne preocupe sănătatea oamenilor. A vorbit de campania împotriva la țănțarii care emigrează din Bulgaria…a căpușelor. Dl primar să facă adrese…că țânțarii migrează. Să alocăm bani pt irigarea parcului central. Se usucă totul, este proiect este păcat…să facem ceva pentru parc.

Chiriță Alexandru a cerut să se mărească salariile pentru asistenții personali conf legii salarizării unitare. I s-a spus că de la 1 ianuarie 2018. Până atunci…

Pîrloagă Marian am prezentat solicitări de la călărășeni și constatări personale:

 1. Mulți chiriași de locuințe ANL le-au subînchiriat. Cât de legal este aceasta? Spune Dumitru Theodor. Se cere folosirea Corpului de Control al Primăriei, dacă mai există așa ceva – pentru că se aude că s-a desființat, iar cei 2 inspectori sunt folosiți pe la ghișee.

2.La Autogara Orizont de pe str București, călătorii și nu numai își fac nevoile în văzul copiilor pe pereții clădirilor, pe scări de blocuri. De ce nu se realizează/ amplasează aici toalete care să fie întreținute, ecologizate? / Veniți să vedeți ce văd copiii noștri, spune Valentina Bratu

3.Chiar nu se poate ca Primăria să monteze în municipiu cișmele? Indic zona statuie Carol I, zona Orizont, 5 Călărași. Poate dl Dragu prin Asociația Cultul Eroilor face un proiect de amplasare troițe cu cișmele, pentru populație. Putem lua modelul din alte municipii.

4.Pe strada Variantă Nord canalizările au rămas  înfundate de lucrările STRABAG. După această distrugere, tradiția s-a transmis și la alții. Astfel au fost astupate recent și geigărele de pe străzile Poeniței și Vișinilor din cartier 2 Cocoși. Pe str. Caișilor molozul provenind de la decopertarea străzilor a fost împins la gardul FNC. Peste el au fost aruncate gunoaie. Cetățenii arată că în 2 Cocoși geigerele nu sunt amplasate corect, iar acolo unde nu sunt astupate apa nu se scurge ci băltește și le intră în curți. Locuitorii sunt revoltați și cer asfaltarea străzilor. Același lucru pe celebra stradă Năvodari.

 1. În cartierul Mircea Vodă case, autospecialele de la Urban nu folosesc apa pentru aspirarea gunoaielor stradale. Cetățenii reclamă că li se aduce zilnic praful cu kilogramul în case, își ascund rufele și țin închise geamurile pentru ca să treacă autospecialele poluatoare de la URBAN. Acolo salubrizarea se face defectuos, cetățenii au arătat cu iarba și buruienile au crescut pe lângă borduri extinzându-se către trotuare. Sunt filme care arată starea existentă și nemulțumirea locatarilor, de ex. cele făcute de Maryo Marius.
 2. Trotuarul de pe strada Borcea pe partea de mers dinspre Nicolae Titulescu către bdul Știrbei este sub orice critică / spune Steluța Dumitru
 3. Pe strada Pescăruș se poate ca pe timp ploios să se circule numai cu cizme/spune Voicu Mirel. Aceeași situație pe străzile de lângă grădinița Mircea Vodă case
 4. Locatarii de pe strada Dunării de la bloc L10 și L11 sunt deranjați de funcționarea neautorizată, respectiv non stop a unei terase. Noaptea trotuarele sunt ocupate de autovehiculele societății iar pietonii obligați să folosească trotuarul. Clienții cumpără alcool și îl consumă în fața blocurilor, își fac nevoile pe scările acestora și tulbură repetat liniștea publică. Poliția locală a dat doar 1 amendă societății, dar fapta se repetă. Locatarii vă trimit prin mine 1 CD cu filmările video făcute de aceștia atunci când nu se pot odihni. Adică mai mereu…Vizavi de acest aspect, indic și funcționarea nelegală a altor terase, respectiv gen benzinării, ori parcuri cum ar fi al trandafirilor. La ore târzii consumatorii de semințe și răcoritoare se adună la aceste locații și deranjează liniștea locatarilor. De acolo pornesc pariurile pentru cursele auto și drifturi prin localitate. Locatarii indică că Poliția locală și cea municipală sunt văzute rar efectuând patrulări prin zonă, și sancționând funcționarea neautorizată a acestor terase.
 1. Problema folosirii parcurilor în municipiu solicită respectarea unor reguli și sancționarea spargerii de semințe, aruncarea acestora, a ambalajelor, sticlelor și cutiilor de băuturi pe domeniul public, folosirea mobilierului stradal. Locuitorii cer ca Poliția locală să aplice sancțiuni vizavi de acest aspect. Să se termine cu gingășiile și cu avertismentele verbale și să se treacă la amenzi mari, ori muncă în folosul comunității. Acolo unde polițiștii nu pot face față să cheme Jandarmeria și pe acei domni de la Poliția municipiului, că de aceea i se spune a municipiului să servească municipiul. De analizat HCL din 2009 care contravine legii. Codul Penal sancționează distrugerea mobilierului stradal de ex. cu dosar penal, iar HCL-ul minunat cu amendă…Sunt multe alte aspecte ce trebuie revizuite, o spun chiar unii polițiști locali.
 2. Locuitorii cer fermitate la sancționarea ocupării domeniului public la nunți de către spoitori. Să fie obligați să și le facă civilizat, nu este vorba de tradiție ci de respectarea legii 60 / 1991 a adunărilor publice și a hotărârii de Consiliu. Poliția locală să concure cu jandarmii din timp pentru ca aceste manifestări să nu se producă. Am filmat și prezentat cum câțiva polițiști locali dau fleacuri de amenzi echivalent 100 euro, despre care se spune că nu prea le plătește nimeni în final… Să se urmeze exemplul Jandarmeriei din Caracal de ex. Acolo s-au făcut cordoane de jandarmi iar căile de comunicații deblocate de aceste manifestări. Fapta antisocială nu trebuie să continue după întocmirea unui proces verbal de constatare. Aici rolul Jandarmeriei.
 3. Ce aveți de gând cu părculețul unde este amplasată biserica de la Bălan? Construcția a fost finalizată de 1 an și terenul pus la dispoziția bisericii cu generozitate pt depozitarea de materiale de construcții este domeniu public. De ce este îngrădit în continuare? Când va fi redat cu destinația inițială ca parc? Cer să reparați monumentul deportaților devastat de aici.
 4. Noaptea scuarul este stropit, iar șoseaua respectiv str București este inundată. Răzvan Ionescu a publicat fotografii cu bălți pe șosea. Când a plouat, scuarul era stropit. Cine plătește apa. De ce vrea Ecoaqua să mărească prețul pt furnizare apă cu 16% și la canal de 17%? Cum protejează Primăria interesele călărășenilor? Furnizarea apei printr-o instalație reabilitată trebuie să reducă costurile nu să le facă printre cele mai mari din țară. Răzvan Ionescu a făcut petiții la Primărie pe aceste teme și nu a primit răspuns.
 5. Ați montat pubele de plastic verzi pe străzi. Ele se golesc rar. Sunt aruncate mortăciuni în ele. Nu toate au saci de gunoi menajer pt a fi golite, Urban spune că se fură sacii.
 6. Vizavi de interpelarea mea de luna trecută din Consiliu. Revin cu cererea să fie proiectată și realizată o șosea de la Restaurant Queen până la stadion Navrom. Este vorba de fostul bulevard 1 Mai desființat de comuniști. El mai este acum de la Queen și până la fosta Casă a Armatei. Avem arhitect șef priceput poate să facă lucruri bune pentru noi. Mă refer că nu mai ocolim tot orașul pe București sau Grivița ca să ajungem la Piața Mare ori invers de la aceasta la Spital de exemplu. Merg pe teren cu dvs. să vă arăt că se poate. În loc să faceți șosea pe lângă parc ați pus acolo un foișor…Nu văd utilitatea publică comparativ.
 7. Drapelul de la statuie de la Vultur 5 Calarasi este rupt, arată ca o cârpă zdrelită. Este nedemn să arborăm simbolul național astfel. Cer schimbarea lui, dar și la alte monumente istorice din municipiu. Spune prof. Nelu Chiru.
 8. Peste 1 lună începe Târgul de toamnă. Cum credeți că se va desfășura circulația pe str Variantă Nord? S-a excavat stratul suport de sub betoanele sparte și au rămas așa de vreo 2 luni…De ce nu încercați amplasamentul de la PIC și transport cu autobuze pentru acea perioadă?
 9. Pe strada aleea Garajului reparațiile stradale a decopertat un capac de canalizare, acesta este acoperit cu crengi, este afectată siguranța circulației și viața locatarilor spune Sergiu Cotac
 10. Vânzătoarele de la Bazar ruși str Grivița și magazin second hand frigidere alăturat, arată cum pe data de 24 iulie o bătrână și-a rupt o mână în groapa despre care am scris. Pe str Dobrogei la intersecțiile străzilor nu au fost acoperite gropile decât parțial…
 11. Domnule primar, acum 2 luni ați promis că traficul greu va mai trebui suportat de noi prin localitate 2 săptămâni. Dați un nou termen… De ce nu se respectă protocolul cu Școlile de șoferi de interdicție a folosirii străzilor principale la ore de vârf?
 12. Aseară pe 26 iulie a plouat puțin. Bălțile de pe str Dobrogeanu Gherea și Mihai Sadoveanu au fost parțial golite de videnje. Ca de obicei. Lumea întreba azi când vă onorați promisiunile electorale dle primar și consilieri aleși. Cât mai durează contractarea lucrărilor?
 13. Poluarea cu mirosuri de la fermele de păsări. M-am deplasat la Gard de Mediu cu dl consilier Buzea. Dl director Gâdea a spus că ultima sesizare primită de ei este de acum 1 an, de la Poliția Locală. Nimeni nu i-a solicitat scris ori telefonic, de aceea dl primar nu se știe cu cine a vorbit la telefon atunci când a pretins că i-ar fi sesizat despre mirosurile pestilențiale pe care le suportăm în special în week end.

Vlad Ion a ridicat problema apei care intră în curtea sa de pe strada Oborului. Pe strada Oborului este râsul râsului…copiii sunt stropiți cu apa de la ploaie. Apa este aruncată în locuință de autocamioane . Să se realizeze 50 m canalizare. Casa mea se lasă și din cauza unei conducte de apă din Cimitirul turcesc care este lăsată deschisă…Să fie mutată țeava…

Dinu Eugen a cerut ca aleșii să își respecte promisiunile electorale și să realizeze pe strada Locomotivei, partea dreaptă de la bariera CFR către Livadăcanalizare pluvială, trotuare și să asfalteze. Ne intră apa în curți spune Dinu Eugen arătând un tabel semnat de vecinii lui. Mai arată că PUZ-ul  a fost schimbat pe furiș din zonă de locuit în zonă industrială. S-a încălcat legea privind consultarea obligatorie a populației și s-a permis construirea unor puncte de lucru de la societăți care produc disconfort se arată…Arhitectul șef Samoilăspune că va verifica situația și va răspunde…

Arion Gheorghiță a cerut ca celor 15 familii din cartier tineri 2 din zona de nord a municipiului să li se realizeze utilități, respectiv racordarea la rețeaua de gaze, că doar de aceea plătesc taxe și impozite pentru municipiu, pentru ca să beneficieze de urbanizare. A arătat neregulile de acolo…boscheții de 1 metru…Viceprimarul ivanciu a promios că îl ajută

Dl Udrea Arghir arată că nu mai poate suporta când plouă. Îi este frică că apa îi intră de pe șosea în casă. Traficul greu i-a distrus casa…Arată că pe 04.01.2012 nu a primit răspuns de la Primărie, este plimbat de la un birou la altul. Că și dl Drăgulin l-a păcălit, l-a amânat.  Să se realizeze canalizare că de aia trăim în municipiu…