Consilierii locali PSD din com. Curcani denunță risipa banilor publici. În ședința de Consiliu local. VIDEO

2 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Consilierii locali PSD din com. Curcani denunță risipa banilor publici. În ședința de Consiliu local. VIDEO

La ședința de Consiliu local a com. Curcani din 31.10.2018 consilierii PNL au votat proiectele primarului Aurică Gazu. PSD s-a opus acestora. Iată de ce…

Ordinea de zi a conținut următoarele proiecte:

  1. Proiect pentru rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli.
  2. Proiect pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli și a Programului de investiții și dotări a Societății Comerciale Salubris Curcani SRL.
  3. Proiect de hotărâre privind aprobarea finanțării Asociației Club Sportiv Viitorul Curcani
  4. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării organigramei și a Statului de funcții a aparatului de specialitate al primarului pe 2018

Consilierul Eftene de la PSD a întrebat care au fost considerentele pentru care cele 27 de hectare de izlaz au fost vândute la un preț derizoriu în 2007. Atunci din proprietatea publică din cea privată 27 ha un singur om s-a opus vânzării: Nicu Neacșu. Eftene a cerut ca acela să fie consemnat în procesul verbal. Consilierii PNL au luat la bășcălie intervenția profesorului Eftene. Care a fost argumentul pentru care a trebuit vândut acel teren? Prețul de vânzare a fost uluitor. 0.2399 lei/ metrul pătrat.

Sursele de presă spun că izlazul comunei Curcani  a ajuns la primar dupa mai multe vanzari sucesive , acum este pe numele unui apropiat al său. Dar primarul ar fi proprietarul terenului acesta prin interpuși…

Consilierii PSD au acuzat cheltuieli nejustificate. Pentru multe plăți efectuate de Primăria Curcani. Iată o stenogramă a Ședinței de Consiliu local…

 

Dl Stanemir a dat explicații privind cheltuielile firme Salubris Curcani SRL care are capital de Stat fiind finanțată de Primărie. Ce cheltuieli ar putea face această firmă până la sfârșit de an. Importante sunt angajările și numărul de salariați.
Pe baza acestui buget nu este obligatoriu ca Primăria să efectueze plăți spune Stanemir. Dacă este nevoie de cheltuieli de fiecare dată e nevoie ca consilierii să aprobe de fiecare dată…intervine primarul.
Consilierul Eftene intervine spunând că banii se cheltuie pentru altceva decât pentru ce s-a stabilit. Administratorul trebuia să facă muncă benevol, așa s-a stabilit în ședința de consiliu. Acum de ce trebuie plătit? întreabă Eftene.
Consilierul Bold intervine și spune că nimeni nu muncește gratis.
Angajarea pe buldoexcavator a unui salariat este nelegală a intervenit consilierul PSD Popa Bogdan. Banii se vor muta la această firmă prin rectificare bugetară spune Popa, că așa este tradiția pentru prosperitatea oricărei firme de casă – concluzionează acesta.
100 000 ron de unde se iau banii? întreabă Eftene. De ce se alocă aceștia? De unde se iau acești bani? …
De la Primărie spune primarul. Banii nu se mută mâine spune el, decât cu aprobarea consilierilor spune el.
Eftene revoltat spune că un SRL să se organizeze, să fie particular nu dependent de banii Primăriei. Stanemir spune cum s-a cheltuit fiecare leu, oricând. În 2019 se va realiza un raport de cheltuieli și venituri spune el.
Eftene cere argumentarea cheltuirii banilor cu lucrările executate detaliat. PSD nu cere hârtii ci efectuarea lucrărilor, nu se vrea risipa de bani pe explicații…Pentru că una s-a hotărât. 240 milioane s-au cheltuit pe salarii anul acesta, deși nu s-a stabilit asta…spune Eftene. Primarul spune că administratorul trebuie plătit…Eftene nu a primit lămuriri și consilierii PNL susțin proiectul.
Popa contestă. S-a terminat trimestrul 3 și acum cheltuielile sunt planificate pentru acesta retroactiv…arată el abuzul. Nu este normal intervin social democrații. Gazu vorbește despre gazele din localitate care trebuie să aibă prioritate pentru viitor.
Licențe și studii de fezabilitate. Primăria nu are studii de fezabilitate făcute în prealabil? De ce acestea sunt efectuate din nou de către firmă…pentru cheltuirea de bani publici suplimentar? întreabă revoltat consilierul PSD Popa Bogdan – prezentând evidențele.
Popa spune că decât Autorizațiile ANRE trebuiau plătite…nu studiile de fezabilitate sau alte operațiuni.
Gazu întreabă…cine trebuia să le plătească în acest caz? Pentru că societatea va aduce gazele în comună…
Se votează iar majoritarii liberali susțin pe primar

La pct. 2 Bold nu vrea discuții dar Popa le cere. Se votează
La pct. 3 Bold vorbește despre o poezie. PSD cere respectul discuțiilor.
Popa cere explicații privind cheltuielile pe situația prezentată. Adică detaliat pentru transportul copiilor, masă, arbitraj… Bold întrerupe. Popa cere să se cunoască ce se votează…
Eftene spune că suma nu este mare dar trebuia să se justifice cheltuielile pentru echipament, etc.
Primarul vrea să se facă plata și…atât. Mai este o factură la oină de 1700 RON. Nu a îndrăznit să ceară banii…
Eftene insistă dar primarul spune că va f nevoit să desființeze și echipa de oină. Ca și cea de fotbal acolo se fac cheltuieli mari…
Se discută de funcția lui Eftene și liberalii fac bășcălie de acesta.
Se votează…

La pct.4 trebuie votată înființarea pentru funcția de consilier juridic. Se cere scoaterea la concurs. Bold cere studii. Popa bănuie că sunt interese dacă se cer studii anume. Funcția va fi subordonată consiliului local? Se discută asupra componenței comisiei. Secretara se mândrește…spune că are și un master în domeniu. Este apreciată de audiență. Se votează… Vai mama nostră Doamne…spune Bold.

Secretara intervine și spune că a primit o informare că s-au modificat tarifele la gunoi. Fără a fi pe Ordinea de zi se discută aceasta. Ce tarife sunt? spune Cotache…Sunt valabile retroactiv de la 1 oct. spune secretara…Se provoacă indignare. Nu faceți pledoarie pentru prețuri pt ei…spune Eftene. Am adus la cunoștință…Bold denunță afacerea primarului cu firma de gunoi.Popa contestă discuția nu face parte din Ordinea de zi. Primarul spune că toate comunele au fost de acord. Nu e cale de întoarcere…Bold cere ca să se voteze împotrivă. Să se scoată gunoiul la DN4…Dacă măresc prețul…de ce să plătim? Nu e corect spun liberalii. Se spune că vor fi vreo 10 lei metrul cub /persoană…cu 1 leu mai mult ca Oltenița. Popa vorbește despre puterea de cumpărare care la sate este mică…nu se poate face referință cu Oltenița

Discuțiile diverse sunt de fapt dispute politice. Bold îl acuză pe președintele consiliului județean pentru aranjamente cu firmele de gunoi. Liberalii îl susțin și acuză de aranjamente pe Iliuță care ar fi mână în mână cu firmele și ar fi vinovat de cresterea prețurilor.
Eftene întreabă cine răspunde ce puțurile de apă din comună: Primarul spune că are 3 salariați. Eftene prezintă fotografii cu o cultură de buruieni de peste 1 metru care sunt în spațiul acelor fântâni. O imagine de pe Marte spune Bold care arată ca politica PSD. Pozele lui Eftene spun altceva. Ele arată realitatea … Pozele circulă pe masa consilierilor și nu șochează pe liberali.

Consilierii PSD din Curcani vorbesc cu probe, ei prezintă argumente. O face și consilierul PSD Popa Bogdan, care prezintă pe pagina personală facebook o filmare cu delăsarea care domnește în Primăria Curcani. Imaginile video arată cum sunt lăsate abandonate terenurile care trebuiesc administrate de Primărie.

 

Eftene continuă…Vorbește despre calitatea apei potabile. Că nu se poate consuma. Primarul îl contrazice…Va prezenta un buletin de analiză. Un metru cub costă 3 lei. Primarul spune că Bold bea apă din fântână. Și nu are nimic este sănătos…
Popa cere explicații pt 25 000 lei cheltuiți suspect la echipa de fotbal.Liberalii îl întrerup…
Primarul vorbește despre transparență dar Popa întreabă unde se regăsește aceasta. Că nu este în documente.
Explicațiile sunt goale de conținut spune consilierul PSD Eftene. Cum să votăm asta? spune el.
Eftene arată despre cheltuielile nejustificate pe care PSD nu le va susține și aproba vreodată.
Sedința este declarată închisă.