Consilierii județeni au aprobat dotarea infrastructurii Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență Călărași

1 an ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Consilierii județeni au aprobat dotarea infrastructurii Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență Călărași

În ședință extraordinară, consilierii au aprobat proiectul propus de președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, respectiv Studiul de oportunitate pentru proiectul ”Dotarea infrastructurii Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Pompei Samarian” Călărași.

S-a aprobat dotarea cu echipamente noi, de ultima generatie, inexistente in prezent in localitate, va avea un impact major pentru populaţia orasului, a localitatilor invecinate şi din intreg judetul, avându-se în vedere că şi în condiţiile actuale de dotare precară se asigură un număr mare de servicii medicale ambulatorii pentru populaţia din întreg arealul menţionat. Echipamentele noi achizitionate in vederea dotarii ambulatoriului vor asigura servicii medicale noi si complexe la standarde europene, vor asigura reducerea timpului de diagnosticare si tratament, reducerea numarului de pacienti redirectionati catre alte centre medicale din alte judete, cu implicaţii pozitive asupra gradului de sănătate a populaţiei.

Pentru dotările de specialitate se va achiziţiona aparatură şi echipamente de specialitate conform Hotărârii Guvernului nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului pribind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, grupa 2.1.25 ” Maşini, utilaje şi instalaţii pentru ocrotirea sănătăţii”, precum şi mobilier specific pentru dotarea infrastructurii serviciilor de sănătate.

Aparatura medicala, existenta in prezent, in cadrul AMBULATORIULUI SPITALULUI JUDETEAN CALARASI, este invechita, insa functionala. O parte dintre echipamente existente au un consum ridicat si un grad de uzura avansat, ingreunand procesul de diagnosticare. Aparatura se defecteaza necesitand reparatii si costuri de intretinere ridicate.

Asistenţa medicală ambulatorie de specialitate este insuficient dezvoltată şi presupune în general liste lungi de aşteptare sau costuri suplimentare, directe sau/şi indirecte, pentru pacienţi, pe care mulţi, mai ales populaţia din mediul rural sau anumite grupuri vulnerabile nu şi le permit. Serviciile de recuperare specializate, de exemplu pentru bolile cronice cu prevalenţă în creştere cum sunt bolile cardiovasculare sau neurologice nu sunt suficient dezvoltate, iar spitalele pentru boli acute deservesc în principal şi pacienţii cronici.

Recurgerea la serviciile spitaliceşti, care presupun automat un nivel crescut de costuri, trebuie să se facă în mod normal numai atunci când situaţiile impun furnizarea de servicii de un nivel sporit de complexitate, ci nu pentru situaţii simple precum internarea unui pacient cronic fără acutizări ale bolii pentru investigaţii care pot fi foarte uşor efectuate în ambulatoriu, aşa cum frecvent este cazul în prezent.

Proiectul DOTAREA INFRASTRUCTURII AMBULATORIULUI SPITALULUI JUDETEAN CALARASI, contribuie la indeplinirea obiectivelor/directiilor stabilite de Comisia Europeana, si implicit de Ministerul Sanatatii, in cadrul strategiilor de dezvoltare ale sistemului medical in Romania, prin:

  • asigurarea serviciilor medicale in sistem ambulator
  • reducerea costurilor de mentenanta
  • cresterea numarului de cabinete functionale in regim ambulator
  • cresterea numarului de cadre medicale
  • asigurarea unor servicii medicale noi si complexe la standarde europene,
  • reducerea timpului de diagnosticare si tratament,
  • reducerea numarului de pacienti redirectionati catre alte centre medicale,
  • imbunatatirea gradului de sănătate a populaţiei

Necesitatea si oportunitatea echipamentelor propuse in cadrul proiectului, rezulta din rolul si functiile fiecaruia, asigurand efectuarea consulatiilor, stabilirea corecta a diagnoticelor, aflarea simptomelor, realizarea tratamentelor necesare, contribuind astfel la preventia unor boli avansate/cronice si mentinerea unei stari de sanatate bune a populatiei din judetul Calarasi.

Dotarile prevazute in cadrul proiectului, au fost propuse in urma consultarii Ordinul Ministrului Sănătății nr. 153 din 26 februarie 2003  pentru aprobarea Normelor metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, Anexa 2 – DOTAREA MINIMĂ OBLIGATORIE pentru cabinetele medicale de specialitate.